Dojenje

Dojene zdrave, bebe, uglavnom ne treba pojiti, niti dodavati druge tečnosti. Majčino mleko je napravljeno “po meri” bebe, baš kako treba da bude. Međutim postoje situacije kada bebu treba ponuditi nezaslađenom prokuvanom i ohlađenom vodom: ako je beba bolesna (ima povišenu telesnu temperaturu ili ako ima proliv i ako je temperatura vazduha preko 35 °C). Bebe koje piju mlečnu formulu treba svakodnevno pojiti. Naravno, kada se započne sa dohranom pojenje je obavezno.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ističe važnost dojenja barem do druge godine života, a kasnije po želji majke i deteta.
Dojenje uz pravilnu nemlečnu ishranu deteta starijeg od godinu dana ima brojne, manje poznate i u našoj javnosti nažalost sasvim potcenjene prednosti. Ova deca ređe obolevaju, a i ako se razbole bolest kraće traje. Dokazano je da je produženo dojenje najbolji način sprečavanja nastanka alergija, bolji je psihomotorni, mentalni, socijalni i emocionalni razvoj deteta. Ovakva komunikacija za dete znači sigurnost, ublažava bolove koji se dešavaju u prvim koracima odrastanja, podstiče samostalnost.

Ne, ne utiče na kvalitet mleka, ali može da utiče na količinu, umor sprečava stvaranje mleka. Priroda je podesila tako da je mleko svake zdrave majke najbolja hrana za njeno dete. Stvaranje mleka u dojkama je pod uticajem hormona i kvalitet mleka je baš kakav treba da bude. Umor, nesanica, problemi, stresne situacije su rizik za količinu mleka. Ako se tome nadodaju neredovni obroci i smanjen unos tečnosti, teško da se može očekivati dovoljno mleka u dojkama.
Zato, neka podoji budu relaksacija, odmor prilagoditi spavanju bebe, ishrana pravilna sa odabranim zdravim namirnicama, redovni dnevni obroci, dovoljno tečnosti (voda, sokovi, supa, mleko).
Pomoć i podrška članova uže i šire porodice je uvek dobro došla.

Ako majka koja doji dobije povišenu telesnu temperaturu ili uzima lekove (antibiotike, lekove za sniženje povišene temperature, lekove protiv bolova, za smanjenje kašlja), uglavnom može da nesmetano doji svoju bebu .
Samo izuzetno, kada je zdravlje majke ozbiljno narušeno (sepsa, toksiinfekcije, psihoze, dekompenzovana stanja, maligna oboljenja) ili kada je podvrgnuta dijagnostičkim metodama sa izotopima, uzima citostatike i psihofarmake sa produženim dejstvom, bebu ne treba dojiti.
U ovim izuzetnim okolnostima treba poslušati savet i predlog izabranog lekara-pedijatra i bebu hraniti mlečnom formulom.

Na plažu ponesite flašu vode sa česme da operete dojke od peska, znoja, slane vode ili kreme za sunčanje. Smestite se udobno u debeloj hladovini i nahranite svoju bebu. Ako koristite bazen za kupanje obavezno sperite dojke zbog veće količine hlora koji se nalazi u vodi u bazenu.
Ako vam ipak smetaju radoznali pogledi na dojke, pokrijte se laganom pamučnom tkaninom (može pelena, vaš pareo ili marama u kojoj ste doneli bebu).
Opustite se i uživajte! I ne zaboravite i za bebu je letovanje velika promena pa će češće tražiti da sisa jer joj treba tečnost, hrana, uteha, sigurnost.

Svaka beba je biće za sebe jedinstveno u svakom pogledu. Ima svoj ritam i treba mu omogućiti da razvija sopstveni odnos sa majkom. Nije dobro vremenski ga ograničavati u hranjenju tim pre što znamo da dojenje nije samo hranjenje. To jeste najbolja hrana ali se razvija i produbljuje bliskost između majke i bebe, podstiče se optimalan psihički razvoj deteta, razvijaju se sigurnost i samopouzdanje.
Ipak, beba, kasnije odojče ne sisa neprestano. Svaki podoj se započinje drugom dojkom tj dojke se nude naizmenično. Iz prve dojke pustiti da beba sisa dok ne izvuče svo mleko iz te dojke. Nakon toga ponuditi drugu dojku.
U prvim danima po izlasku iz bolnice broj podoja se kreće između 10-12 puta za 24 sata. Do kraja prvog meseca trebalo bi da majka i beba uspostave svoj ritam, a broj podoja se smanjuje na oko 8 puta ili više.

Nekim majkama mleko nekontolisano curi iz dojki. Naročito u prvim danima posle porođaja ili kad pomisli na bebu, čuje plač svoje ili neke druge bebe. Često se dešava da dok doji bebu na jednoj dojci na dugoj mleko samo curi. Jedini spas su umetci za dojilje koje treba staviti u grudnjak. Veoma su praktični, sprečavaju kvašenje odeće i „spašavaju“ dojilju neugodnih situacija.

Većina majki (95%) ima dovoljno mleka za svoju bebu.

U prvim danima posle porođaja nesigurnost i nespretnost  pri dojenju su normalna situacija. Majka treba da nauči kako da podoji  svoju bebu, a beba da nauči da pravilno sisa. Kada savladaju ovu veštinu ubrzo prevaziđu i dileme da li je beba dovoljno jela. Kako ćete to proceniti? Ako su prisutni sledeći znaci, majka verovatno ima dovoljno mleka.

 • Mamine dojke su se uvećale u trudnoći
 • Majka je nakon porođaja imala inicijalno uvećanje mlečnih žlezda
 • Mleko kaplje sa suprotne strane, na drugoj dojci, dok majka doji
 • Roditelji čuju gutanje bebe, beba sisa 8 – 12 puta dnevno
 • Novorođenče ima najmanje 3 stolice dnevno i 6 mokrih pelena
 • Roditelji reaguju na rane znake gladi kod bebe
 • Beba sama završava obrok i nakon toga izgleda zadovoljno
 • Novorođenče počinje dobijati u telesnoj težini posle 7. – 10. dana

Važno je, pre nego što se donese brzopleta odluka o uvođenju dodatne hrane u obliku mlečne formule, posavetovati se sa stručnim timom (pedijatar, patronažna sestra, telefonsko savetovalište „Halo beba“ ).

Iako je dojenje najprirodniji mogući način ishrane novorođenčeta nije samo po sebi instinktivno već je veština koja se uči. Neke majke to spontano, jednostavno nauče i veoma brzo počnu uživati u dojenju svoje bebe. Drugima je potrebno vreme i pomoć, ohabrenje i podrška. Smatra se da je položaj bebe prilikom dojenja veoma važan u savladavanju pravilnog pripajanja na dojku. Osnovno je da dojilja zauzme položaj u kome se oseća opušteno i udobno. Bebu telom okrene prema svome telu, glavu u visini dojke i mirno dozvoli da beba uhvati dojku (bradavicu i predeo oko bradavice) tako što će kada beba otvori usta bebinu glavu privući dojci i zadržati u ovom položaju dok beba ne počne da sisa. Nije dobro da majka namešta dojku (izigrava flašicu) u bebina usta.

Kod dojilja koje imaju problem sa malim ili uvučenim bradavicama i nisu uspešno ovladale veštinom dojenja može u prvim danima pomoći silikonska bradavica.

U svakom slučaju ako vam u početku ne ide od ruke savladavanje ove veštine potražite pomoć od stručnog tima.

Ako novorođenče zaspi za vreme podoja uglavnom ga nije potrebno buditi, osim u nekim situacijama. Bebu budimo kada tokom podoja majka ne čuje kako beba sisa, ne oseća kako vuče mleko, guta. U situaciji kada je beba rođena sa malom telesnom težinom, žuticom, bolesna ili ako pripada grupi onih koju nazivamo „lenjivcima“. Ove bebe treba razbuditi tako što im treba blago masirati tabane, noge, leđa, dlan ili resicu uha.

Ne postoji loše mamino mleko! Svaka majka stvara najbolje moguće mleko za svoju bebu. I sastav mleka i količina se prilagođavaju uzrastu bebe tj. odojčeta. Ovo je najbolja moguća hrana za najzdraviji početak života.

Nakon porođaja pod uticajem hormona počinje da proizvodi mleko u dojkama. To su male količine mleka koje se zove kolostrum ali taman količina koja je potrebno malom biću, da počne da sisa, da uči ukus svoje hrane. Posle nekoliko dana količina mleka se povećava, sastav se menja i to mleko se zove prelazno mleko a posle dve nedelje počinje da se luči tkz zrelo mleko, čiji je sastav u toku podoja promenjiv. Na početku se luči prednje mleko a posle 7-10 minuta sisanja zadnje mleko. I jedno i drugo je izuzetno važno i dobro za optimalan rast i razvoj bebe. Zato se preporučuje da beba isprazni jednu dojku a dopuni ukoliko je potrebno sisanjem na drugoj dojci. Dakle, nema lošeg mačinog mleka!

Mnoge žene koje doje  podležu uticaju okoline oko „preporuka” šta treba jesti, piti, raditi…

 

Istina je da majka koja doji svoju bebu treba da ima uravnoteženu, raznovrsnu ishranu sa malo većim unosom voća, povrća, mlečnih proizvoda, jaja i kvalitetnog mesa,  raspoređenu u 5 obroka (tri glavna i dve užine). Nema razloga izbegavati neku vrstu hrane ukoliko je pravilno pripremljena. Dobro je piti sveže sokove, kompot, vodu.

 

Treba biti oprezan sa hranom koja nadima (pasulj, grašak, boranija, sočivo), ako primetite da smeta bebi  treba napraviti pauzu 10 – 15 dana,pa nakon toga se ponovo vratite na te namirnice. Treba biti umeren sa začinima, posebno onim koji mogu da promene miris majcinog mleka (beli luk, karfiol, celer …). Posmatrajte svoju bebu i ona će vam svojim reakcijama „reći” šta joj smeta, šta baš i ne voli naročito, jer bebe imaju izuzetno razvijeno čulo mirisa.

Unos kofeina ograničiti na 1 – 2 šoljice kafe dnevno, izbegavati gazirana pića, veštačke napitke, alkohol.

 

Ono što je sigurno ZABRANjENO jeste pušenje jer nikotin veoma brzo putem krvi prelazi u mleko.

Čuvanje majčinog mleka započinje postupkom izmazanja, ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice za izmlazanje su odlične jer se direktno mleko nakuplja u sterilnoj bočici koja ide uz pumpicu, te nema kontaminacije sa spoljnom sredinom. Preručiti ga u specijalne kesice ili sterilne bočice u količini koju će beba popiti za jedan obrok, tako ga odložiti i čuvati do upotrebe. Obavezno upisati na nalepnici datum odlaganja mleka.

 

Majčino mleko može da se čuva u sterilnoj zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi od 18-20°C oko 3-4 sata. Ako se čuva u dubini frižidera na temperaturi 4-5°C od 24 do 72 sata. Može i da se zamrzne na -18/-20°C, čuva se čak i od 3 do 4 meseca.

 

Majčino mleko se može koristiti samo ako je ispravno čuvano. Hladno mleko se podgreva u toploj vodi (kupki) ili grejaču 5-10 minuta dok se ne postigne temperatura prigodna za pijenje. Zamrznuto mleko treba odmrznuti na sobnoj temperaturi pa tek onda podgrejati u toploj kupki ili grejaču. Jednom odmrznuto mleko, više se ne zamrzava. Nikada majčino mleko ne podgrevati direktno na plotni ili u mikrotalasnoj pećnici.

Majčino mleko je najbolja hrana za bebu, odojče i kasnije dete.

 

Majčino mleko sadrži antitela, ćelije i supstance koje potpomažu imunitet i štite od bolesti. Dokazano je da utiče na bolji razvoj mozga. Bebe lakše vare majčino mleko nego mlečnu formulu, pa zato imaju manje grčeva, ređe se javlja proliv ali i zatvor.

 

Dojenje smanjuje rizik od infekcija disajnih organa, kao i upale uva, a u kasnijem dobu od bolesti srca i krvnih sudova, šećerne bolesti i alergija. Dojena deca imaju manji rizik od prekomerne težine.

 

Dojenjem se razvija prisan odnos između majke i deteta, što za dete znači ljubav, blizinu i toplinu, naklonost i bezbrižnost, zaštitu i sigurnost.

 

Dojenje takođe donosi prednosti majci. Hormoni dojenja potpomažu regeneraciju materice, čime se smanjuje opasnost od krvarenja posle porođaja. Najčešće se odgađa uspostavljanje menstruacionog ciklusa, te samim time smanjuje mogućnost nastanka anemiju kod majke. Smanjuje se rizik obolevanja od osteoporoze kao i raka dojke.

 

I na kraju – što nikako nije nevažno – dojenjem se rasterećuje kućni budžet.

Mame se često žale da nemaju mleka ili misle da ga nemaju dovoljno za svoju bebu. U ovim situacijama neophodna je pomoć stručnog osoblja, pomoć i podrška porodice tj. okoline u kojoj živi porodilja. Izuzetno je redak slučaj da se u dojkama ne može stvarati mleko i tada odlučuje pedijatar kako nastaviti hranjenje dalje. Često stavljanje bebe na dojku, podstiče stvaranje mleka, posebno u noćnim satima. Ne treba ograničavati broj i dužinu trajanja podoja, potrebno je redovno izmlazanje dojke, uzimanje redovnih obroka i dovoljno tečnosti, odmaranje, masaža i relaksacija.

Pomoćna sredstava su biljni preparati i čajevi koji sadrže grčko seme (piskavicu), hmelj, komorač, anis, verbenu, crvenu detelinu kao i homeopatski preparati.

Bolne, ispucale bradavice su siguran znak da dojenje nije dobro uspostavljeno, zapravo beba ne sisa na pravilan način, pa je korekcija položaja bebe na dojci prvi korak samopomoći. Probati promenu položaja  bebe prilikom dojenja. Obavezno, posle svakog podoja ostaviti nekoliko kapi majčinog mleka, a ono pomaže zaceljivanju. Mleko razmazati  po bradavici i ostaviti da se dojke tj. bradavice osuše na vazduhu. Pre podoja takođe istisnuti nekoliko kapi mleka.

Preporučuje se nošenje grudnjaka za dojilje od prirodnih materijala. Uloške nositi samo u slučaju da mleko stalno curi iz dojke ili kad dojilja ide van kuće, u ostalim slučajevima dojka treba da je što češće otkrivena, da bi se sušila na vazduhu.

Moguće je koristiti silikonsku bradavicu za prevazilaženje ove poteškoće naročito ako je podoj bolan zbog ispucale bradavice.

Kada je lična higijena u pitanju treba izbegavati sve što isušuje bradavicu ili što može da je ošteti, kao što je alkohol, sapuni, šamponi, peškiri, sunđeri.

Ukoliko ispucala bradavica jako boli i krvari, ne davati bebi da sisa iz te dojke  jedan do dva dana, ali treba redovno izmazati dojku i mleko davati bebi kašičicom ili na neki drugi način (špric, čaša, šolja).

U prvim danima posle porođaja kada mleko počne da nadolazi, grudi mogu postati izuzetno bolne i natečene. Mesto na dojci gde se napravio zastoj je otečeno, crveno, toplo, pod prstima se pipaju čvorići. Ovakav osećaj poznat kao zastoj mleka može nastati i u kasnijem periodu sve dok majka doji svoju bebu. Iz zastoja se može razviti mastitis, tj upala dojke, ako se zastoj ne otkloni.

Pomoć u otklanjanju zastoja je nezaobilazno pražnjenje dojke, najbolje bebinim sisanjem ali i na drugi način kao što je ručno izmlazanje, izmlazanje pumpicom… važno je otkloniti zastoj mleka u kanalićima kako bi postali prohodni. Desetak minuta pre podoja ili izmlazanja, mesto na dojci gde se napravio zastoj obložiti vlažnim toplim oblozima. Bebu postaviti u položaj kako bi izvlačila mleko iz dela dojke u kome je zastoj, dojiti češće, prvo se daje bolesna dojka. Posle podoja na dojku staviti petneast minuta hladnu oblogu, kako bi se sprečilo širenje upale dojke.

Iskustvo govori da može pomoći tuširanje toplom vodom preko ramena i grudi malo duže ili ležanje u kadi punoj tople vode.

Ukoliko posle dvadesetičetiri sata ne nastane poboljšanje obratite se lekaru.

U periodu dojenja jedna od komplikacija koja može nastati jeste mastitis (zapaljenje dojke), kao posledica zapušenog (blokiranog) mlečnog kanala i infekcije. Lokalno se vidi otok, crvenilo, koža na dojci zategnuta, javlja se bol, dojka je na dodir vruća, sjajna. Od opštih simptoma  dojilja ima visoku temperaturu, malaksala je, ima glavobolju, loše se oseća. Tretman podrazumeva nastavak dojenja, pražnjenja dojki posle svakog podoja, redovno izmlazanje uz korekciju – prilagođavanje položaja bebe na dojci. Stavljanje hladnih obloga po završenom podoju do 15 minuta. Lečenje se sprovodi u skladu sa preporukom lekara, a najčešće podrazumeva antibiotsku i analgetsku terapiju, odmor i mirovanje. Uzimanje terapije nije prepreka dojenju, naprotiv dojenje je najbolja pomoć i mami i bebi da se mastitis što pre izleči.

Pomoć i podrška  dojilji su neophodni, a posebno je potrebno omogućiti joj dobar odmor.

Teškoće oko stavljanje bebe na grudi mame ne znače neophodno odbijanje, pre je prisustvo nekog problema koji treba da se prepozna, suoči sa njim i prevaziđe. Češće je reč o preprekama koje se javljaju tokom podoja, na primer, dete je u nezgodnom položaju, ili ima teškoća da sisa pravilno jer mu je zapušen nosić, ili je mlaz mleka isuviše obilan i brz. Prepreka može biti i ako beba iz nekog razloga ne može da zadrži dojku (kratka podjezična vezica). Ako je razmak između jednog i drugog podoja isuviš dug, može da se desi da dete previše ogladni, plače i ne uspeva da pravilno uhvati dojku.

Tih dana mama će morati na poseban način da zadovoljava potrebu deteta za kontaktom majka-dete i važno je da i ona sama ima praktičnu i emotivnu podršku i pomoć dok se ponovo ne uspostavi normalan tok dojenja.

 • Ocenite položaj bebe i njeno postavljanje na obe dojke.
 • Držite bebu mirno, u blizini dojke.
 • Dodirnite usta bebe bradavicom sve dok široko ne otvori usta pre uzimanja dojke.
 • Ne primoravajte bebu da prihvati dojku
 • Ako beba počne da plače ili da se otima, prekinite podoj i pokušajte ponovo za 15 minuta pošto se beba smiri.
 • Vodite računa da dojke ne postanu prepunjene zbog ograničenja dojenja.
 • Izmlazajte mleko iz dojki kako bi se laktacija održavala u obe dojke.
 • Ukoliko postoji potreba, pre samog čina dojenja može se izvršiti izmlazanje mleka kako bi se sprečilo prebrzo isticanje mleka u bebina usta prilikom dojenja.
 • Ukoliko beba odbija obe dojke, bebu nahranite izmlazanim mlekom uz pomoć kašičice, šolje, šprica.
 • Podoj treba da se odvija u intimnoj atmosferi, bez dodatnih stimulacija.
 • Dojenju prethodi maženje sa bebom.
 • Nemojte da koristite parfimisane kreme ili dezodoranse.

Ako primenjeni postupci ne pomognu konsultujte se sa lekarom.

Žena koja se bavila aktivno sportom, zapravo je u dobroj  fizičkoj kondiciji i pre trudnoće i porođaja i imaće potrebu da se što pre vrati u formu. Za žene koje se nisu bavile sportom preporuka je posteno započeti fiziču aktivnost. Bavljenje sportom i rekreacijom se preporučuje kada prođe mesec dana od porođaja i kontrola ginekologa.

U prvih mesec dana se preporučuje šetnja, vežbe disanja, vežbe stopalima, Kegelove vežbe, vežbe relaksacije.

Nakon mesec dana i kontrole ginekologa preporučuje se joga, pilates, lake aerobne vežbe, dizanje tegova male težine, trčanje, vožnja biciklom, a postoje programi fizičke aktivnosti posebno namenjeni majkama „fitnes za mame“,kao i programi koje mame mogu da koriste zajedno sa bebama.

Slušajte govor vašeg tela. Ukoliko se desi da se ne osećate najbolje tokom treninga, odmah prekinite sa vežbanjem i konsultujte se sa lekarom.

Svakako šetnja sa vašom bebom, boravak u prirodi sa bebom aktivnosti na otvorenom (bagminton, frizbi) preoručuju se svakoj mami i njenoj porodici.