Bez obzira da li je svetlije, tamnije, gusto ili retko ne postoji loše majčino mleko. Svaka majka stvara jedinstveno mleko, namenjeno njenoj bebi, te je mleko svake mame drugačijeg sastava. Majčino mleko je toliko savršena hrana koja je prilagođena dnevnom ritnu bebe, pa tako mleko koje mama izmlaza ujutro ima više hormona kortizola koji pomaže bebinom metabolizmu. Kada se mama izmlaza noću to mleko sadrži veću količinu melatonina koji je zaslužan za miran san.

Različiti su razlozi zašto beba ne sisa, već uzima izmlazano majčino mleko. I ono se može dati na različite načine. Najčešće se daje na flašicu. Ako beba odbija mamino mleko prvo treba zameniti flašicu I cuclu. Zatim pokušati hranjenje bebe na kašičicu, čašu. Ako beba i dalje odbija mamino mleko potrebno je smanjiti količinu mleka. Možda će vas iznenaditi ukus mleka učiniće vam se da je mleko “pokvareno” krivac za takav ukus mleka je lipaza u mleku. Lipaza je enzim koji je normalno prisutan u maminom mleku ima funkciju da razgrađuje masti u mleku. Kada lipaza razgradi masti u njima se rastvaraju vitamini pa bebin organizam može da ih iskoristi. Višak enzima lipaze u mleku brzo razgrađuje masti u maminom mleku. Ukus mleka koje sadrži mnogo lipaze je kao sapunica, promena ukusa se ne dešava odmah nakon izmlazanja za proces je potrebno nekoliko sati. Ovo mleko beba može konzumirati ono nije pokvareno ali ga beba odbija zbog ukusa.

Ako beba odbija mleko zbog neprijatnog ukusa nekoliko sati nakon izmlazanja primenite sledeći postupak:

  • Nakon izmlazanja zamrznuti mleko, ako mleko nakon odmrzavanja ima ukus sapunice primenite drugi postupak
  • Nakon izmlazanja zagrejte mleko dok se ne pojave mehurići na ivicama posude pošto toplota sprečava delovanje enzima lipaze tako toplo mleko naglo zamrznite