Higijena i nega

Kad pupčana rana zaraste beba se može kupati tako da leži u kadici na leđima, na nekoj peleni, prostirci ili takozvanom “kupku”, ležaljci za kupanje, a glavicu pridržavati iznad nivoa vode.

Preporuke o kupanju beba odnose se na očuvanje zaštitnog filma na koži beba, pa je u prvim danima prebrisavanje prevoja (vrat, uši, pazuh, prepone) sa presovanom vatom i toplom vodom najbolji izbor. Inače, kupanje se preporučuje dva puta nedeljno ili na treći, četrvti dan.

Uvek voditi računa o bezbednosti i bebu držati čvrsto jednom rukom dok je drugom kupamo. Nikad ne kupati bebu ispod mlaza tekuće vode nad kadom ili ispod slavine zbog mogućnosti opekotina zbog iznenadnog menjanja temperature vode koja ističe iz slavine kao i ispadanja bebe iz ruku zbog klizave kože usled korišćenja kupke, pene ili sapuna.

Bebina koža je veoma osetljiva, posebno u području pelenske regije.

Promene na koži u obliku crvenila koje zahvata manje ili veće površine, u vidu ospe, sitnih ili malo krupnijih tačkica, u predelu koji pokrivaju pelene, naziva se pelenski osip. Zapravo, to je upala nežne i nezrele bebine kože.

Neke bebe imaju osetljiviju kožu, pa mogu da budu podložnije pelenskom osipu, a neke ga dobiju samo u određenim situacijama. Tek da se zna, svaki roditelj iskusi bar jednom nastanak ove pojave.

Zapaženo je da pojavi pelenskog osipa pogoduje nedovoljno menjanje pelena i nepotpuna higijena tokom presvlačenja, korišćenje vlažnih maramica, antibiotska terapija, dijareja/proliv, alergija na neke vrste hrane ili na gel iz jednokratnih pelena, reakcija na deterdžent i omekšivač kod upotrebe pamučnih ili tetra pelena, kao reakcija na preparate za negu kože.

Isto tako i preterno pranje, kupanje, posebno ako se svaki put koriste sapuni, može da dovede do iritacije, narušavanja zaštitnog filma kože, pa samim tim i do crvenila, pucanja kože, a zatim lakšeg nastanka infekcije kože u tom delu.

Neka stanja pogoduju nastanku pelenskog osipa – kao na primer: učestale stolice koje se javljaju uz nicanje prvih zubića, promenjen sastav stolice nakon uvođenje novih namirnica u ishranu bebe, itd.

Roditelji, ili oni koji se bave bebama, treba redovno da menjaju pelene (na svaka 2-3sata), a kad beba ima stolicu je treba što pre presvući. Naravno ako beba tada spava, bebu ne treba buditi da bi je presvačili.

Najbolje je prilikom svakog presvlačenja oprati predeo ispod pelena čistom toplom vodom, dobro isprati genitalije, guzu i pregibe, prosušiti tapkanjem i pustiti da se koža dobro osuši, staviti tanak sloj zaštitne kreme, pa tek onda pelenu. Vlažne maramice koristiti samo u izuzetnim prilikama (putovanje, odlazak kod lekara…).

Ako se koriste jednokratne pelene, treba voditi računa da njihova veličina bude prema kilaži, a ako se koriste pamučne ili tetra pelene – onda koristiti poseban deterdžent za pranje bebine garderobe, svakako ih dva puta ispirati, a omekšivač ne upotrebljavati, ili koristiti samo onaj koji je hipoalergen. Mogu da se koriste i kreme koje štite od pelenskog osipa.

Ako beba ima pelenski osip treba je češće presvući, a  ako beba ima stolicu, treba joj odmah ili, što pre, promeniti pelenu.

Za čišćenje pelenske regije treba koristiti običnu toplu vodu ili micelarnu vodu za bebe. Bolna područja nije dobro brisati. Nežno otklonite ostatke stolice. Bebu što češće ostaviti golišavu bar po pet, deset minuta pri presvlačenju. Uzgred, bebama prija kada su “oslobođene” od pelena, a sušenje kože je sastavni deo lečenja pelenskog osipa. Ponekada pomogne samo promena kreme ili pelena drugog proizvođača. Preporuka je da se koriste kreme sa cink oksidom jer one smiruju upalu i suše vlažnu kožu ili kreme specijalno namenjene za tu namenu. Izbegavajte vlažne maramice.

U pojedinim slučajevima pelenski osip je nešto više od iritacije mokraćom, stolicom ili trenjem. Može se raditi o infekciji, najčešće gljivičnoj, nekad bakterijskoj i tada je neophodno, pored pravilne nege, davanje određene terapije. Ako primenjene mere ne pomognu treba se obratiti pedijatru.

Roditelji pelenski osip najčešće tretiraju sami, bez pomoći lekara.

Međutim, postoje situacije kada treba zatražiti pomoć stručnjaka:

  • kada se osip pojavi kod bebe mlađe od 40 dana;
  • kada su uz osip prisutni mehurići, plikovi ispunjeni beličastim ili žutim sadržajem, ranice ili krastice, izraženo crvenilo,oguljena koža;
  • kada osip prati povišena temperatura, otečeni limfni čvorovi;
  • kada beba ne izgleda dobro, ili kada gubi na težini;
  • kada se osip širi izvan pelenske regije – uključujući kosu, lice ili ruke;
  • kada se stanje ne popravlja ni nakon dva-tri dana i pored pravilne nege.

Temenjača je rezultat prekomernog rada lojnih žlezda, koje počinju da proizvode suviše masti.

Ponekad temenjača nastaje usled preosetljivost kože glave na preparate za higijenu koji se koriste, a ne isperu se dobro, posebno kada beba ima gustu kosu ili roditelji previše nežno peru bebinu kosicu, plašeći se bebine fontanele.

Najbolji način da uklonite naslage jeste da na kožu bebine glave dva sata pre kupanja utrljate parafinsko ulje ili neko drugo ulje za bebe. Kad naslage omekšaju pokušajte da ih odstranite četkom ili češljićem pažljivo. Pri kupanju, kosmati deo glave treba protrljati fotirastom rukavicom od čela ka vrhu temena. Ne brinite za fontanelu, u pitanju je površinski deo glave. Dobro isprati preparate za negu kože i pranje kose.

Po završenom kupanju bebinu kosu obavezno češljati, teme masirati četkom češljajući bebinu kosu u svim pravcima da bi se poboljšala cirkulacija i obezbedila ishranjenost kože glave kao i nesmetano lučenje lojnih žlezda.

Nekoliko ovih tretmana učiniće da naslage nestanu.

Ne preterujte sa čestim šamponiranjem, da ne biste provocirali dalje stimulisanje lojnih žlezda.

U prvih 14 dana po rođenju preporučuje se kupanje na svaka 3-4 dana po 5 minuta isključivo čistom toplom vodom, a koža se suši tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom, ostalim danima prebrisavaju se  prevoji ispod brade, na vratu , iza ušiju, ispod pazuha, između nogica,pregibi laktova i kolena, vatom ili gazom natopljenom čistom toplom vodom.

Posle ovog perioda nastavlja se prebrisavanje svako veče, kupanje 2-3 puta nedeljno do 10 minuta boravka u vodi (igre u vodi, prskanje, brčkanje), a polako se mogu postepeno uvoditi male količine proizvoda namenjenih deci.

Ako dete ima osip  zbog vrućine i pretopljavanja, treba ga raskomotiti, skinuti suvišnu odeću, a prostorija u kojoj se dete nalazi mora se rashladiti. Zatim, treba vlažiti kožu deteta mlakom vodom, jer voda koja isparava sa kože oduzima značajnu količinu toplote. Najbolje je okupati dete mlakom vodom u trajanju do 10 minuta. Kožu ostaviti malo vlažnu na vazduhu i ne mazati je kremama.

 

Ako dete sisa, potrebno ga je češće dojiti, a ako pije mlečnu formulu, češće  pojiti vodom. U svakom slučaju povećati unos tečnosti.

 

Podloga na kojoj beba leži treba da je od prirodnih materijala, bebine benkice takođe, a pelene pamučne, jednokratne pelene menjati što češće…

 

Ukoliko se osip ne povlači, a posebno ako dete ima povišenu temperaturu ili je opšte stanje narušeno (odbija da jede/sisa, povraća, pospano je, hladno na dodir, obliveno hladnim znojem…) potrebno je obratiti se pedijatru.

 

Sve dok traju tropske vreline, decu ne izvoditi u šetnju u vremenu od 10 do 17 časova.

Ne, ne treba!

Najnovije preporuke naše ali i svetske stručne javnosti o nezi beba su: svako veče, najbolje pred spavanje, treba prebrisati (toplom vodom ili micelarnom vodom za bebe) prevoje ispod brade, na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica.

Kupanje se preporučuje na svakih 3-4 dana po 5 minuta isključivo čistom toplom vodom. Posušiti bebu tapkanjem mekanom pamučnom tkaninom. Na kožu se nanosi i lagano utrlja tanak sloj kreme za bebe. Kosica se prvo prosuši, a onda češlja češljem ili četkom za bebe, nežno, kako bi se skinule eventualne naslage na temenu.

Nije dobro svakodnevno kupati bebe sa kupkama ili  šamponima da se ne skine zaštitni hidrolipidni film. Kada beba ima stolicu, pelensku regiju treba  oprati vodom, preporučuje se upotreba sindeta (proizvodi slični sapunima, ali imaju niži ph vrednosti su slične koži i rastvaraju nečistoću drugim mehanizmom) ili neutralni sapun (ph 5,5), dobro posušiti, namazati zaštitnom kremom za bebe. Ako se pojavi crvenilo, namazati sa kremom za specijalne namene (kreme za tretman kože sa ojedom), koja sadrži cink oksid. Vlažne maramice za negu moraju biti vrlo blage i bez alkohola. Ne preporučuje se upotreba pre mesec dana.

OPREZ! Nikada ne ostavljajte bebu ni na trenutak samu u kadici, najbolje je ako vam je jedna ruka uvek na bebinom telu.

Kada se pojavi pojačana sekrecija u oku, potrebno je sterilnom gazom i fiziološkim rastverom očistiti oko. Gaza se natopi fiziološkim rastvorom i oko se čisti jednom gazom, jednim pokretom ruke, od spoljašnjeg ugla oka ka unutra. Ne vraća se istom gazom nazad preko oka. Postupak se ponovi još jednom, pa se u čisto oko ukapa sterilan rastvor borne kiseline posebno za tu namenu.

Postupak se primenjuje tri puta dnevno, ali ako se sekrecija pojačava, pojavljuje crvenilo ili otok očnog kapka, odnosno stanje pogoršava, potrebno je javiti se lekaru.