Mamino mleko se stalno menja i reaguje na bebine potrebe. Mleko može da bude različitih nijansi i skoro uvek je bezbedno i dobro za rast i razvoj bebe. Boja mleka obično je žuta, bela, plavičasta, ali nemojte se iznenaditi ako otkrijete da mleko može biti i druge boje. Određena hrana (ako držite dijetu), lekovito bilje, vitamini, minerali i lekovi mogu uticati na promenu boje mleka. Treba da znate ukoliko ste zamrzavali mleko boja mleka može biti drugačija. Pored boje mleka važna je struktura, pa je mleko na početku podoja (“prednje” mleko) uvek bistro jer tako beba zadovoljava potrebe za vodom, a kako podoj odmiče struktura je sve kremastija i gušća (“zadnje” mleko).

Mamino mleko menja boju kako beba raste, ali i kada se menjaju njene potrebe (opširnije https://www.halobeba.rs/dojenje-i-ishrana/dojenje-najbolji-pocetak/#sastav-maminog-mleka).

Kolostrum je mleko koje se luči prvih nekoliko dana posle porođaja. Ima više belančevina, imunoprotektivnih komponenti, enzima, vit. A i E, a manje masti i ugljenih hidrata. Gusto je, žute boje lako se vari, bebi daje snagu, zagreva je i pruža potpunu zaštitu. Prelazno mleko se stvara oko dve nedelje.U odnosu na kolostrum ovo  mleko je ređe, beličasto i vodenastije. Posle dve nedelje javlja se zrelo mleko. Na početku je vodenasto i slatko, a na kraju podoja je masnije i svetlije boje. Stvara osećaj sitosti.

Boja maminog mleko se menja i kada se beba razboli, povećava se broj antitela koja se prenose na bebu kako bi obezbedila imunitet protiv bolesti i infekcija. Takvo mleko poprimi čitav niz različitih nijansi: zelenkastu, bež, narandžastu.

Ukoliko je mleko ružičasto, crvenkasto to uglavnom ukazuje na problem , obično sa bradavicama koje su napukle, imaju ragade. Zeleno ili tamno smeđe mleko može da bude znak infekcije dojke. U situaciji kada se simptomi upale dojke samo pogoršavaju, a mamino opšte stanje pogoršava, neophodno je javiti se lekaru. Najvažnije je da dobijete tretman u ranoj fazi infekcije kako biste sprečile dalje komplikacije koje mogu nastati kod vas ili bebe. Lekar će vam prepisati terapiju, ali postoje i druge stvari koje možete uradite kod kuće da bi ubrzali proces oporavka. Praznite dojke, neka beba nastavi da sisa ili se izmlazajte pumpicom po nalogu lekara. Topli oblozi mogu da ublaže bolove kod mastitisa posebno neposredno pre dojenja ili izmlazavanja, a nakon podoja na dojku stavite hladan oblog.

Ukoliko imate bilo kakve nedoumice o boji, mirisu ili konzistenciji mleka pozovite telefonsko savetovalište “Halo beba”.