deca problemi

Na uzrastu bebe i malog deteta, strah od nepoznatih osoba je veoma česta pojava. To je normalna faza u razvoju deteta. Javlja se u periodu kada beba razvija zdravu privrženost sa poznatim ljudima iz svog okruženja – poput roditelja i/ili drugih primarnih staratelja (osoba koje se brinu o detetu). Pošto bebe više vole i sigurnije se osećaju u prisustvu poznate odrasle osobe, dešava se da na nepoznate osobe reaguju plačem ili uznemirenošću, da postanu veoma tihe, uplašene ili da se kriju od njih.

Strah od nepoznatih osoba obično postaje intenzivniji na uzrastu 7-10 meseci. Može trajati nekoliko meseci ili duže. Obično prolazi između 18 i 24 meseci.

Na primer, 10-mesečna beba koju već od 6 meseci čuva neka poznata osoba (koja nije roditelj) mogla bi da se uznemiri kada se uključi neka nova negovateljica, da plače, da zabije glavu u majčin vrat ili da vrišti kada ta osoba pokuša da je uzme od mame ili tate.

Evo nekoliko saveta kako možete da pomognete svom detetu da se oseća manje uznemireno:

  • Ne ignorišite i ne smejte se kada dete ispoljava strah od nepoznate osobe. To bi moglo pojačati strah (čak i kada to nije prvi susrte sa tom osobom).
  • Držite dete za ruku ili dopustite da vam sedi u krilu kada upoznaje nove ljude.
  • Upoznajte se sa nepoznatom osobom prvo kod kuće, ako je moguće. Dom je mesto gde se dete oseća najbezbednije.
  • Ako se dete jako uznemiri zbog nove osobe, utešite ga i pokušajte sa drugačijim pristupom – igrajte se svi zajedno, a možete malo fizički da odmaknete dete od nove osobe dok se ne prilagodi i ne oseti sigurno. Onda pokušajte kontakt ponovo.
  • Ponesite omiljeni predmet vašeg deteta (igračku) sa sobom kada se družite sa osobama koje su za vašu bebu nepoznate.
  • Ostanite smireni u ovoj situaciji.
  • Budite strpljivi. Ne terajte svoje dete da priđe novim nepoznatim osobama pre nego što bude spremno. Zamolite odrasle za razumevanje i strpljenje i da sačekaju neko vreme pre nego što vaše dete uključe u igru ili komunikaciju.
  • Kada dete upoznajete sa nekim novim, ostanite uz dete.

Za nešto stariju decu, objasnite svom detetu ko je nova osoba i šta se dešava. Na primer: „Ovo je moja prijateljica Ana. I ona voli da se igra sa kamionima! Ana će ostati da se igra sa tobom dok mi idemo u posetu našim prijateljima. Vratićemo se odmah posle tvog kupanja.“

Nastavite da upoznajete dete sa novim ljudima. Što više dete upoznaje nove ljude i otkriva da su bezbedni, veća je verovatnoća da će se strah smanjiti.

Pokažite detetu da se ne plašite susreta sa nepoznatim ljudima. Pozdravite ih srdačno pozitivnim govorom tela – osmehom, opuštenim držanjem, kontaktom očima i glasom kojim iskazujete radost.

Pomozite starijoj deci da uvežbaju neke strategije suočavanja i upoznavanja sa novim ljudima – na primer, „Evo dobili ste veliki poljubac koji se će trajati celi dan. Može jedan za mene?” Ove jednostavne strategije će pomoći vašem detetu da se oseća sigurnije u društvu nepoznatih ljudi.

Ne brinite za osećanja odraslih. Samo im recite da vaše dete još uvek uči da bude sa nepoznatima.

Strah od nepoznatih osoba posle druge godine

Strah od nepoznata osoba kod većine dece prolazi posle druge godine, ali nije neobično da se i zadrži kod malo starije dece. Jedan od načina da se rešite straha je da radite na izgradnji samostalnosti i samopouzdanja. Što je samostalnije, vaše dete će se osećati i sigurnijim u blizini nepoznatih ljudi.

Podstičite dete da radi stvari samo, na primer da jede samo, da istražuje nova okruženja kroz igru i da se samostalno igra sa novim igračkama istražujući njihove mogućnosti.

Pružite detetu mnogo novih iskustava i upoznajte ga sa novim licima. Vremenom će shvatiti da se ništa loše ne događa.

Pokušajte da ne žurite i da ne rešavate probleme na koje nailazi vaše dete, već mu pružajte prilike da samo dolazi do rešenja.

Ohrabrite dete da bude odgovorno za neke jednostavne porodične poslove – na primer, odlaganje stvari u kolica u supermarketu, provera poštanskog sandučeta ili postavljanje stola.

Pomozite detetu da nauči da povremeno prenoći van kuće/porodičnog doma. Ovo će vam pomoći ako nekada zaista treba da ostavite svoje dete u vreme spavanja – na primer, kada budete želeli da prespavate kod rođaka ili prijatelja.

Kada da potražite pomoć

Većina dece mlađe od dve godine je pomalo oprezna kada su u pitanju novi ljudi. Ako strah vašeg deteta od nepoznatih osoba traje i u kasnijim godinama i zaista je intenzivan ili se pogoršava, potražite savet vašeg izabranog pedijatra. On će vas upututi na stručnjake koji će vas posavetovati kako različitim načinima da pomognete svom detetu da prevaziđe ovaj razvojni strah.

Izvor: Bebbo aplikacija / Članci / Responsivno roditeljstvo