porodica

Već više od dve decenije medicinski tim Halo bebe susreće se sa najrazličitijim pitanjima o odrastanju, nezi, razvoju, igranju i svemu što čini roditeljstvo. Svojim znanjem i iskustvom pružamo podršku, odgovaramo na izazove, savetujemo, informišemo i dostupni smo za sve roditelje. Iako ne znamo ko je „sa druge strane žice“ svakom razgovoru posvećujemo podjednaku pažnju, svakoj mami, tati, baki ili tetki dajemo pre svega tačan i precizan, ali i topao i ljubazan odgovor.

Interesovanja roditelja se smenjuju, najčešće u skladu sa godišnjim dobima. Tako nam je zimski period praćen pitanjima vezanim za povišenu telesnu temperaturu, različite infekcije ali i odlazak na zimovanje i zaštitu nežne bebine kože u hladnim danima. Kada nam ogreje sunce i sve olista, roditelje najviše zanima kako i kada izvesti novorođenče u šetnju, da li je bezbedno boraviti sa bebom u prirodi, šta od prolećnih proizvoda sa pijace beba sme da jede….

I ovog marta, koji je za nama, pitanja su bila raznolika. Na prvom mestu po broju pitanja je: Kako negovati dete sa povišenom telesnom temperaturom? Uvek dajemo konkretne savete, koji su prilagođeni uzratu deteta, uslovima koje nam roditelji kažu i jasnim medicinskim smernicama. Ali najveći značaj za uspešno prevazilaženje ovog zdravstvenog problema je to što razumemo roditelje, shvatamo koliko su zabrinuti, ne umanjujemio njihovu brigu i ne raspirujemo njihove strahove. Kada objasnimo zašto je važno da se dete sa povišenom temperaturom postepeno rashlađuje u mlakoj vodi ili da ako dete ima drhtavicu ne treba ga tuširati, na taj način olakšavamo roditeljima da primene savete za negu bolesnog deteta. Zajedno sa roditeljima pravimo procenu kada je potrebno odvesti bolesno dete kod pedijatra i koja stanja treba da budu alarm za hitno reagovanje.

Drugo na lestvici po broju pitanja su stanja i situacije u periodu dojenja. Svoje znanje o laktaciji i dojenju, pretočili smo u konkretne savete i bez obzira što ne vidimo mamu, izveštili smo se da jasnim instrukcijama pomognemo mami koja ima zastoj mleka, tvrde i bolne grudi, ragade ili nepravilnu tehniku podoja. Mame nas prepoznaju kao oslonac i podršku, jer posebnu pažnju posvećujemo ovim problemima i izazovima. Ohrabrujemo tate da se uključe u dojenje, jer znamo koliko mami znači da joj partner bude od pomoći, naročito u prvim danima po rođenju bebe. A tate se u ove izazove upuštaju hrabro, slušaju naše savete i tako mi zajedno sa roditeljima postajemo tim koji ima cilj da uspostavi i održi dojenje.

Grčevi kod novorođenih beba su nezaobilazni deo rasta i razvoja, neke bebe imaju jače grčeve, neke slabije, ali definitno su neprospavane noći „simbol“ prvih dana roditeljstva. Veliki broj poziva u martu je bio vezan za pitanja i dileme oko grčeva i plakanja beba. Mi znamo koliko je važno da roditelji prepoznaju razliku između grčeva i nekih drugih stanja, kako da primenjuju masaže i vežbice da pomognu bebi, da li treba da koriste preparate koji olakšavaju grčeve, a znamo da je teško slušati kako beba plače i osećati se bespomoćno….zato se roditelji oslanjaju na nas i za ova pitanja.

Proleće će nam doneti ova, ali i mnoga druga pitanja. Čak i posle ovoliko godina rada neka pitanja nas iznenade. Ali ako ne znamo mi odgovor, znamo ko zna, te ćemo vas uvek uputiti na pravu adresu. Stojimo na raspolaganju za sve porodice 24h dnevno, uvek sa razumevanjem i podrškom.