beba napolju

Vitamin D je steroidni hormon koji se sintetiše prirodnim putem u koži, gde pod uticajem sunčeve svetlosti (ultraljubičasto zračenje) iz neaktivnog provitamina D prelazi u aktivni vitamin D3. Prepoznat je kao prohormon koji je od suštinskog značaja za život.

Vitamin D je neophodan za metabolizam kalcijuma i fosfora, za pravilan rad srčanog i drugih mišića, kao i nerava. Učestvuje u zaštiti i obnavljanju kože. Ima važnu ulogu u pravilnom radu odbrambenog sistema. Neophodan je za normalno stvaranje i funkciju insulina u pankreasu, kao i za regulisanje funkcije još nekih hormona.

Nedostatak vitamina D kod dece može uzrokovati rahitis (bolest kostiju). Simptomi rahitisa uključuju deformacije i prelome kostiju, slabost mišića, zaostajanje u rastu i razvoju, probleme sa disanjem, moguće učestalo grčenje mišića prouzrokovano niskim nivoom kalcijuma u krvi.

Izgleda da nema kraja pozitivnim efektima vitamina D koji je uključen u tako mnogo životno važnih funkcija. Može se reći, da vitamin D deluje kao jedna vrsta „baterije“ bez koje ćelije u našem organizmu ne mogu da rade.

Prema Vodiču za osnovno i specijalizovano zbrinjavanje novorođenčeta Republike Srbije preporučuje se primena vitamina D3 od 8 dana nakon rođenja u dozi od 400 ij dnevno do prvog rođendana. Od druge godine do puberteta preporučuje se barem zimi.

Boravak napolju, redovne šetnje i leti i zimi su neohodne da bi se ovaj važan vitamin pravilno iskoristio.