deca setnja

Mnogi roditelji zbog straha od razbolevanja, decu zimi ne izvode dovoljno često u šetnju, već vreme provode u pregrejanim stanovima, igraonicama i tržnim centrima. Time povećavaju rizik od nastanka infekcija.

Veći broj respiratornih virusa nije otporan na temperature ispod nule duže od jednog sata, tako da boravak na hladnijem vazduhu smanjuje rizik od infekcije.

Svež vazduh je nabolji saveznik u borbi protiv virusa. Često provetravajte prostorije u kojima dete boravi. Kad god je moguće izvedite dete u šetnju na svež vazduh. Vodite dete u šetnju u najtoplijem delu dana, kada ima najviše sunčeve svetlosti.Izbegavajte boravak u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima ,kada ima magle i kada je zagađenost vazduha veća zvog loženja ili duva jak vetar.

Garderoba koju oblačite neka bude u skladu sa vremenskim uslovima, ne pretopljavajte i ne rashlađujte preterano dete, dovoljno je da bude sloj više obučeno od vas.

Za sprečavanje širenja respiratornih infekcija najvažnije je održavanje higijene ruku, kako vaših tako i detetovih.

Naučite dete kada i na koji način treba prati ruke.

Ruke se peru pri svakom ulasku u stan, pre jela , nakon korišćenja kupatila, nakon kašljanja ili brisanja nosa, nakon igranja u dvorištu, igraonici, obavezno nakon vremena provedenog sa nekim ko je bolestan. Formirajte ritual zajedničkog pranja ruku kao porodica pre svakog obroka, jer to je jedini, najbolji i najlakši način sprečavanja širenja bolesti.Za pranje ruku potrebna je samo voda i sapun, koji može biti raznih boja ili oblika kako bi deci bilo zanimljivije.

Ukoliko voda i sapun nisu uvek dostupni, koristite vlažne maramice i sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola , ali vodite računa da ta sredstva ne budu dostupna detetu.

Učite decu da prilikom kašljanja ili kijanja usta pokriju čistom papirnom maramicom ili da kašlju sebi u lakat.

Održavajte higijenu nosa redovnim čišćenjem.

Zdrava i raznovrsna ishrana velika je podrška imunitetu!

Uključite u ishranu deteta što više svežeg voća i povrća, integralnih žitarica, mlečnih proizvoda (jogurt, kiselo mleko), toplih napitaka kao što su supe od mešanog povrća i mesa.

Obezbedite detetu dovoljno sna u zavisnosti od uzrasta.

Sve igračke koje dete stavlja u usta svakodnevno operite.

Objasnite detetu da deljenjem hrane putem zajedničke kašike, šolje iz koje se pije, slamčice, viljuške, može doći do širenja virusa ili bakterija, što dovodi do toga da se ono razboli, kao i drugari sa kojima je to delio.

Vitaminske preparate i druga pomoćna lekovita sredstva za jačanje imuniteta koristite samo po preporuci pedijatra.