beba prozori

Dolazak zime, kratkih i hladnih dana uslovljava nas da dosta vremena provodimo u stanovima, kućama i zatvorenom prostoru. Dolazak novorođene bebe u porodicu obično znači da nećete često izlaziti napolje u zimskom režimu dana. Ali kako odraslim osobama tako i bebama svež vazduh je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma.

Ulazak svežeg vazduha u prostor u kome boravimo pozitivno utiče na raspoloženje, energiju, fizičko i mentalno zdravlje. Da bi se deca pravilno razvijala potrebno je da imaju dovoljno svežeg vazduha svakog dana. Aktuelna zdravstvena situacija „zahteva“ često „uvođenje“ svežeg vazduha u prostor u kome živimo. Virusi, bakterije i drugi izazivači bolesti, naročito respiratornih infekcija, “ne vole” svež vazduh. Čestim provetravanjem sprečavate nastanak infekcija organa za disanje, a prehlađenom detetu ili drugom članu porodice pomažete da brže ozdravi.

Prostorija u kojoj beba boravi veći deo dana trebala bi da bude čista, uredna, sa što manje kabastih stvari, sa površinama koje je lako očistiti, sa što više dnevne svetlosti i mogućnosti čestog provetravanja. Kada uređujete bebinu sobu i pripremate stvari za bebin dolazak, obavezno razmislite o tome gde je najbolja pozicija za krevetac. Preporuka je da on bude udaljen od grejnog tela ali i prozora minimum 1m, da bi prozor mogli nesmetano da otvarate kada je beba u krevecu. Shodno uzrastu bebe pratićete smernice za izvođenje bebe napolje u zimskom periodu, ali izlazak u šetnju ne može da bude zamenjen provetravanjem.

Preporučujemo da se na svaka 2 sata prostorija provetrava 10 minuta. Neophodno je da obavezno provetravate sobu u kojoj beba spava, ujutru nakon buđenja i uveče pre spavanja. Kada ujutru bebu umijete i presvučete, otvorite prozor da se soba proverti, takođe uveče pre spavanja i kupanja, sobu dobro provetrite pa onda zagrejte do temperature adekvatne za kupanje. U toku dana često provetravajte dnevnu sobu, naročito kuhinju i trepezariju (ukoliko kuvate). Bez obzira na visinu spoljašnje temperature i vremenske prilike, provetravanje je obavezno. Ukoliko je temperatura niža od – 5 stepeni, duva jak vetar ili je olujno vreme, provetravanje može kraće da traje. Za bolji efekat možete unakrsno da otvorite vrata i prozore (napraviti promaju), ali tada bebu premestite u drugu prostoriju.

Poslednjih par godina roditelji često koriste aparate za tretiranje vazduha (jonizatore, ozonizatore, ovlaživače…) u bebinoj sobi. Iako provereni aparati imaju pozitivan učinak na vazduh, oni ne mogu zameniti provetravanje ni u kom slučaju.

Provetravajte često, jer je bebama i deci svih uzrasta svež vazduh potreban isto kao i topla, ušuškana prostorija. Nađite pravu meru grejanja, provetravanja i boravka napolju svakoga dana.