nacionalna nedelja promocije dojenja

U našoj zemlji Nacionalna nedelja promocije dojenja obeležava se 40. nedelje u godini koja simbolično predstavlja trajanje trudnoće, a ove godine obeležiće se u periodu od 28. septembra do 4. oktobra pod sloganom „ Podržimo dojenje za zdraviju planetu”. Slogan ovogodišnje Svetske i nacionalne nedelje dojenja ukazuje nam na važnost dojenja u očuvanju životne sredine i njen uticaj na klimatske promene, kao i na imperativ zaštite, promovisanja i podrške dojenju za zdravlje ljudi i zdraviju životnu sredinu.

Mame posle porođaja u početku najveću podršku u vezi dojenja imaju od zdravstvenih službi. U porodilištima i kroz rad patronažne službe, ali i lokalna zajednica i njihovo okruženje treba da stimulišu i ohrabruju mame da doje. Za takav vid podrške potrebno je delovati na širu društvenu zajednicu i razvijati svest o dojenju kao zdravom životnom stilu. Kada mame kreću sa dojenjem često informacije potraže i na društvenim mrežama. Razmena iskustva je vrlo važna, ali grupe sa društvenih mreža ne treba da budu primarni izbor informacija. Znanja i veštine koja ste stekli o dojenju tokom trudnoće pomažu mnogo u prevazilaženju prvih prepreka. Apelujemo da slušate sebe, posmatrate svoju bebu i pratite savete stručnjake. Odgovore na mnogobrojna pitanja možete pronaći na sajtu https://www.halobeba.rs/dojenje-i-ishrana/dojenje-najbolji-pocetak/ ili preuzeti mobilnu aplikaciju “Halo beba o dojenju”.

Telefonsko savetovalište „Halo Beba“ u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd kontinuirano radi na promociji dojenja, podršci majkama da doje svoju decu i podsticanju ostalih članova porodice da podrže majke u ovim naporima.

 

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF preporučuju:

  • Rano započinjanje dojenja – prvi podoj trebalo bi da bude u roku od jednog sata od porođaja
  • Isključivo dojenje tokom prvih šest meseci života
  • Dojenje do druge godine života ili duže, uz uvođenje nemlečne ishrane nakon šestog meseca života

Tokom Nacionalne nedelje promocije dojenja 2020. zajedničkim koracima idemo u susret Ciljevima:

podrzimo dojenje 2020
Na ovom linku možete pogledati Power point prezentaciju o Nacionalnoj nedelji dojenja.