beba i pas

Dolazak lepog vremena izmamio je osmehe na licima roditelja, jer znaju koliko su im deca raspoloženija, srećnija i energičnija kada provedu makar deo dana napolju. Boravak u prirodi roditeljima smanjuje stres, a u njemu uživaju i bebe i deca.

Parkovi, izletišta, šume, reke i jezera neodoljivi su u ovo doba godine. Da bi užitak bio potpun i bez nepredviđenih neprijatnosti, potrebna je dobra roditeljska organizacija. Odlazak u prirodu je poseban izazov za roditelje beba mlađih od godinu dana.

Čestu brigu roditeljima zadaje higijena bebe i bebinog aksesoara dok borave u prirodi.

Što je beba manja (mlađa) to je čistoća bitnija. Ukoliko je celodnevni boravak napolju treba obratiti pažnju na presvačenje bebe, higijenu genitalne regije, ishranu bebe, prostora u kome će beba odspavati i još mnogo toga.

Jednostavnije je i praktičnije sa bebom ići na uređena i prilagođena izletišta. Ukoliko idete prvi put raspitajte se da li na tom mestu ima čiste vode (sa česme), prirodne hladovine i koliko je blizu naseljenog mesta. Ukoliko beba samo sisa hranjenje ne predstavlja opterećenje. Za bebe koje se hrane mlečnom formulom potrebno je unapred osmisliti dnevni plan hranjenja, na koji način možete ugrejati vodu za rastvaranje formule (i u čemu), na koji način je možete rashladiti i o broju potrebnih čistih flašica.

Uvek nosite rezervne bebine lončiće, flaširanu vodu, flašice, laže (dude) sa sobom (nemojte korstiti već upotrebljivane ukoliko nema mogućnosti da ih dobro operete). Ne zaboravite, napravljena mlečna formula ne sme da stoji duže od 30 minuta. Ako beba jede neki odbrok čvrste hrane, najbolje je da pripremljeno poneste od kuće u posebnim posudama i u torbi koja je namenjena za čuvanje hrane (termo obložene torbe). Obratite pažnju na higijenu vaših ruku pre pripreme obroka i pre samog hranjenja kao i na higijenu pribora za jelo. Ruke, kao i pribor neophodno je oprati čistom tekućom vodom, nije dovoljno, a može biti i opasno, samo brisanje vlažnim maramicama i upotreba sredstva za dezinfekciju (zadržava se prljavština na rukama). Vodite računa na šta spuštate bebin pribor za jelo u toku hranjenja (upitna je čistoća klupica i stolova na izletištima), ponestite dovoljan broj pamučnih pelena koje možete koristiti kao podlogu u toku hranjenja.

Higijena bebine kože u toku celog dana je važna. Preporučljivo je da bebine ruke, lice kao i genitalnu regiju operete čistom tekućom vodom više puta u toku dana, naročito nakon promene pelena. Obratite pažnju na podlogu gde ćete presvačiti bebu, klupe kao i stolovi su nebezbedni ali i nedovoljno čisti. Zaštitna mušema na sedištu vašeg automobila predstavlja sjajno rešenje za prevlačenje (neka vam auto bude blizu i u hladovini). Radoznale bebine ruke pipaju sve što im se nađe u vidnom polju, pokažite bebi i pustite je da pipne i drvo, zemlju, pesak, lišće, travke i cveće. Obavezno nakon toga operite bebi ruke tekućom vodom, pre nego što stavi ručice u usta.

Bebi je u toku dana potrebno prijatno mesto za dremanje, bebina kolica su vrlo praktična i čista, te beba u njima može da spava. Nije preporučljivo bebu spuštati da spava na zemlji, u travi ili pesku, bez obzira da li stavljate podlogu ili ne.

Uslovi u kojima beba boravi i u kući i van nje treba da zadovoljavaju higijenske krtiterijume, što znači da treba da bude čisto, ali ne mora biti sterilno. Kako beba raste tako se susreće sa mnoštvom mikoroorganizama koji joj pomažu u izgradnji imuniteta, ali prljavštinom se ne gradi imunitet.