beba jesen

Jesen je divno vreme za šetnju, ni pretoplo, ni mnogo hladno.Treba koristiti svaki trenutak da bebu šetate po svežem vazduhu, ali isto tako ona mora biti zaštićena dok je napolju. Bebe gube toplotu mnogo brže nego što je proizvode zbog nedovoljno razvijenog centra za termoregulaciju. Osim toga, površina tela je u odnosu na telesnu masu velika, a potkožno masno tkivo malo, pa je odavanje toplote na niskoj temperaturi veliko.

Bebina odeća bi uvek trebalo da se sastoji iz više slojeva. Najbolje je koristiti odeću od prirodnih materijala. Bebi prvo treba obući pamučnu benkicu, preko nje, dalje po potrebi, možete dodavati dodatne slojeve, na primer majicu sa dugim rukavima, pantalonice, čarapice. Ako šetate bebu po hladnijem vremenu u kolicima, obavezno ponesite ćebence koje će pomoći bebi da zadrži toplotu.Ukoliko imate kišnu navlaku za kolica obavezno je ponesite.Ne pokrivajte kolica pelenom tako da zaklanjate bebino lice i priliv vazduha.

Izbegavajte mesta gde je prisutan veliki broj ljudi, dok imunitet vaše bebe ne ojača. Takođe izbegavajte da bebu izvodite po magli, vetru i po kiši.

Kada dođete iz šetnje, obavezno odmah skinite bebi dodatne slojeve, čak iako ona spava, da ne bi došlo do pretopljavanja. Kada je bebama pretoplo, pojavljuje se crvenilo kože, kao i ubrzano disanje. Ovo može dovesti do toga da beba bude nervozna i da plače. Bebine ruke i noge su dobar pokazatelje da li joj je hladno. Ukoliko su one hladne, i bebi je hladno.