Planinski predeli nam se predstave i pokažu sve svoje lepote kada padne sneg, kada zaškripi pod našim nogama, kada snegom prekriveni borovi prave nestvarne zimske idile. Ljubitelji zimskih sportova, šetnji kao i boravka na hladnom planinskom vazduhu jedva čekaju zimske mesece da bi se prepustili uživanju. Kada postanete roditelji, a volite zimska uživanja razmišljate kada je najbolji trenutak da otputujete sa bebom na planinu.

Novorođene bebe se prvih meseci adaptiraju na spoljašnje uslove života i zbog toga nije preporučljivo da tada menjaju sredinu. Nakon šest meseci, kada se i mama i beba „oporave“ od porođaja možete da razmislite o putovanju.

Pre svega dobar odabir destinacije je ključan da bi putovanje bilo odmor i za dete i za roditelje. Pre svakog plana konsultujte izabranog pedijatra, on će vam reći da li je preporučljivo i kada da se beba vodi na planinu. Svakako planine koji su više od 2000 m nadmorske visine nisu pogodne za boravak dece u prvoj godini života.

Odaberite smeštaj u kome ćete imati približno slične uslove kao kod kuće, proverite kakav je način grejanja, higijenu i da li detetu možete da obezbedite pripremu svežih obroka (bebe koje su na nemlečnoj ishrani). Poželjno je da smeštaj ne bude izolovan, van vikenda naselja i urbanih delova planine. Takođe se raspitajte o dostupnosti zdravstvene službe, marketima i vremenskim uslovima koji se u tom periodu očekuju (ne savetuje se putovanje kada su najavljene veće snežne padavine)

Priprema za polazak ne uključuje samo pakovanje graderobe već i svih dodatnih stvari koje su vam neophodne. Proverite kućnu apoteku (pre svega za dete), obavezno je da sadrži lek za spuštanje temperature, probiotik, elektrolite za nadoknadu tečnosti, ampule fiziološkog rastvora, zaštitne kreme (i za lice i za pelensku regiju) kao i hroničnu terapiju ukoliko je dete ima. U zavisnosti šta vaša beba jede, napravite plan ishrane za te dane. Mame koje doje svoju decu ne moraju da razmišljaju o mleku, dok je za bebe koje se hrane mlečnim formulama obavezno poneti i jedno pakovanje formule više nego što je potrebno (jer nismo uvek sigurni da su sve formule dostupne svuda). Ukoliko ste u fazi uvođenja nemlečne ishrane, nemojte uvoditi nove namirnice u periodu putovanja već isplanirajte da pripremu jela od namirnica na koje je dete već adaptirano.

Čist planinski vazduh je svakako zdrav, ali je vazdušni pritisak veći s toga je bebu potrebno „privići“ na boravak. Prvih dana šetajte u najtoplijem delu dana od 11-13 h u kraćim intervalima (npr. dva puta po pola sata). Bebu je potrebno dobro utopliti jer u kolicima se ne pomeraju mnogo, te im je hladnije. Preporuka je da bebu šetate okrenutu ka vama, da ne bude direktno izložena hladnom vazduhu (koristite kolica, a ne sanke za bebe). Zaštitite izložene delove tela, nosić i obraze pokrijte šalom, stavite deblju kapicu (da pokrije i uši) i kapuljaču od skafandera.

Obavezne su rukavice i dobro utopljavanje nogica. Namažite obraze kremom koja štiti kožu od hladnoće, ali i od sunca (ne zaboravite da je UV zračenje jače na planini).

Spakujte duplu graderobu, više pelena i dva skafandera. Izbegavajte šetnje po zabačenim planinskim stazama, na nerasčišćenim delovima i poledici. Nije preporučljivo da izlazite kada je magla, kada je temperatura niža od -5 i kada duva jak vetar.

Ako primetite da su detetu jako crveni obrašćići, hladan nos i ručice, neophodno je da ga što pre ugrejete. Posle svake šetnje proverite stanje kože jer se promrzline mogu brzo javiti.

Pratite ponašanje i zdravstveno stanje Vaše bebe. ukoliko joj ne prija boravak na planini ili se jave neki simptomi prehlade, vreme je za povratak kući.