Dojenje i ishrana

Dojenje i ishrana

Najčešće dileme u vezi dojenja

Ponovno uspostavljanje dojenja je uvek moguće. Ako ste iz bilo kog razloga prekinuli dojenje (medicinskih razloga, bolesna majka, bolesna beba, uzimanje određenih lekova…), a nakon toga ste odlučili da ponovo dojite bebu, uspeh je moguć!

Potrebna je, pre svega, velika želja, a onda vreme, strpljenje, doslednost i podrška. Koliko je vremena potrebno da se uspostavi ponovna laktacija je individualo i zavisi od starosti bebe i vremena koje je proteklo od kada ste prekinuli laktaciju. Taj period može da bude 2 nedelje, ali i mesec dana. Za to vreme bebi ćete postepeno smanjivati količinu mlečne formule i stavljati je često na dojku.

Postupak

 • Obezbedite sebi i bebi udoban položaj za dojenje.
 • Dojiti u mirnoj, zamračenoj prostoriji.
 • Stavljajte bebu na dojku 10-12 puta dnevno.
 • Proverite kako beba prijanja na dojku.
 • Ne prisiljavajte bebu da sisa.
 • Noćni podoji su obavezni, usnula beba lakše sisa.
 • Hranite bebu mlečnom formulom na kašičicu, špricem, šoljom ili sistemom za relaktaciju.
 • Kada osetite da se dojke pune mlekom pre podoja i prazne nakon podoja, da beba aktivno sisa, osećate kako vuče mleko, guta, tada postepeno smanjujte količinu mlečne formule za 10-30ml dnevno.
 • Redovno merite telesnu težinu bebe.
 • Pratite broj stolica i broj mokrih pelena dnevno.
 • Povećajte unos tečnosti i kalorijsku vrednost hrane koju uzimate.
 • Koristite sredstva za podsticanje laktacije u dogovoru sa lekarom.
Odmarajte se i provodite što više vremena u nežnim trenucima sa bebom.

Postoji veliki broj zabluda vezanih za ishranu majke koja doji, zbog kojih mnoge majke izbacuju iz svoje ishrane određene namirnice. Tako da je ishrana jednolična mesecima. Namirnice koje majke obično izbace su povrće koje može kod nekih majki izazvati nadimanje (kupus,kelj,pasulj,grašak…), zbog navoda da će beba „imati grčeve“, crveno obojeno povrće i voće kao paradajz i jagode zbog mogućih alergija. Zatim limun, pomorandže, orah, badem, lešnik i mnoge druge. Nema naučnih dokaza da bi iz ishrane majki koje doje preventivno trebalo izbaciti neke namirnice zato što bi mogle da izazovu alergiju kod bebe.

U periodu dok dojite bebu pokušajte da se što kvalitetnije hranite i unosite dovoljno tečnosti. Prednost dajte svežoj i kuvanoj hrani, izbegavajte prženje, suhomesnate i dimljene proizvode, kao i nedovoljno termički obrađeno meso.

Vaša ishrana utiče na kvalitet mleka.

Miris i ukus majčinog mleka zavisi od namirnica koje majka unosi. Bebe čije su majke jele namirnice različitih mirisa i ukusa bolje prihvataju novu hranu kod uvođenja nemlečne ishrane. Neke bebe radije sisaju ako mamino mleko ima nove i različite ukuse.

Nije potrebno da “jedete za dvoje”, ali kalorijski unos je ipak nešto veći, 2000-2500cal/dnevno.

Preporuka je da imate 5 obroka dnevno (3 glavna i 2 užine) i da jedete sve vrste namirnica:

 • mleko i mlečne proizvode (jogurt, kiselo mleko, kefir, mladi sir, mleko);
 • meso (pileće, teleće, juneće, posnije);
 • ribu – bogatu omega 3 masnim kiselinama (losos, pastrmka, skuša, tuna);
 • žitarice (posebno integralne) – pšenica, pirinač, kukuruz, ječam, proso);
 • povrće (kuvano i sveže u kombinaciji sa mesom ili žitaricama);
 • voće i voćne sokove;
 • masti i ulja (maslac, hladno ceđeno, nerafinisano maslinovo ulje, ulje semena lana, suncokretovo ulje, ulje bundeve za prelivanje salata i barenog povrća);
 • jodiranu so;
 • začine koristite umereno.

Smanjite količinu kofeina (do 2 male šoljice dnevno)! Kofein se izlučuje u mleko i veće količine mogu dovesti do razdražljivosti, plačljivosti i nesanice kod bebe.

Uzimajte dovoljno tečnosti, 2-3 litra dnevno, pre svega vodu, ali možete koristiti biljne ili voćne čajeve, ceđene voćne sokove, sokove od povrća, oligomineralne vode. Industrijski proizvedeni sokovi, gazirani napici,energetska pića imaju previše veštačkih boja, aroma, aditiva i šećera i ne preporučuju se.

Možete koristiti sve vrste namirnica. U slučaju da postoji sumnja da je neka namirnica izazvala promene u varenju kod bebe ili neke kožne promene, namirnicu isključiti iz ishrane majke na 2 nedelje. Ako se problem ponovi, tu namirnicu isključiti iz ishrane majke dok traje dojenje.

Mislite na sebe!
Zdrava majka – zdrava beba!
 • Alkohol, gazirana pića i veštačke napitke izbegavajte!
 • Lekove uzimajte samo po preporuci lekara.
 • Pušenje je apsolutno zabranjeno. Ne zaboravite da ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu. Nemojte pušiti i ne dozvolite da se puši u Vašem domu. Duvanski dim je štetan i nepoželjan!

Drage mame, kada dojite bebu uvek ste spremne za boravak van kuće. Mleko je spremno, kada ste spremni vi i beba.

Kod kuće ste sa bebom uspostavili ritam dojenja, dojenje se ustalilo i pomislili ste na neki duži boravak van kuće. Prijala bi vam malo duža porodična šetnja, kupovina ili kafa sa drugaricom. Pitanje koje se nameće je kako da se organizujete za podoj?

Majke se ponekad stide ili pomisle na osuđujuće poglede i komentare okoline.

Ukoliko vam je neprijatno da dojite van kuće, imajte na umu da u mnogim supermarketima, dečijim prodavnicama, tržnim centrima postoji kutak za dojenje, gde možete podojiti bebu.

Odgovarajuća odeća, marama za dojenje ili pelena štite od pogleda, pružaju privatnost, mama i beba vide jedna drugu i fokusirane su na podoj.

Drage mame, ukoliko nemate dovoljno samopouzdanja da bi dojile bebu van kuće, neka vam društvo pravi vaš partner, drugarica, vaša sestra… Podrška je uvek dobrodošla.

Podrška dojenju podiže svest o značaju dojenja!

Pružimo podršku svi zajedno, svim majkama da se ne stide da javno pokazuju ljubav i brigu, da ne skrivaju čin dojenja na javnom mestu jer to je najprirodnija veza između bebe i mame!

Dojenje je prirodno!

Jedna od čestih dilema majki je do kada treba da doje svoju bebu.

Dojenje bi trebalo da traje najmanje godinu dana, a nakon toga je preporuka da se nastavi i tokom druge godine, odnosno do kada odgovara i mami i bebi.

Dojenjem beba ne dobija samo hranu, već je to jedna od najvažnijih aktivnosti u detetovom razvoju. U drugoj godini života ta potreba i dalje postoji.

Sisanje je izvor zadovoljstva, umiruje bebu, posebno tokom nekih kriznih ili uznemirujućih situacija, uspavljuje bebu, posebno kada je beba bolesna, razvija osećaj sigurnosti i bliskosti sa majkom koji se kasnije prenosi na odnose koje dete gradi sa drugim osobama.

Tokom dojenja majka dodiruje svoju bebu, gleda u nju, priča joj, osmehuje se… dete se oseća bezbedno, sigurno, voljeno. U periodu od 12 do 15-tog meseca dete dodiruje majčino lice, stavlja prstiće u mamina usta, miluje mamine grudi. U periodu od 16 do 20-tog meseca hvata mamu za ruku i vodi je do mesta gde će majka da ga doji, otvara maminu bluzu, traži dojku posebno kada je uznemireno, uplašeno ili pospano. Dete sisa zbog uživanja, a ne zato što je gladno.

Dojenje smiruje dete kada ima noćne strahove, u periodu kada se odvaja od majke zbog odlaska u vrtić ili iz nekih drugih razloga.

Dojenje je obostrano uživanje!

Došao je dan kada morate da se vratite svojim poslovnim obavezama. Ne želite da prekinete sa dojenjem. Kako da uskladite dojenje i posao?

Posao ne sme da bude prepreka za dojenje!

Razdvojenost mame od bebe obojena je intenzivnim emocijama, većina majki ima pomešana osećanja. Majke ulažu veliki trud da ublaže neprijatna osećanja kod deteta. Odvajanje od deteta kod majke može izazvati različite emocije: osećaj krivice, stalnu brigu, tugu, ljutnju ili osećaj olakšanja. Ako majke prepoznaju neke od ovih emocija, dobro je da znaju da se i one nalaze u separacionoj krizi (krizi odvajanja). Zaposlene majke, po prirodi stvari, moraju da “žongliraju“ između različih društvenih uloga, što im izaziva stres i promene raspoloženja.

Šta može da vam pomogne

 • Dve nedenje pre odlaska na posao početi izmlazati mleko i čuvati ga u zamrzivaču u porcijama od 60-120ml.
 • Dve nedenje pre odlaska na posao uvesti flašicu (čašu) ukoliko je dete nije koristilo ranije.
 • Prihvatanje sopstvenih emocija.
 • Spoznaja da je dete u dobrim rukama (jaslice, baka, bebi servis, itd.)
 • Podrška osobe koja vas razume ( tata, baka, koleginica sa posla) ili stručna pomoć i podrška zdravstvenog radnika.
 • Provoditi što je moguće više vremena sa detetom po dolasku kući i vikendom ili slobodnim danima.
 • Uspostaviti dobar odnos u vrtiću sa vaspitačima, i biti u toku sa aktivnostima.
 • Dogovor sa poslodavcem o mogućnostima da dojite dete na radnom mestu, da se izmlazate.
 • Podrška drugih zaposlenih majki koje doje u vašoj sredini.

Majka mora imati dovoljno jak motiv da i dalje doji!

Opcija 1:

Ako ne postoje uslovi da dojite na radnom mestu, koristite pumpicu za izmlazanje mleka dok ste na poslu, a vaše dete neka pije vaše izmlazano mleko. Naučite dete da pije iz flašice, jer će mu odvajanje puno lakše pasti. Ne brinite, ne savetujemo vam da ne dojite već da izmlazano mleko date detetu iz flašice i to po mogućnosti da ga hrani neka bliska osoba dok ste vi na poslu (tata, baka…). Ukoliko se odlučite da izmlazate mleko na radnom mestu informišite predpostavljene, odredite zajedno ugodan kutak i prostor, kao i dogovor oko pauza za izmlazanje mleka.

Čak i ako ne dajete bebi izmlazano mleko, izmlazajte se na 3 sata, sprečićete prepunjenost dojki i smanjiti napetost u grudima.

Opcija 2:

Ako ne možete ili ne želite da se izmlazate na poslu uz dobro organizaciju naučite bebu na ustaljeni raspored dojenja ujutro pre posla i još jednom čim se vratite kući. Ukoliko se količina mleka smanji, češće stavljajte bebu na dojke ili se izmlazajte i količina mleka će se povećati za 1-2 dana.

Ako radite sve što je u vašoj moći da sve postignete i da održite dovoljne količine mleka za vašu bebu, ali ipak ne uspevate, nemojte biti prestrogi prema sebi.

Uslovi rada svakako utiču na dužinu dojenja. Ako je u sklopu kompanije i vrtić, ili ako osoba koja čuva bebu donosi bebu kod majke na podoj, ili ako majka tokom pauza odlazi kući i doji dete, ovi povoljni uslovi olakšaće nastavak dojenja.

Upoznajte se sa svojim pravima!

Sl. glasnik RS”, br. 113/2017 Tačka 4. Zaštita materinstva

Član 89

Zaposlena za vreme trudnoće i zaposlena koja doji dete ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, a naročito na poslovima koji zahtevaju podizanje tereta ili na kojima postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama.

Poslodavac je dužan da zaposlenoj iz stava 1. ovog člana obezbedi obavljanje drugih odgovarajućih poslova, a ako takvih poslova nema, da je uputi na plaćeno odsustvo.

Član 90

Zaposlena za vreme trudnoće i zaposlena koja doji dete ne može da radi prekovremeno i noću, ako bi takav rad bio štetan za njeno zdravlje i zdravlje deteta, na osnovu nalaza nadležnog zdravstvenog organa.

Zaposlena za vreme trudnoće ima pravo na plaćeno odsustvo sa rada u toku dana radi obavljanja zdravstvenih pregleda u vezi sa trudnoćom, određenih od strane izabranog lekara u skladu sa zakonom, o čemu je dužna da blagovremeno obavesti poslodavca.

Član 91

Jedan od roditelja sa detetom do tri godine života može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost.

Samohrani roditelj koji ima dete do sedam godina života ili dete koje je težak invalid može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost.

Član 92

Poslodavac može da izvrši preraspodelu radnog vremena zaposlenoj ženi za vreme trudnoće i zaposlenom roditelju sa detetom mlađim od tri godine života ili detetom sa težim stepenom psihofizičke ometenosti – samo uz pisanu saglasnost zaposlenog.

Član 93

Prava iz čl. 91. i 92. ovog zakona ima i usvojilac, hranitelj, odnosno staratelj deteta.

Član 93 a

Poslodavac je dužan da zaposlenoj ženi, koja se vrati na rad pre isteka godinu dana od rođenja deteta, obezbedi pravo na jednu ili više dnevnih pauza u toku dnevnog rada u ukupnom trajanju od 90 minuta ili na skraćenje dnevnog radnog vremena u trajanju od 90 minuta, kako bi mogla da doji svoje dete, ako dnevno radno vreme zaposlene žene iznosi šest i više časova.

Pauza ili skraćeno radno vreme iz stava 1. ovog člana računaju se u radno vreme, a naknada zaposlenoj po tom osnovu isplaćuje se u visini osnovne zarade, uvećane za minuli rad.

Kada se pojave prvi problemi, prepunjenost dojki, početak zastoja mleka, može se čuti savet o narodnom leku – listovima svežeg kupusa.

Postojeća istraživanja ne pokazuju statistički značajnu prednost obloga od listova kupusa nad drugim hladnim oblogama, a postoje rizici koje treba uzet u obzir!

Postoji rizik od bakterije listerije (Listeria monocytogenes). Listerioza može biti vrlo ozbiljna bolest za majku i novorođenče. Iako primena lista kupusa na kožu, ne predstavlja isti rizik kao kada se pojede zaraženi list, listerija se može preneti preko oštećene kože dojke ili bradavice putem krvi u organizam majke, ili direktno sa površine kože preko usne duplje bebe u organizam bebe. Tako da se kupus ne sme nanositi na oštećene bradavice ili dojke sa povredom, kao i u slučaju prevremeno rođene dece ili kod beba koje imaju bolesti smanjenog imuniteta (imunodeficijentnih beba). Miris u predelu dojke iz lista kupusa može ometati bebu da sisa.

Produžena upotreba listova kupusa može smanjiti i samu proizvodnju mleka (Minchin, p.155).

Ako se i pored toga odlučite za primenu obloga od lista kupusa, postupak je:

 • Detaljno oprati listove kupusa u hladnoj tekućoj i pitkoj vodi, koristiti samo unutrašnje listove.
 • Obrišite listove papirnim ubrusom.
 • Listovi kupusa treba da su celi, pre upotrebe, tri oprana lista staviti u zamrzivač na 10-15 min.
 • Nakon podoja hladne listove kupusa stavite na dojku, ne na bradavicu.
 • Listovi se brzo zagreju, treba ih držati na dojci oko 3 minuta, duže ostavljen list neće delovati.
 • Listove upotrebiti samo jednom pa ih baciti.
 • Pre podoja, ako ste koristili list kupusa isperite grudi mlakom vodom i sapunom, bradavicu perite samo vodom.

Preporučuje se upotreba kreme od kupusa (može naći u prodaji u nekim zemljama).

Tandemsko dojenje je pojam koji se kod nas ne pominje baš često, a podrazumeva dojenje bebe i starijeg deteta istovremeno. Za razliku od nas u svetu je taj pojam šire prihvaćen i više zastupljen. Iako sam po sebi nije tabu tema, o takvom dojenju se malo govori i piše.

Tandemsko dojenje je moguće, a i ima brojne dobrobiti za sva tri člana dojenja: mama, beba, dete.

U prvim mesecima nakon porođaja kod žena koje doje smanjene su šanse da ponovo ostanu u drugom stanju. Ali šansa ipak postoji. Većina žena se iznenade kada shvate da su trudne, a beba ima manje od godinu dana. Među prvim dilemama koje se jave je da li da nastavim dojenje? Kakao će to uticati na plod? Da li se promenio sadržaj mleka?

Ako uživate u dojenju vaše bebe trudnoća i ponovni porođaj nisu razlog da ta dobrobit prestane. Organizam žene može da razvija plod u materici i da istovremeno stavara mleko koje je namenjeneo starijem detetu. Situacija se ne menja znatno ni posle porođaja.

Za tandemsko dojenje potrebna je samo dobra organizacija dojenja.

Kolostrum se stvara u prvih par dana po rođenju, većina mama taj period provede u porodilištu, tako da tu čarobnu supstancu posisa samo novorođenče. Kada sa bebom dođete kući procenite prema potrebama oba deteta da li ćete davati neizmenično jednu dojku starijem detetu, a druga dojka bebi, ili ćete na istoj dojci prvo davati bebi da sisa pa onda starijem detetu. Većina starije dece pored dojenja jede i čvrstu hranu tako da im dojenje nije osnovni izvor hrane, dok za bebu jeste. Tako da beba u ovom slučaju ima prednost.

Mleko je u prvih par meseci bogato imunoglobulinima koji značajno podstiču jačanje imnuniteta i zbog toga će vaše starije dete dojenjem dobijati najkvalitetnije supstance koje će blagotvorno uticati na celokupno zdravlje. Starija deca dolaskom bebe u dom najčešće osećaju i pokazuju ljubomoru, nezainteresovanost i ljutnju. Ako ga dojite istovremeno, dete će se osetiti manje ugroženo dolaskom bebe, biće više uvaženo jer nije „beba otela mamu i dojku“ već se deli na jednake delove. Tandemsko dojenje jača privrženost bebi, podstiče nežnost starijeg deteta prema mlađem i osećaj bliskosti je izraženiji.

A mama? Tandemsko dojenje ne može da naruši mamino zdravlje (kod zdravih žena), smanjuje osećaj „krivice“ prema strijem detetu, i pomaže lakše uspostavljanje dojenja sa bebom. Mlečni kanali su već otvoreni, prohodni, bradavica formirana, tako da tandemsko dojenje sprečava pojavu ragada, zastojne dojke i upale. Može se javiti osećaj blagog peckanja kada sisa starije dete, ali to traje vrlo kratko i spontano prolazi.

O prestanku dojenja u bilo kom periodu odlučuje mama i dete. Nabrojali smo brojne koristi tandemskog dojenja, prepreka je malo i zaista vredi razmisliti i pokušati ovu korisnu avanturu.

Koliko ćete dugo dojiti svoje dete je vaša odluka. Preporuke Svetske zdravstvene organizacije su da dojenje treba da traje najmanje godinu dana, a sve više se ohrabruje produženo dojenje u drugoj godini, pa i dalje. Mleko neće nestati odmah, to je proces koji traje nekoliko nedelja. Uspeh prestanka dojenja zavisi od majke, od uzrasta i temperamenta deteta i od toga kako dete prihvata promene. Sama brzina prestanka zavisi od obima laktacije – koliko mama ima mleka.

Kako postepeno prekinuti dojenje

Idealno bi bilo da dete samo prekine dojenje i na taj način bićete pošteđeni neprijatnog zadatka odvajanja od dojke.

Najbolji način za prekid dojenja je postepeno. Ukida se po jedan dnevni podoj svaka tri – četiri dana da bi se dalo dovoljno vremena dojkama da smanje proizvodnju mleka. Preostali podoji se skraćuju po nekoliko minuta. Saveti o smanjivanju broja podoja i skraćivanju dužine podoja odnose se na decu stariju od godinu dana. Ukoliko je dete mlađe od godinu dana potrebno je posavetovati se sa pedijarom. Dobro je da majka i dete pronađu zajednički način da nadoknade trenutke bliskosti koje su delili za vreme dojenja.

Kada majka postepeno smanjuje broj i dužinu podoja, ukoliko se ipak predomisli i želi nastavak dojenja i dalje, lako će se ponovo vratiti na veći broj podoja.

Kako odmah zaustaviti dojenje

Nagli prekid dojenja težak je i za mamu i za bebu. On se koristi samo kada je neophodno odmah zaustaviti laktaciju, uglavnom iz medicinskih razloga ili dužeg putovanja majke.

Kada majka prestane da doji, njeno telo će i dalje proizvoditi mleko. Ako se mleko ne izmlaza iz dojki javiće se prepunjenost dojke i nelagodnost kod majke, koja će osećati napetost u dojci. Često se majke koje naglo prestanu dojiti dete ne izmlazaju, misle da će ukoliko se izmlazaju stvoriti još više mleka. Majka mora da izmlaza mleko, ali samo do osećaja olakšanja i smanjena napetosti, jer ako se prepunjenost dojki ne tretira, majka rizikuje da dobije upalu dojke, mastitis. Mleko se može izmlazati ručno ili uz pomoć pumpice. Nije bitno koliko mililitara mleka će se izvući iz dojke, već je važan osećaj u dojkama. Važno je da se izmlazate do trenutka kada osećate da je napetost u dojci manja. Izmlazajte se uvek kada osetiti napetost u dojci, do momenta olakšanja, ne praznite dojke potpuno. Nema potrebe da uskraćujete sebi tečnost, pijte vodu uvek kada osetite da ste žedni. Kako dani prolaze tako će se i razmak između dva izmlazanja biti sve veći. Nemojte podvezivati dojke, jer može doći do začepljenja (blokade) mlečnih kanala.

Hormonske promene koje se javljaju iznenadnim prestankom dojenja kod majke mogu uzrokovati blagu depresivnost, jer se za vreme dojenja luči hormon oksitocin (hormon sreće).

Prekinuti dojenje za bebu ne predstavlja samo prestanak hranjenja, beba gubi sigurnost, pažnju ljubav. Budite tu za vašu bebu, više se mazite, ljubite, igrajte se sa njom i budite zajedno.

Saveti koji mogu olakšati proces odvikavanja
 1. Ukida se po jedan dnevni podoj svaka tri-četiri dana da bi se dalo dovoljno vremena dojkama da smanje proizvodnju mleka.
 2. Nemojte nuditi detetu dojku, ali ako dete traži nemojte mu uskratiti podoj, ali pokušajte srenuti pažnju deteta na nešto drugo.
 3. Dete ima svoju rutinu, vezanu za dojenje, pa kada je upitanju jutarnji ili večernji podoj brigu oko deteta može da preuzme tata.
 4. Potrudite se da dete dobija sve druge obroke i užine na vreme, kao i dovoljno tečnosti, da se izbegne osećaj gladi ili žeđi.
 5. Ukoliko čekate da dete traži podoj teško je izbeći dojenje, preduhitrite dete pred vreme za podoj, odlažite podoj, zabavite dete.
 6. Ukoliko je dete uznemireno, plače na pokušaj da se izbegne podoj, pronađite novi pristup ili usporite sa prekidom dojenja.
Lekovi za prekid laktacije

Kod nas se može nabaviti Cabergolon/Dostinex kod koga je među indikacijama za primenu naveden i prekid laktacije. Savet je da se koristi samo u izuzetnim situacijama, kada je neophodan nagli prekid dojenja, prepisuje ga ginekolog. Lek koji nikako ne treba da koristite za prekid dojenja je Bromergon/Bromokriptin. U indikacijama za njegovu upotrebu uopšte nije naveden prekid laktacije. Lek može da ima brojna neželjene dejstva.