Beba je stigla

Beba je stigla

Patronažna sestra, stručna pomoć i podrška

Biti roditelj je divno i značajno iskustvo, ali je i jedan od najzahtevnijih životnih poslova. Uzbuđenje u porodici dostiže vrhunac, kada ponosna mama (doduše malo umorna) izlazi iz porodilišta. Užurbani i pomalo nespretni tata, pod budnim okom mame, nosi dragoceni paketić kući. A onda kada prvi uzdasi olakšanja utihnu, roditeljima se javljaju nedoumice vezane za negu bebe, presvlačenje, kupanje, dojenje, spavanje…

Neke mame, naročito one koje su pohađale škole za roditeljstvo ili imaju iskustva sa starijim detetom, sigurnije su u svoje umeće i veštinu oko ovih nedoumica. No, bez obzira na stepen pripremljenosti za prve dane sa bebom, svaka mama sa nestrpljenjem očekuje posetu i pomoć patronažne sestre.

Poseta patronažne sestre planirana je za dan nakon izlaska iz porodilišta, kako bi se nastavila kontinuirana zaštita ove izrazito osetljive populacije. Svaki dom zdravlja u Srbiji ima polivalentnu patronažnu službu, a svaka patronažna sestra ima svoj mikrorejon (teritoriju) koju pokriva.

Prva poseta patronažne sestre porodici najčešće je najduža i obuhvata sve nedoumice i probleme koje brinu roditelje. Patronažna sestra uči roditelje novim veštinama, savetuje, podržava , umiruje, edukuje, podstiče i jača postojeće kapacitete roditelja i ostalih ukućana. Odmah po dolasku otklanja brigu šta uraditi sa pupčanom ranom, po principima pravilne obrade rane, sestra će obraditi i mamu naučiti (ako je potrebno) kako da ona to bezbedno uradi.

Patronažna sestra će roditelje naučiti kako da kupaju bebu, pravilo prepovijaju bebu, nose bebu, kako da postave bebu u položaj za spavanje, kako da se opuste i nežno maze svoju bebu, pričaju sa njom, kako da u svakom tenutku uživaju i potpuno se posvete svom novorođenčetu. Dojenje je jedan od najbitnijih momenata u prvim danima života, zato patronažna sestra posvećuje tome puno pažnje, od postavljanja bebe na dojku, dužine trajanja podoja, do nege samih dojki.

Svaka porodica ima pravo na pet poseta patronažne sestre tokom prvih mesec dana, koje se odvijaju prema proceni i dogovoru sa roditeljima ( individualni pristup potrebama, može proći i dva ili tri dana između poseta). Dodatne posete se mogu ostvariti po nalogu pedijatra, ukoliko su potrebne.

Dok je u porodici, patronažna sestra prati odnos majke i bebe, tate i bebe ,mame i tate, odnosno cele porodice, ide u susret potrebama porodice, pokazuje šta je važno i postepeno otklanja uočene nepravilnosti koje su potencijalni rizik u razvoju bebe.

Ukoliko je beba pod rizikom, bilo zdravstvenim ili psihosocijalnim, sestra nastavlja rad sa porodicom kako bi otklonila ili umanjila rizike po zdravlje deteta. Kod porodica koje imaju dete sa smetnjama u razvoju tj. kompleksnim i zahtevnim potrebama, posete se intenziviraju. Ponekad je potrebno da se porodica poveže sa nekom od službi doma zdravlja, službom socijalne zaštite, sa odgovarajućom službom u lokalnoj zajednici ili pak sa nekom drugom organizacijom civilnog društva koja može pomoći porodici da pronađe najbolja rešenja kako da se pomogne, pre svega detetu a i porodici u celini.