Deca i kućni lјubimci su često žrtve visokih temeratura u vozilima. Dovolјno je da ih ostavite samo na kratko, na nekoliko minuta, da nešto obavite, a da za to vreme – naročito ukoliko ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste.

Istraživanja su pokazala da i tokom relativno svežih, ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život. Zabeleženi su slučajevi kada su deca u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spolјnoj temperaturi od 17⁰C!

Pri spolјašnjoj temperaturi od 27C, što odgovara srednjoj maksimalnoj temperaturi vazduha u našim gradovima u toku najtoplijih letnjih meseci, temperatura u unutrašnjosti vozila za veoma kratko vreme može dostići čak 55 C!

KOLIKO BRZO RASTE TEMPERATURA U KOLIMA ?

 

Spolјna temperatura (C)

Temperatura u vozilu (C)
nakon 10 min. nakon 30 min.
21 32 40
24 34,5 43
27 37 45,5
29,5 40 48
32 43 51
35 46 54

  

 

Oprez i sa lјubimcima

Ljubimce nikada nemojte ostavlјati u vozilu kada je spolјna temperatura iznad 21⁰ C, pa čak ni u hladu ili sa spuštenim prozorom. Imajte na umu da psi i mačke ne mogu da se znoje kao lјudi i da oni svoju telesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uslovima kada je vazduh u kolima vreo!

 

DECU I KUĆNE LjUBIMCE NIKADA NEMOJTE OSTAVLjATI SAME U VOZILIMA, ČAK NI U HLADU!

 

Takođe, vodite računa da vaša kola uvek držite zaklјučana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih!

 

SAVET VIŠE …

  • Uvek proverite zadnja sedišta kada izlazite iz vozila – dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelјi slučajno decu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju!
  • Ukoliko neko drugi vozi vaše dete, uvek proverite da li je dete stiglo bezbedno na odredište.
  • Imajte na umu da su deca jako osetlјiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, tri do pet puta brže od odraslih osoba, a telesna temperatura od 41,6 stepeni kod deteta može biti fatalna!

Imajte na umu posledice koje vi i vaše dete možete imati zbog boravka deteta u pregrejanom vozilu – teško, čak i fatalno oštećenje njegovog zdravlјa, a doživotno kajanje za vas!