Proleće vas mami svojim blagim suncem na uživanje u parku, igralištu ili na izletištu. Izađite sa decom iz kuće, zaboravite na tržne centre i zatvorene prostore. Iskoristitite svaki zrak sunca, družite se, igrajte, vratite se malo u detinjstvo, pustite decu da se zabave. Prolećna kiša ne treba da vam pokvari dan. Navucite kabanice, gumene čizme, pustite dete da gazi po baricama.

Šetnja, igra i druženje sa decom vam daju mogućnost da izgradite neraskidive, čvrste veze za ceo život.

To je prilika da vaše dete vidi, čuje, nauči, proba mnoge korisne stvari. Pustite ga da trči, da se penje, spušta, okreće, provlači, valja po travi. Svaka vaša zabrana: „Nemoj! Pazi! Isprljaćeš se! Pašćeš!…“ sputava razvoj deteta. A sigurno želite da vam dete bude spretno, hrabro, samostalno, odlučno, puno samopouzdanja.

Treba da vodite računa o bezbednosti deteta, ali ne treba da ga sputavate. Odaberite bezbedno okruženje za šetnju i igru. Neka vam dete bude na „dohvat ruke“, kako biste ga zadržali ako postoji mogućnost da se povredi. Diskretno, igrajući se zajedno sa detetom, vodite računa o njegovoj bezbednosti. Šetajte uređenim površinama kako biste se zaštitili od krpelja. Šeširić sa širim obodom na glavi, preparati za zaštitu od sunca, kvalitetne sunčane naočare su neophodne na višim temperaturama. U rancu ili laganoj torbi neka se uvek nađu vlažne maramice za brisanje umazanih dečjih ruku, flašica sa vodom, voćka za užinu i rezervna garderoba.

Dobro raspoloženje, osmeh na licu i puno priče su neophodni! Pričajte sa detetom o svemu što radite, vidite, čujete, dodirnete… To je prilika za učenje. Šta je napred, a šta pozadi, iznad, ispod, koje je boje? Šta je veliko, a šta malo? Šta je tvrdo, a šta meko? Šta je dobro, a šta loše? Kako se oglašava ptica, kako kuca, kako maca…? Kako šušti lišće, žubori potočić…? Šta je proleće? I još mnogo, mnogo toga…

Prolećna šetnja je idealna prilika za učenje i podsticanje razvoja deteta u svakom pogledu.