Dojenje i ishrana

Dojenje i ishrana

Sve o dojenju – vodič za mame
Dojenje

Priprema za dojenje počinje još za vreme trudnoće, a uspeh u velikoj meri zavisi od motivacije majke i podrške okoline.

Trudnoća je stanje kada u organizmu žene dolazi do velikih promena. Jajnici se menjaju, materica raste, unutrašnji organi rade za „dvoje”, pluća se šire, mozak sa svim svojim funkcijama radi drugačije, hormoni se uzburkaju. Među prvim promenama koje žena primeti (oseti) u ranoj trudnoći je preosetljivost dojki. Cela površina kože je osetljivija, a na bradavici i areoli može se osetiti blago peckanje, čak i bol prilikom dodira sa grubljom tkaninom. Grudi menjaju oblik, postaju čvršće i veće. Bradavice i areole su tamnije. Sve je to priprema za nešto dragoceno – DOJENjE, prirodan put za ishranu bebe. Veličina grudi nema nikakve povezanosti sa uspešnošću dojenja.

Važno je upoznati anatomiju sopstvenog tela, pratiti promene, jer će pomoći da bolje savladate veštinu dojenja.

Stečena znanja o dojenju, još za vreme trudnoće, kontinuirani trud, čvrsta odluka u nameri da se istraje kada se naiđe na neku od prepreka, omogućiće bebi da dobije ono što je najbolje, što zaslužuje i što joj pripada – mamino mleko!

U toku perioda laktacije nije preporučljivo koristiti kupke i pene za telo intezivnog mirisa, naročito u predelu grudi. Beba najviše voli mamin prirodni miris, koji joj pomaže da pronađe bradavicu, lakše uhvati i aktivnije sisa.

U predelu areole nalaze se sitne kvržice (Montgomerijeve žlezde) koje se uvećavaju u trudnoći, a postaju aktivne zajedno sa početkom laktacije. Njihova uloga je jedinstvena, one luče tečnost sličnu kolostrumu koja služi kao „čistač“ bradavica (ima osobinu da sprečava rast i razmnožavanje bakterija) i štiti kožu bradavica od mehaničkog oštećenja tokom postavljanja bebe na dojku.

Zato dojka a posebno bradavica ne sme da se pere pre početka podoja. Higijena dojki se održava kao i higijena celog tela, tuširanjem jednom u toku dana uz korišćenje neutralnog sapuna.

Pre samog početka podoja obavezno dobro oprati ruke toplom vodom i sapunom. Zatim istisnuti nekoliko kapi mleka iz dojki i premazati bradavice i areole kako bi beba osetila miris i ukus mleka.

Ako se javi problem pre podoja, ako su dojke teške, otečene, nabrekle i pune mleka preporučuje se kombinacija toplih obloga i masaže dojki pred podoj i izmlazanje, kako bi se bebi olakšalo pripajanje na dojku. Ukoliko dojke ostanu pune i posle podoja, potrebno je izmlazati mleko iz dojke. Nakon završenog podoja istisnuti nekoliko kapi mleka i ponovo premazati bradavice i areole i osušiti ih na vazduhu.

Dojke što češće izlagati vazduhu.

Koža kao najveći ljudski organ jedno je od najizraženijih čula odmah po rođenju. Čulo dodira ima neprocenjiv značaj za novorođenče. Beba je devet meseci provela u maminom stomaku, na bezbednom, toplom, sigurnom mestu. Kada se rodi nema kontakta na koji je naviknuta, beba doživljava stres, zato stavljanje bebe mami na grudi (odmah nakon rođenja) garantuje najbolji start u životu.

Kontakt koža-koža, nije novi koncept, 1979.godine neonatolozi Edgar Rey i Hestor Martinez u Bogoti (Kolumbija) su prvi put primenili princip koža na kožu. Gola beba se postavlja na grudi majke (vertikalni položaj između grudi i ispod odeće majke). Bebina glava je okrenuta tako da je uhom prislonjena iznad roditeljskog srca. Beba oseća miris mamine kože, dodir tela, čuje otkucaje srca, greje se uz mamino telo, oseća se sigurno i bezbedno, pokušava da sisa.

Kontakt koža na kožu umiruje ne samo bebu već i mamu.

Zašto je kontakt „koža na kožu“ neprocenjiv?

 • Majčino telo lakše i brže izbacuje posteljicu čime se smanjuje rizik od obilnog postporođajnog krvarenja.
 • Smiruju se otkucaji srca i disanje bebe.
 • Omoguća se naseljavanje kože korisnim bakterijama sa mamine kože.
 • Normalizuje se nivo šećera u krvi bebe.
 • Pojačava se stvaranje oksitocina, podstiče refleks otpuštanja mleka i na taj način stimuliše laktacija.
 • Stvara se bolja vezu i osećanje bliskosti između roditelja i bebe.
 • Pojačava se osećaj sigurnosti kod roditelja, da mogu da se brinu o detetu.
 • Smanjuje se stres kod majke i poboljšava njeno raspoloženje.
 • Smanjuju se epizode plača kod bebe, umiruje se beba, smanjuje se intenzitet grčeva (kolika).

Svaki dodir prija, pa tako ova metoda nije nužno vezana za mamu, tata je takođe taj koji može na ovakav način da umiri bebu, uživa i stvara posebnu – blisku vezu sa njom.

Preporuka je da se ovaj kontakt koristi često, posebno u prvim mesecima života bebe.

Uživajte sa bebom u svakom trenutku!

Iako deluje sasvim instinktivno i prirodno, dojenje ipak treba učiti i vežbati. Svako znanje stečeno u trudnoći olakšaće vam prelazak preko različitih prepreka na vašem putu ka uspešnom dojenju. Bebe su različite, tako da period prilagođavanja počinje rođenjem. Ako imate predznanje i osluškujete vaše telo, poslušate instinkt, na dobrom ste putu da uspešno dojite svoju bebu.

U trudnoći možete da vežbate pridržavanje dojki. Pravilno držanje dojki u toku podoja može da spreči pojavu ragada i bolno dojenje.

Postoji nekoliko načina na koje možete pridržavati dojku

C-hvat – palac je s gornje strane, a ostala četiri prsta s donje strane dojke, tako da zajedno formiraju latinično slovo C. Ako je dojka velika, ili ako su bradavica i areola velike u odnosu na bebina usta, možete lagano stisnuti prste da vrh dojke postane ovalan i sasvim malo zakrenut prema gore.

U-hvat – majka postavi četiri prsta (svi prsti osim palca) ispod dojke, a zatim spusti lakat tako da kažiprst i ostali prsti klize vetikalno s jedne strane dojke, a palac vertikalno s druge strane dojke…

Koristeći preporučene načine za pridržavanje dojke sprečiće te oštećenje bradavica, takođe beba će izvući dovoljnu količinu mleka i učenje dojenja će biti brže i lakše.

Bebu treba staviti na grudi i ponuditi joj da sisa kada se pojave rani znaci gladi!

Prepoznavanjem ranih znakova gladi smanjujete pojavu stresa izazvanu bebinim plakanjem. Plač je poslednji signal da je beba gladna, a nekada je vreme između prvog i poslednjeg znaka jako kratko. Iz tog razloga je značajno prepoznavanje ranih znakova gladi.

Rani znaci gladi kod zdravog donešenog deteta su nemir, okretanje glavice (kao da nešto traži), sisanje ručice, ćebenceta ili drugog predmeta koji joj dodiruje usta, migoljenje, pokretanje tela, ispuštanje zvukova (coktanje, mljackanje…)

Izvor: http://thebirthingtreeblog.weebly.com/blog/preparing-to-breastfeed-a-love-story

Naučite da prepoznate rane znake gladi vaše bebe i da na njih odgovorite. Najbolje je da beba bude u vašoj blizini da biste mogli pravovremeno da reagujete.

Ako roditelji ne reaguju na ove signale, dete će početi da plače jer ono glad oseća kao neprijatnost. Glasno plače, telo izvija, beba je napeta. Pokušaj da se nahrani beba koja neutešno plače naporan je i za majku i za bebu. Ako se beba jako rasplače postaće i nervozna, nagutaće se previše vazduha pri podoju, brzo će se umoriti – pa podoj neće biti efikasan.

Naučite da prepoznate i kada je beba sita: telo se opušta, ručice padaju sa strane, sisa sporije, sa pauzama.

Beba sisa po potrebi „na zahtev“!

To je dvosmerni odnos koji znači da roditelji razumeju signale i znake koje beba šalje i da na njih reaguju na pravi način. Tako se gradi odnos poverenja koji podržava sveukupni razvoj vašeg deteta.

Najbolji položaj za dojenje je onaj u kome se vi i beba osećate udobno!

Bol u leđima, bolna epiziotomija (rana od porođaja) ili rana od carskog reza, mogu doprineti da se ne uklapate u preporučene položaje za dojenje. Zauzmite položaj u kome vas ništa ne boli i nežno prislonite bebu na dojku.

 • Sedeći položaj sa bebom u naručju „Položaj kolevke“ (Slika br.1) – Vaša i bebina kičma su pod pravim uglom; bebina glava se nalazi na pregibu lakta; telo bebe se pridržava celom dužinom ruke; slobodnom rukom nudite dojku tako što palac stavljate preko gornje strane dojke, a kažiprst i srednji prst ispod dojke, dlanom pridržavajte dojku.
 • Sedeći položaj, sa bebom u naručju „Unakrsni položaj kolevke“ (Slika br.2) – Beba leži u vašem krilu ili na jastuku, da bi se podigla do bradavice. Pazite da jastuk dobro pridržava bebu tako da vaše ruke ne pridržavaju celu detetovu težinu. Ukoliko dojite bebu na levoj dojci, pridržavajte dojku „U“ zahvatom leve ruke, a bebu pridržavajte prstima desne ruke.
 • Sedeći položaj, sa bebom u naručju „Hvat ragbi lopte“ (Slika br. 3) – ovo je dobar položaj za mame koje su se porodile carskim rezom. Pomaže i ako imate prejak refleks otpuštanja mleka. Dlanom pridržavajte bebinu glavu. Jastuci opet mogu pomoći da bi se beba približila bradavici.
 • Ležeći položaj, sa bebom koja leži na boku okrenuta prema vama (Slika br. 4) – ovaj položaj odgovara mnogim mamama, naročito noću, kod epiziotomije je vrlo praktičan. Vi i beba ležite na boku, okrenute jedna prema drugoj. Bebina glavica može ležati na vašoj ispruženoj ruci, podlakticom pridržavajte bebina leđa.
 • Australijski položaj – ovaj položaj se najređe koristi, a praktičan je kod dece koja imaju skraćen frenulum (resica jezika – kratka podjezična vezica), kod zastoja mleka, kod mama koje imaju pojačan refleks otpuštanja mleka. U ovom položaju majka leži na leđima, a dete leži licem i stomakom na njoj. Ako je bebi potrebna pomoć, pridržati joj čelo ili donju vilicu i obraze držeći je ispod brade „U hvat“.
 • Uspravni ragbi položaj – modifikacija položaja „ragbi lopte“, pri čemu je telo deteta postavljeno više uspravno. Koristi se kada postoji snažan refleks otpuštanja mleka, ukoliko beba ima zapušen nos, kod beba sa prisutnim anomalijama usta.
 • Veoma je važno da zajedno sa bebom zauzmete udoban položaj tokom dojenja, da se osećate komotno i opušteno. Kada se mama oseća komotno i beba će uživati.
 • Pravilan položaj može biti potpomognut dodatnim jastucima – „gnezdo“ jastuk ili obični jastuci – jedan postavite iza svojih leđa i oslonite se na njega, a drugi, na koji ćete staviti bebu postavite u svoje krilo.
 • Ukoliko zauzmete ležeći položaj, jastuk postavite ispod svoje glave.
 • Beba se postavlja tako da je celim telom uz vaše telo, a glava joj je u visini dojke. Glava, vrat i telo bebe su u istoj ravni, lice je okrenuto prema dojci.
 • Dojka je blizu bebinih usta i treba dopustiti bebi da istražuje dojku. Čulo mirisa je kod beba jako izraženo.
 • Pokrenite refleks sisanja nežnim maženjem bebinih usta bradavicom dojke, možete istisnuti kap mleka i njom premazati bradavicu.
 • Kada beba u potpunosti otvori usta (kao da zeva), bradavicu usmerite ka nepcu; bradavica klizi u bebina otvorena usta niz gornju usnu, a jezik je ispružen ispod bradavice.
 • Dojku sve vreme pridržavajte slobodnom rukom kako biste bebi olakšali sisanje.
 • Bebina brada dodiruje dojku, donja usna je izvijena ka bradi, jezik je ispod bradavice, a nos malo odmaknut od bradavice.
 • Ukoliko beba nije dobro postavljena, ako osećate bol, prekinite dojenje, zagolicajte bebinu donju usnu da lagano ispusti dojku, skinite bebu sa dojke i ponovite postupak. Ponekad je potrebno da dodatno pripremite dojke za podoj (na primer kod prepunjenosti dojki).
 • Priprema dojki se sprovodi tako što na dojke stavite tople obloge 10-15 minuta pre početka podoja kako biste pospešili isticanje mleka iz grudi.
 • Zatim nežno i lagano izmasirajte dojke u smeru ka bradavici (kao da „svirate“ po dojci).
 • Potom ručno istisnite neku kap mleka kako bi omekšali deo oko bradavice i premažite mlekom bradavicu.
 • Posle podoja ostaviti tanak sloj mleka na bradavici. Kad god možete, ostavite grudi izložene vazduhu, bradavice su često, u početku bolne i upaljene i prija im sušenje i svež vazduh.

Mama i beba su aktivni partneri u dojenju. U prvim danima oni istražuju jedno drugo, uče jedno o drugom, upoznaju se i usklađuju iz dana u dan. Period adaptacije je takođe vreme kada se usvajaju pravilne tehnike dojenja, jer je to važna karika za uspešno dojenje.

Nekad se tehnike nauče i savladaju za kratak vremenski period, a nekim mamama je potrebno više vežbe i truda. Ne zavisi sve od od maminog znanja i veštine, već i od bebinog temperamenta, ponašanja i zdravstvenog stanja.

Pravilno

 • Bebina usta su sasvim otvorena;
 • Gornja usna se nalazi preko bradavice i areole,izvrnuta ka spolja;
 • Donja usna je povijena napolje;
 • Bebina brada dodiruje dojku;
 • Vidljiv je veći deo areole iznad bebine gornje usne, a manji deo ispod donje usne;
 • Bradavica je duboko u ustima, ne udara u tvrdo nepce, nego u bebino meko nepce, uspostavljen je vakum;
 • Sve vreme podoja možete da osetite kako beba vuče mleko – sisa, vidite kada beba proguta mleko i čujete kada udahne vazduh, zatim napravi pauzu tokom sisanja, na par sekundi (sisanje, gutanje, disanje).
 • Kada zadovolji početni nagon za hranom i malo se umori, pravi veće pauze.

Nepravilno

 • Bradavica izgleda spljoštena ili izbrazdana kada se izvadi iz bebinih usta na kraju podoja;
 • Beba drži bradavicu u ustima, ne sisa ili spava na dojci;
 • Čuje se zvučno sisanje, coktanje;
 • Osećate bol u bradavicama za vreme i posle podoja.

Ako osetite bol prilikom dojenja, zagolicajte donju usnu bebe, sklonite bebu sa dojke pa počnite sve iz početka (nije dobro da trpite bol).

Dojenje blizanaca je moguće. Iako postoje razne predrasude o dojenju dve bebe istovremeno, to je uz znanje, trud i volju zaista izvodljivo. Majka može da proizvede dovoljnu količinu za više beba.

Blizanačka trudnoća i porođaj predstavljaju faktore rizika za dojenje. Češće su komplikacije na porođaju, bebe se često rode ranije, može biti mala telesna težina beba, carski rez je učestaliji. Mama koja se brine o dve bebe, a istovremeno je bez pomoći može biti iscrpljenija i umornija.

Važno je u toku trudnoće doneti odluku o načinu ishrane beba, edukovati se na različite načine, razmotriti moguće poteškoće, kako ih prevazići, planirati i dogovoriti pomoć bliske osobe nakon dolaska kući.

Početak dojenja se kod beba rođenih na vreme (u terminu) ne odlaže (važnost prvog sata). Ako su bebe bolesne i prevremeno rođene važno je započeti sa izmlazanjem što pre. Preporuka je izmlazati se bar 8 puta za 24 sata.

Ukoliko se bebe hrane na zahtev redosled dojki nije bitan, mama može staviti bebu na različitu dojku svaki put, može menjati dojke bebama na svaka 24 sata ili dodeliti jednu dojku jednoj bebi. Da li će mama hraniti obe bebe istovremeno ili se odluči za pojedinačni podoj zavisi od potreba beba. Simultano dojenje štedi vreme i lakše je ući u rutinu.

Kod dojenja blizanaca češće se javljaju poteškoće sa tehnikom podoja i izmlazanjem mleka zbog nedostatka vremena ili umora majke.

Tehnika podoja blizanaca

Dojenje blizanaca zahteva mnogo više vremena i energije nego kao kad se doji samo jedna beba. I zato je veoma važno da zauzmete ugodan položaj u kojem možete svoje bebe nežno prisloniti na dojke.

Postoji više položaja za istovremeno hranjenje dve bebe.

 1. Sedeći položaj sa bebama u naručju „Hvat ragbi lopte“ (slika br.1) – Dok ste u sedećem položaju, sa obe strane svog tela postavite po jedan jastuk a treći smestite u krilo. Na jastuke koji Vam se nalaze sa strane smestite svoje bebe tako da im telo bude na njima a glavice na jastuku u krilu. Telo beba pridržavate celom dužinom svojih ruku. Dlanovima pridržavajte glave svojih beba. Bebe leže na leđima, telom okrenute ka Vama.
 2. Sedeći položaj sa bebama u naručju „Položaj kolevke“ (slika br.2) – bebe se postave ukršteno u maminom krilu. Bebine glave se nalaze na pregibima oba lakta; telo beba se pridržava celom dužinom ruku.
 3. Sedeći položaj sa bebama u naručju – kombinacija dva položaja (slika br. 3) – Pri postavljanju beba na dojke, jedna beba se postavi u položaj „Hvat ragbi lopte“ na jednu dojku, a druga beba se postavi u „Položaj kolevke“ na drugu dojku.
 4. Sedeći položaj sa bebama u naručju – „U sedlu“ (slika br.4) – Ovakav položaj prilikom dojenja deca zauzimaju kada počnu da sede. Bebe se postavljaju tako da svaka sedi na jednoj maminoj nozi glavama okrenutim u pravcu dojki.

Podrigivanje je važan deo hranjenja bebe. Često se dešava da beba dok sisa pored mleka guta i izvesnu količinu vazduha. Zato je važno da se beba kad završi podoj na jednoj dojci podigne u uspravan položaj da podrigne, zatim se može vratiti na drugu dojku da nastavi sa sisanjem. Vazduh koji beba proguta može da stvori neprijatnost u stomaku i bude razlog pojačanog bljuckanja ili intenzivnijih grčeva .

Položaji za podrigivanje bebe

 1. Podignite bebu na vaše grudi. Beba je okrenuta ka vama. Glava joj je naslonjena na vaše rame. Držite joj glavu i leđa sa rukom, drugom rukom lagano je tapkajte po leđima. Na rame stavite pamučnu pelenu kako bi zaštitili odeću od bljuckanja.
 2. Beba leži u vašem krilu, na stomaku, licem okrenuta ka podu. Držite joj bradu i vilicu sa jednom rukom, glava je malo više od drugih delova tela. Nežno je tapkajte po leđima, između dve lopatice, sa vaša tri prsta kao da svirate klavir.
 3. Beba je u uspravnom položaju leđima oslonjena na vaše grudi. Rukom pridržavajte bebin grudni koš držeći je ispod pazuha, glava treba da joj je nagnuta ka napred. Potapkajte je lagano po leđima sa drugom rukom.

Bebi će izbacivanje „balončića“ olakšati varenje, ali iako se desi da beba ne podrigne nakon 10-15 minuta u preporučenim položajima, nežno je spustite u krevetac, vazduh koji se zadržao izaći će napolje prilikom sledeće promene položaja.

Razlika između novorođenih beba je vidljiva odmah nakon rođenja. Razlikuju se u fizičkim karakteristikama ali i u temperamentu, ponašanju kao i u hranjenju. Poštujemo opšte smernice, ali može doći do individualnog istupanja (neka beba će imati potrebe za većom količinom mleka, a neka za manjom).

Količina mleka koju beba posisa nije srazmerna dužini trajanja podoja. Prilikom jednog podoja beba će aktivnije sisati (jače vući) i za kraće vreme izvući dovoljnu količinu mleka. Onda će doći podoj kada je beba “umorna”, pospana pa joj treba više vremena da posisa željenu količinu mleka.
U prvim danima možete dati obe dojke za jedan podoj, da bi se lepo praznile.

Kada nadođe mleko i beba bude jače sisala dovoljno je za jedan obrok nuditi jednu dojku, a kod narednog drugu. Na ovaj način će beba posisati prednje mleko (bogatije vodom) i zadnje mleko (bogatije mastima).

Posmatrajte svoju bebu jer je svaka beba individua za sebe, ima svoj ritam!

Postupci koji mogu biti štetni za dojenje:

 • ograničavanje dužine ili definisanje tačnog vremena podoja;
 • nepravilna higijena bradavica;
 • upotreba krema za bradavice;
 • odvajanje majke i bebe bez posebnih medicinskih razloga;
 • hranjenje bebe flašicom;
 • stalna merenja bebe (pre ili posle podoja);
 • davanje mlečne formule.

Beba verovatno dobija dovoljnu količinu mleka kada:

 • sisa najmanje 8-12 puta tokom dana;
 • sisa ritmično uz kratke pauze, može se videti sisanje, čuti gutanje i disanje;
 • pokvasi pelene 6 ili više puta za 24 sata bledim, razređenim urinom;
 • ima obično 3-6 stolica za 24 sata;
 • dobija u težini, u proseku 150-240 gr nedeljno tokom prva 4 meseca;
 • izgleda zadovoljno i živahno između podoja.

Beba možda ne zadovoljava svoje potrebe za mlekom, ako:

 • spava u dugim intervalima kako bi sačuvala energiju (više od 4 sata);
 • slabije plače;
 • ima mali broj oskudnih stolica, ili ih uopšte nema;
 • prečesto sisa;
 • nervozno plače posle podoja;
 • ne dobija dovoljno u težini;
 • ima smanjenu količinu urina.

Važno je znati da se potrebna količina mleka razlikuje i u odnosu na uzrast, težinu i zdravstveno stanje bebe.

Smernice , kako pratiti potrebnu količinu mleka prema uzrastu bebe
Uzrast bebe od 0 dana do 2 nedelje

Podoj: beba sisa na zahtev (kada god hoće i koliko hoće). U toku 24 sata obično od 8 do 12 puta. Dužinu podoja određuje beba. Beba sisa ritmično uz kratke pauze. Tokom sisanja, vidi se gutanje (posmatrajte bebin vrat) i čuje disanje. Ako se uspava na dojci, treba je buditi kako bi nastavila da sisa. Kada završi podoj na jednoj dojci, uspraviti je da podrigne, pa ponuditi drugu dojku.

Pelene: Tokom druge nedelje beba upiški, od 4 do 6 i više pelena, i ima stolicu od 3 do 6 puta dnevno. Prvih nekoliko dana nakon rođenja beba će imati tamno zelenu, gotovo crnu stolicu (mekonijum se sastoji pretežno od plodove vode, sluzi i ćelija kože, nema snažan miris, ali je lepljiva i teško se pere.). Od 5-tog dana beba koja se hrani isključivo majčinim mlekom ima žućkastu stolicu. Ponekad stolica može biti i zelenkasta, a specifična je po svojoj kremastoj teksturi. Uz to, nema jak miris.

Da biste bili sigurni da beba sisa dovoljno mleka, važno je da pratite broj mokrih pelena, kao i broj i izgled stolice u pelenama.

Dobijanje na težini: u proseku 150-240 gr nedeljno. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu.

Uzrast od 2 do 6 nedelja

Podoj: beba sisa na zahtev (kada god hoće i koliko hoće). U toku 24 sata sisa oko 8 puta, može duže vremena bez podoja (do 3 sata), podoj kraće traje. Česti podoji će pomoći da imate više mleka.

Pelene: 5-6 mokrih pelena, 3-4 stolice dnevno. Urin treba da ima bledu boju i ne treba da ima neprijatan miris. Stolice imaju boju senfa, struktura je kremasta, a može biti i ređa (više vodena).

Dobijanje na težini: obično bebe dobiju oko 170 grama nedeljno, ali moguće je da dobiju manje ili više. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu.

Uzrast od 6 nedelja do 4 meseca

Podoj: dojenje se ustalilo, beba je postala efikasnija. U toku 24 sata sisa 6-8 puta. Prekinuće dojenje na kratko nasmešiće se majci, pogledaće u osobu koja ulazi u sobu dok sisa.

Pelene: do 6-te nedelje bebina stolica je redovna jednom dnevno, potom je moguće da nema stolicu danima ili cele nedelje. To se događa zato što se majčino mleko lako vari u bebinom stomaku. Važno je da ima gasove i da nema tvrd stomak.Ovo nije razlog da dodajete čajeve, sokove, ili druge napitke. Probajte masažu bebinog stomaka, i vežbe, svaki put kada menjate pelenu.

Dobijanje na težini prosečno oko 170 grama nedeljno. Do 6-tog meseca, beba će udvostručiti telesnu težinu koju je imala na rođenju. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu.

Uzrast od 4 do 9 meseca

Podoj: dojenje traje kraće (oko 5 minuta). Iako još zavisi od bebe koliko ćete dojiti, ipak to je manje nego pre. Beba se hrani i čvrstom hranom, u dojkama se stvara manje mleka, ali beba još uvek dobija hranjive materije iz majčinog mleka. Bebe postaju nemirnije, sve više su zainteresovane za okolinu, te ovo može da je ometa, tokom podoja. Može više puta prekidati podoj. Bebi rastu zubi, i to može biti jedan od razloga zašto beba odbija dojku.

Pelene: isto kao i ranije.

Dobijanje na težini: između 4-7 meseca dobija oko 120 grama nedeljno, a od 7 do 9-tog meseca oko 80 grama nedeljno. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu. Bebe obično sa 6 meseci udvostruče telesnu težinu koju su imale na rođenju.

Uzrast 9 do 18 meseci

Podoj: traje nekoliko minuta. Zauzima razne položaje tokom dojenja, ponekad hvata dojku sa jednom ili obe ruke tokom podoja. Često pokušava da dohvati dojku, otkopča maminu bluzu.

Dobijanje na težini: postaje sporije tokom 9-12 meseca, oko 65 grama nedeljno. Vaš pedijatar će pratiti bebinu težinu. Bebe obično sa 12 meseci utrostruče telesnu težinu koju su imale na rođenju.

Odmah nakon porođaja grudi počinju da se pune mlekom u maloj, ali za bebu dovoljnoj, količini (kolostrum je prvo mleko koje se stvara). Dojke postaju tvrde, pomalo bolne i napete.

U periodu laktacije postoje različite situacije kada je izmlazanje mleka korisno, a ponekad i jedino rešenje. Mama se izmlaza kako bi podstakla, očuvala ili povećala stvaranje mleka.

Ako se beba pravilno postavlja na dojku, sisa na zahtev i efikasno isprazni dojke, količina mleka odgovara potrebama bebe, po principu ponude i potražnje. Tada nije potrebno izmlazanje.

Najčešći razlozi za izmlazanje mleka

 • Podsticanje stvaranja mleka (beba slabije sisa, teže prihvata dojku, prevremeno rođena beba, beba niske porođajne težine, bolesna beba, beba ima žuticu…);
 • Bolne i oštećene bradavice;
 • Blokirani mlečni kanali;
 • Zastoj mleka;
 • Upala dojke;
 • Održavanje laktacije u stanjima kada je dojenje privremeno prekinuto (majka pije lekove koji su kontraindikovani za dojenje, mama je izložena nekoj intervenciji, dijagnostočkoj metodi, mama je privremeno odvojena od bebe zbog bolesti majke ili bebe, poslovne obaveze majke…);
 • Doniranje mleka u banku mleka.

Izmlazanje može biti ručno ili uz pomoć pumpice, i to je veština koja se uči.

Ručno izmlazanje je najstariji i najčešće korišćen metod pražnjenja dojki. Postupak je jednostavan, praktičan, ne zahteva nikakvu posebnu opremu, samo mamine ruke, malo veštine i puno volje.

Postupci za ručno izmlazanje mleka

 • Nekoliko minuta pre izmlazanja mleka staviti tople obloge na grudi.
 • Nežno masirati obe dojke.
 • Staviti palac na areolu iznad bradavice, a kažiprst na areolu ispod bradavice.
 • Blago stiskati i opuštati palac nekoliko puta dok mleko ne počne da kaplje.
 • Pritisak usmeriti ka grudnom košu, praviti pauze.
 • Rotiranjem palca i kažiprsta oko areole omogućava se istiskivanje mleka iz svih delova dojke.

Da bi se olakšalo isticanje mleka tokom izmlazanja, potrebno je vršiti masažu dojke.

Tehnika masaže dojki

 • Dojka se masira nežno, laganim koncentričnim kružnim pokretima.
 • Masaža se vrši od baze ramena, ka bradavicama preko cele dojke.
 • Dojka se masira jagodicama prstiju.
 • Dojilja treba da se nagne prema podlozi i tako pomogne isticanje mleka silom zemljine teže.

Izmlazanje mleka uz pomoć pumpice

 • Nekoliko minuta pre izmlazanja mleka staviti tople obloge na grudi.
 • Nežno masirati obe dojke.
 • Istisnuti malo mleka iz obe dojke.
 • Levak pumpice i silikonsku masažnu prevlaku čvrsto pritisnuti na dojku.
 • Polako potisnuti ručicu pumpice na dole, zadržati par sekundi, pa pustiti, imitirati ritam sisanja.

Kada majka koja doji treba da započne sa izmlazanjem zavisi od razloga zbog kojih se prazne grudi. Ako je razlog uspostavljanje laktacije (npr. kod prevremeno rođene bebe) sa izmlazanjem treba početi 6 sati posle porođaja, a najkasnije u prva 24 sata (zavisi i od zdravstvenog stanja majke). Grudi bi trebalo prazniti svaka 2-3 sata, ako je moguće. Smatra se da je stvaranje mleka odgovarajuće ako se izlučuje 500ml/24sata ili više (u prvih 14 dana).

Marmet metoda za izmlazanje

Marmet metoda se sastoji od kombinacije izmlazanja i masiranja čime se podstiče refleks otpuštanja mleka.

 • Postupak bi trebalo da traje otprilike 20-30 minuta.
 • Izmlazanje svake dojke dok se dotok mleka ne smanji po 5-7 min.
 • Masaža, glađenje, lagano protresanje dojke.
 • Ponovno izmlazanje svake dojke po 3-5 min.
 • Masaža, glađenje, lagano protresanje dojke.
 • Ponovno izmlazanje svake dojke po 2-3 min.

Treba pratiti nadolaženje mleka i promeniti dojku kada se dotok smanji.

Postupak izmlazanja:

 1. Položaj – palac je iznad, a kažiprst i srednji prst ispod bradavice, oko 2-3cm od bradavice. Prsti su u položajima na „12 i 6 sati“, tako da oblikuju slovo S, pri čemu dlan nesme da prekriva bradavicu.
 2. Pritisak – dojku pritisnete prema grudnom košu, pazeći da se prsti ne rašire. Kod većih dojki prvo podignete dojku, tek onda pristisnete prema grudnom košu.
 3. Kotrljanje – kotrljajte palac i prste u smeru bradavice kao da dajete otiske prsta i palca u isto vreme. Tako se vrši pritisak na mlečne knale, a ne oštećuje se okolno tkivo.
 4. Ritmično ponavljanje – ponavljajte ritmički navedeni postupak (pritisak,kotrljanje).
 5. Kruženje – rotirajte položaj palca i prstiju tako da iz položaja “6-12 sati“, promenite u položaj “5-11 sati“, “ 2- 8 sati“, “3 -9 sati“, koristeći obe ruke na jednoj dojci.

Kako bi mlečne žlezde otpustile dodatnu količinu mleka potrebno je:

 1. Masiranje – kružnim pokretima masirati jedan po jedan deo dojke, od korena (baze) dojke ka bradavici.
 2. Glađenje – jednom rukom pridržavajte dojku, a drugom gladite dojku od vrha do bradavice laganim dodirom.
 3. Protresanje – nagnuti se napred tako da gravitacija pomogne mleku da iscuri i protresite dojku.

Treba izbegavati jako pritiskanje, potezanje i klizanje prstima niz dojku jer to može da uzrokuje modrice, oštećenje tkiva i peckanje u dojkama.

Možda ćete se naći u situaciji kada morate više sati odsustvovati od kuće pa ne možete dojiti vašu bebu. Npr. zbog neke trenutne bolesti morate u bolnicu, ili morate napraviti pauzu u dojenju zbog infekcije u dojkama, morate negde otputovati, morate raditi više sati… i dr. Šta tada uraditi, a da vašoj bebi ne uskratite najbolje?

Možete sačuvati vaše mleko i koristiti ga kada zatreba. Čuvanje majčinog mleka započinje postupkom izmlazanja, ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje su odlične jer se direktno mleko nakuplja u sterilnoj flašici koja ide uz pumpicu, te nema kontaminacije sa spoljnom sredinom. Preručiti ga u specijalne kesice ili sterilne posude (čašice) u količini koju će beba popiti za jedan obrok, tako ga odložiti i čuvati do upotrebe. Obavezno upisati na nalepnici datum i vreme odlaganja mleka. Praktičnije je ostaviti po manje mleka u više posuda.

Mleko se može čuvati

 • Na sobnoj temperaturi – od 3 do 4 sata, ukoliko je temperatura prostorije od 18 do 24 stepena.
 • U frižideru – od 24 do 72 sata (posudu sa mlekom staviti dublje u frižider, ne u vrata gde je kretanje vazduha veliko).
 • U zamrzivaču – od 3 do 4 meseca.

Podgrevanje izmlazanog mleka

 • Posudu sa mlekom staviti u posudu sa toplom vodom ili grejač.
 • Zagrejati samo količinu za jedno hranjenje.
 • Tokom podgrevanja mleko se ne mućka, samo se blago meša kružnim pokretima.
 • Jednom podgrejano mleko, više se ne podgreva, ostatak se baca.
 • Mleko se ne podgreva direktno na plotni ili mikrotalasnoj pećnici.

Savremeno doba nosi sa sobom prednosti koje olakšavaju dojenje današnjim mamama. Prevazilaženje poteškoća u dojenju je danas lakše zbog razvoja sredstava koje pomažu uspostavljanju i održavanju dojenja.

U periodu uspostavljanja i održavanja laktacije javljaju se različite situacije kada je potebno koristiti neke proizvode za pomoć kod dojenja.

Pumpice za izmlazanje mleka

Pumpice se koriste da bi se na brži i lakši način izvuklo mleko iz dojki. Pumpice mogu biti ručne i električne.

Ručne pumpice su najpopularnije, relativno povoljne, dostupne i lake za upotrebu. Kod nas postoje pumpice više vrsta i proizvođača. Načešće ručna pumpica u upotrebi je ručna vakum pumpica („pritisni zadrži-otpusti“).

Način upotrebe omogućava majkama kontrolu i ciklusa i vakuma (imitirajući obrazac sisanja deteta). Mogu se koristiti u slučaju nestanka električne energije. Nežnost u upotrebi, učinak, individualnost i jednostvnost u upotrebi razlikuju se u zavisnosti od proizvođača. Kod kupovine ručnih pumpica obratiti pažnju na širinu i dubinu levkastog nastvka (koji se pripija na bradavicu i areolu). Jer se veličina razlikuje, a ako je bradavica šira od ulaznog dela, onda će prilikom izmlazanja doći do većeg trenja i oštećenja bradavice, a ako je bradavica uža u odnosu na ulaz, vakum je teže napraviti i izmlazanje je oteženo. Konsultovati se sa prodavcem prilikom kupovine pumpice.

Kod nas se još uvek mogu naći „pumpice-trubice“ – (bicycle horn), sastoje se od plastičnog levka i gumenog dela. Vakum se stvara pritiskom na gumeni deo, jako se teško kontroliše (oštećuje bradavice). Takođe nemaju veliki prostor za skladištenje mleka, time je mleko više izloženo kontaminaciji. Iako su jako povoljne nisu idealan izbor.

Električne pumpice

 • male električne – cilindrične/klipne („semi automatic“/„mini electric“) primenjuju se isto tako u kućnim uslovima. Male su, lake, jednostavne za upotrebu i transport. Neke mogu raditi na struju i baterije. Pojedini modeli mogu biti bučni. Imaju elektro-motor male snage pa je ograničena dužina upotrebe zbog pregrevanja.
 • srednje električne pumpice – cilindične/klipne (dijafragmalne) imaju malo snažniji motor. Pogodne su za mame sa stabilnom laktacijom, lake su za upotrebu, prenosive, komotne – podesiva im je jačina ciklusa vakuma. „Hands free“ neki modeli. Nešto su skuplje od malih, teže su dostupne i rezervni delovi mogu biti problem.

Opšti uslovi za upotrebu pumpice

 • Pre prve upotrebe pumpicu sterilisati.
 • Pridržavati se uputstva za upotrebu pumpice.
 • Izabrati pravu veličinu nastavka.
 • Oprati ruke pre upotrebe pumpice.
 • Pre nego što počnete sa izmlazanjem pripremite dojke.
 • Prebrisati dojku mlakom vodom (bolje pripajanje).
 • Stavite tople obloge 10-15 minuta pre početka izmlazanja kako biste pospešili isticanje mleka iz grudi.
 • Zatim nežno i lagano izmasirajte dojke u smeru ka bradavici (kao da „svirate“ po dojci).
 • Potom ručno istisnite neku kap mleka pa onda upotrebite pumpicu.
 • Bradavica mora biti u sredini i slobodno se kretati u tunelu.
 • Uvek krenuti sam najmanjom jačinom.
 • Postupak ne sme da boli.
 • Posuda sa mlekom treba da je puna 3/4 najviše prilikom izmlazanja, da ne bi došlo do vraćanja mleka u pumpicu.
 • Pumpica treba da imitira prirodno bebino sisanje. Lako prijanja na sve oblike bradavica i stvara dovoljno jak, a opet nežan vakum koji će efikasno izvlačiti mleko.
 • Mleko izmlazajte direktno u sterilnu posudu za skladištenje mleka.
 • Svaku dojku izmlazajte do 20 minuta.
 • Nakom izmlazanja na dojku staviti hladan oblog.
 • Obratite pažnju na silikonski jastučić na pumpicama koji treba da bude mekan i siguran za upotrebu.
 • Pumpica treba da bude napravljena od netoksičnih materija (BPA-Free).
 • Delovi na pumpici treba da se lako mogu sklapati i rasklapati, jednostavno oprati i sterilisati.
 • Posle svake upotrebe potrebno je pumpicu dobro oprati sapunicom i vodom (posebna četka za pranje pumpice i flašica), isto tako dobro isprati i osušiti na vazduhu.
 • Delove pumpice ne treba prati u sudoperi sa drugim posuđem sa sunđerom koji koristite za pranje posuđa , prati ih u posebnoj posudi.
 • Za dodatnu zaštitu, delove možete sterilizovati i kuvanjem ili pomoću električnog sterilizatora na paru.
 • Pumpicu možete prati i u mašini za pranje sudova.
 • Tako pripremljenu pumpicu prekriti ubrusom do sledeće upotrebe.
 • Jednom u 24 časa sterilisati pumpicu, ako je beba zdrava, rođena u terminu.
Silikonske (veštačke) bradavice

Upotreba silikonskih bradavica se preporučuje ako postoje problemi s dojenjem koji uključuju: ravne ili uvučene bradavice, ragade ili ispucale bradavice, bolne bradavice i problemi hvatanja bradavice od strane deteta.

One se stavljaju preko bradavice i areole. Ukoliko se koriste ispravno i privremeno, zauzimaju važno mesto u podršci dojenju.

Mogu biti od kaučuka, gume koje mogu izazvati alergijsku reakciju kod majke ili deteta i nisu preporučljive ili tanke i fleksibilne silikonske koje se preporučuju. Različite su veličine XS, S, M i L. Važno je odabrati pravu veličinu bradavice. Silikonske bradavice mogu imati konusni (leptirasti) oblik, vrlo su fleksibilne i mogu da omoguće bebi da nosićem dodirne maminu dojku, oset miris i na taj način pospeši podoj.

Opšti uslovi za upotrebu silikonskih bradavica

 • Pre prve upotrebe sterilisati silikonsku bradavicu.
 • Oprati ruke pre upotrebe silikonske bradavice.
 • Prebrisati krajeve silikonske bradavice koje ćete postaviti na areolu, mlakom vodom, kapljicom maminog mleka ili lanolinskom kremom (bolje pripajanje).
 • Ukoliko tokom hranjenja osetite bol, bradavica je nedovoljno duboko u tunelu konusnog ispupčenja ili se radi o neodgovarajućoj veličini silikonske bradavice.

[/vc_column_text]

Kada beba lepo sisa nekoliko minuta, pokušajte da odvojite bebu sa silikonske bradavice, skinite silikonsku bradavicu i pokušajte bebu postaviti na dojku.

Postoji mogućnost da se bradavica tokom sisanja uz korištenje silikonske bradavice dovoljno izvukla tako da beba može da sisa i bez nje.

Ulošci (tupferi za dojke) – kao zaštita od curenja mleka

Apsorbujući tupferi napravljeni su za jednokratnu ili višekratnu upotrebu.

Tuferi za višekratnu upotrebu se peru i mogu se sušiti u mašini. Mogu biti napravljeni od pamuka, svile, vune, bambusa i absorbuju curenje mleka.
Tupfere menjajte redovno, na 2-3 sata kako biste sprečili pojavu gljivične infekcije.

Pored tradicionalnih apsorbujućih tupfera, postoje višekratni silikonski tupferi, koji sprečavaju curenje mleka, dostupni su od 2002. godine. Naročito pomažu mamama koje imaju pojačano lučenje mleka. Zahvaljujući tome što su tanki prozirni i samolepljivi, potpuno su neprimetni ispod grudnjaka ili kupaćeg kostima. Jednostavni su za održavanje i pranje, traju najduže do 6 meseci.

Budite oprezni ako imate oštećenje na bradavicama, tada se ne preporučuje dugotrajna upotreba uložaka (jer smanjuje protok vazduha).

Termo gel ulošci

Termo gel jastučići se zagrevaju u toploj vodi i postavljaju na grudi kao topao oblog neposredno pre podoja (ili izmlazanja) ili se hlade u frižideru (najmanje 1-sat prema uputstvu proizvođača) i postavljaju na grudi kao hladan oblog posle podoja ili izmlazanja.

Topli oblozi dovode do širenja krvih sudova (vazodilatacije) i opuštanja mlečnih kanala čime podstiču refleks otpuštanja mleka, a hladni oblog deluje tako što dovodi do stezanja krvnih sudova (vazokonstrikcije), čime se smanjuje dotok novog mleka u grudi, umiruje bol i otok.

Da bi se izbeglo oštećenje kože na dojkama usred izlaganja toploti i hladnoći, preporučuje se korišćenje sloja tkanine između dojke i uloška.

Posude za čuvanje maminog mleka

Majčino mleko je dragocena tečnost i svaku kap je vredno sačuvati. Prilikom ručnog izmlazavanja mleka najčešće se koriste čašice namenjene za čuvanje mleka. Praktično je ako imaju nastavak sa kojim mogu direktno da se povežu na pumpicu. Moraju imati originalan poklopac. Plastika od koje se prave bi trebala da ima oznaku “BPA free”, da su lake za sterilizaciju i da mogu da izdrže visoke temperature.

Takođe, na tržištu postoje kesice za zamrzavanje majčinog mleka. Specijalno su dizajnirene za lako odlaganje i bezbedno skladištenje mleka. U zavisnosti od proizvođača najčešće su sterilne i mogu se odmah upotrebljavati. Razlikuju se u dizajnu, veličini, materijalu i određenim karakteristikama. Načešće su od poliamida, sa dvostrukim stranicama, da bi se sprečilo curenje mleka. Imaju zip zatvarač i poneke imaju indikator toplote.

Sistem za hranjenje beba (supplemental nursing system)

Izvor: https://www.facebook.com/milkymama1/photos/a-supplemental-nursing-system-can-be-used-to-supplement-with-donor-milk-or-formu/2033009417008065/ i https://mummazoneonline.com/medela-supplemental-nursing-system

Sistem za hranjenje beba se sastoji od plastičnog rezervora za mleko i tanke sonde (različite dužine i prečnika), čiji je jedan kraj pričvršćen za rezervoar a drugi se postavlja na dojku (ili prst). Veoma je značajan jer omogućava ishranu deteta kada dojenje nije uspešno. Najčešće se koristi kod nedovoljnog stvaranja mleka, neefikasnog dojenja, prevremeno rođene dece, beba sa neurološkim poteškoćama, relaktacije, kod hranjenja na prst.

Prednost sistem za hranjenje beba je što se izbegava upotreba flašice i cucle, lako se organizuje dojenje, može se davati majčino ili drugo mleko po potrebi.

Da bi hranjenje na ovaj način bilo uspešno neophodno je naučiti ovu tehniku. Sistem za hranjenje beba nije svuda dostupan, relativno je skup i zahteva dosta vremena za čišćenje.

Upotreba

 • Sondu nežno zalepiti flasterom na dojku, tako da ne prelazi vrh bradavice.
 • Najbolje je pozicionirati je sa strane ili na donju površinu bradavice.
 • Beba obuhvata bradavicu, areolu i sondu.
 • Odrediti širinu sonde, jer od toga zavisi brzina protoka mleka, prema potrebama deteta.
 • U rezervor sipati mleko (voditi računa o temperaturi i higijeni prilikom stavljanja mleka).
 • Prilikom prve upotrebe bilo bi dobro da imate pomoć (partner, medicinska sestra…).
 • Neće uvek biti jednostavno, zato budite strpljivi, uporni, nežni i verujte u sebe i vašu bebu.

Bebe koje spavaju na dojci, sisaju kratko i brzo se umore posle par minuta, ispuste dojku i ne žele da nastave podoj, trebate lagano razbuditi i pokušati da produžite dužinu trajanja podoja.

Bebe koje spavaju na dojci su obično bebe rođene sa malom telesnom težinom, prevremeno rođene, bolesne ili bebe koje su previše mirnog temperamenta, takozvane „nezahtevne“ bebe ili „lenje“ bebe. Pospanost beba je moguća i kada je previše toplo u sobi.

Ove bebe treba razbuditi tako što im blago masirate resicu uha, dlan, leđa ili tabane. Na nežne dodire beba ne treba da se u potpunosti probudi, da otvori oči, već samo da je podstaknete da nastavi da sisa.

Takve bebe obično prave i velike razmake između podoja i ne bude se same da sisaju ni nakon 3-4 sata, tako da se ukupan broj podoja u toku dana previše smanji.

Pospane bebe obično budimo samo u prvim danima retko kada nedeljama (do prve kontrole), a nakon toga ne, ako je beba normalno napredovala u telesnoj težini, ako se uspostavio ritam hranjenja, beba se sama budi, dovoljno je ojačala, tokom podoja aktivno sisa i laktacija je uspostavljena.

Broj podoja u prvih mesec dana se kreće od 8–12 puta u 24 časa.

Koliko će vremena trebati bebi da posisa svoj obrok zavisi od krepkosti bebe, njenog temperamenta i da li je ovladala tehnikom podoja.

Kada završi podoj, beba obično sama ispusti bradavicu i odvoji se od dojke. Ali ima situacija kada je potrebno da bebu majka odvoji od dojke. Ukoliko se dojka/bradavica vuče ili čupa iz bebinih usta, beba će sve jače stiskati i sigurno će doći do oštećenja i povrede na bradavicama.

Kada treba prekinuti podoj?

 • Svaki put kada beba nije pravilno uhvatila dojku.
 • Ako je akt podoja bolan.
 • Kada beba pravi duge pauze u dojenju, spava na dojci.
 • Ako beba postane uznemirena/plačljiva/razdražljiva na dojci.

Najbolji način da bebu odvojite od dojke je da nežno zagolicate bebinu donju usnu i lagano masirate bebi bradu, kada beba otvori usta (popusti vakum), onda izvucite bradavicu iz bebinih usta.

Nije poželjno praktikovati a i poprilično je stresna metoda zapušavanje bebinog nosa, da bi otvorila usta. Time se ugrožava bebino zdravlje jer se smanjuje dotok kiseonika.

Kada, iz bilo kog razloga, beba ne može da sisa ili mama ne može da doji bebu koriste se alternativne metode hranjenja bebe.

Tada se po pravilu najčešće koristi hranjenje na flašicu. Hranjenje na flašicu dovodi do toga da se beba otežano vraća na dojku, dolazi do odvikavanja bebe od sisanja, beba ima problem sa tehnikom podoja, prihvatanjem bradavice (nipple confusion – konfuzija bradavice). To vrlo često bude razlog zbog koga dolazi do smanjenja stvaranja mleka u početku, a kasnije i do prekida laktacije.

Tako da se upotreba flašica i cucli varalica ne preporučuje sve dok beba ne nauči pravilno da sisa.

Alternativne metode hranjenja bebe koje se preporučuju kada dojenje nije moguće (ako je beba prevremeno rođena ili male telesne težine, ako mama ima ragade, odvojenost mame i bebe) su:

 • uz pomoć prsta i cevčice iz sistema za relaktaciju;
 • hranjenje iz šoljice, kašičicom;
 • špricem.
Hranjenje bebe uz pomoć prsta

Hranjenje bebe uz pomoć prsta zahteva strpljenje, vreme i određenu veštinu.Ovaj vid hranjenja podstiče bebu da koristi jezik i usne i da se na taj način očuva refleks sisanja.

Postupak

 • Oprati ruke neutralnim sapunom i vodom.
 • Pripremiti sistem za relaktaciju.
 • Postaviti bebu u poluuspravni sedeći položaj, neka bude budna.
 • Sa dva prsta srednjim i domalim zagolicati bebinu gornju usnu, kako bi naučila da otvori usta.
 • Najbolje je cevčicu fiksirati na prst, da ne bude duža od prsta.
 • Meki deo prsta na kome je cevčica nežno staviti u bebina usta da dodiruje bebino nepce, prst u bebinim ustima ne pomerati.
 • Beba će sisati i cevčicu i prst.
 • Kada počne da sisa sistem možete podići malo više, brže će isticati mleko.
 • Nakon upotrebe oprati sistem.
Hranjenje šoljicom

Šolja je lako dostupna podstiče bebu da koristi jezik i usne ali beba ne uči da sisa pa kasnije teže može da prihvatiti dojku. Beba može da se zagrcne sa udahnutim mlekom kod nedovoljno veštog hranjenja (da aspirira mleko).

Neki od nedostataka: šoljica se mora često puniti, potrebno je pripremiti više mleka, računajte da će se nešto mleka i prosuti, zaštitite bebinu odeću da ne bude mokra.

Postupak

 • Koristite plastičnu ili silikonsku šoljicu zapremine 28-30 ml.
 • Postavite bebu u poluuspravni sedeći položaj, neka bude budna.
 • Napuniti šolju najviše do pola.
 • Dotaknite šoljicom bebinu gornju usnu i beba će otvoriti usta, rub šoljice oslonite na bebinu donju usnu, pa je malo nagnite da mleko dotakne usnu.
 • Beba pije malim gutljajima, ponekad liže mleko.
 • Kada je beba na pauzi nemojte skloniti šolju sa usana.
 • Nemojte ulivati bebi mleko usta, svaka beba pije svojim tempom.
Hranjenje špricem

Možete koristiti špric ili kapaljku.

Postupak

 • Postavite bebu u poluuspravni sedeći položaj, neka bude budna.
 • Stavite pelenu pod bebinu bradu, beba može rukama da udari špric i tako se ponekada povredi.
 • Pridržavajte bebinu glavicu i gornji deo leđa jednom rukom.
 • Prinesite špric bebinim ustima, polako kapnite kap mleka u ugao bebine usne.
 • Dajte bebi dovoljno vremena da proguta mleko.
 • Nemojte ulivati bebi mleko usta, svaka beba pije svojim tempom.

Biljni preparati i čajevi se širom sveta koriste sa željom da se podstakne laktacija i olakša dojenje.

Međutim, provera kvaliteta je oskudna, koncentracija aktivnih sastojaka u nekim preparatima varira, neki imaju nuspojave, može biti primesa štetnih sastojaka, i ono što je najvažnije ne pomažu u podsticanju stvaranja mleka ako se dojka ne prazni, bilo tako što će majka često izmlazati dojku ili tako što će beba često sisati.

Biljni preparati mogu biti samo pomoćno sredstvo!

Biljke za koje se smatra da mogu povećati proizvodnju mleka (European Scientific Cooperative):

 • anis,
 • komorač,
 • piskavica “grčko seme”,
 • hmelj.

Ovo biljke se nalaze u većini čajeva i tableta za podsticanje laktacije. Pored njih preporučuju se: crvena detelina, kopriva, verbena…

Trigonella foenum graecum (Grčko seme, piskavica) – jedna od najpopularnijih.

Važno da kupujete standardizovane proizvode od proverenih proizvođača!

Posavetujte se sa lekarom pre uzimanja bilo kakvih biljnih lekova, naročito ako imate neku hroničnu bolest, moguće su interakcije između različitih biljaka i lekova.