Trudnoća

Redovna fizička aktivnost je veoma korisna u trudnoći, ako se radi o zdravoj trudnici i normalnom toku trudnoće. Fizička aktivnost omogućava da psihofizička kondicija bude optimalna, da se trudnica bolje oseća, lakši porođaj i održavanje normalne telesne težine. Prednosti su: kvalitetniji san, bolja cirkulacija, smanjenje bola u leđima, manje problema sa opstipacijom (zatvorom), smanjeno oticanje nogu i ruku.

Preporučuje se: hodanje, lagano trčanje, plivanje, vežbe u vodi, vežbe sa tegovima male telesne težine, joga za trudnice i programi vežbi specijalno prilagođeni trudnicama sa sertifikovanim instruktorima.

Preporuka je i pohađanje programa za psihofizičku pripremu za porođaj.

Psihofizička priprema za porođaj započinje obično oko 26 nedelje trudnoće. Vežbe imaju za cilj učenje o porođaju, lakše podnošenje napona i što bolje istiskivanje bebe prilikom porođaja. To su vežbe napinjanja i relaksacije, tehnike disanja, poboljšanja cirkulacije i vežbe za jačanje muskulature karličnog pojasa.

Ove vežbe se sprovode jedanom nedeljno, ne treba da traju duže od 90 minuta, a završavaju se najmanje nedelju dana pre termina porođaja. Trudnica koja posećuje ove pripreme oseća se sigurnije, samopouzdanije i strahovi od porođaja su minorni.

Pre početka bilo koje fizičke aktivnosti potrebna je konsultacija sa izabranim ginekologom.

Trudnice mogu da se izlažu suncu najduže 1 sat u vremenu do 10 pre podne i od 17 posle podne, u zavisnosti od tipa kože. Na kožu obavezno naneti deblji sloj kreme sa visokim zaštitnim faktorom, nositi šešir sa širokim obodom i naočare za zaštitu od UV zračenja, piti dosta vode (oko 2 l dnevno). Poneti bocu sa raspršivačem (kao za orošavanje cveća) za rashlađivanje otvorenih delova tela. Plivati bez naprezanja u vodi koja je čista i umereno topla. Obavezno se istuširati po izlasku iz vode i presvući kupaći kostim.

Kratak odgovor bi bio sme, ali kod poodmakle trudnoće prosto je nemoguće spavati na stomaku. Trudnica treba da se dobro naspava u položaju koji njoj odgovara. Beba je zaštićena plodovom vodom i nema razloga za brigu.
Ipak, preporučeni položaj za spavanje u poslednjem trimestru trudnoće je na levoj strani sa levom nogom skupljenom ili ispruženom, a desnom prebačenom preko leve sa jastukom između nogu. Ovaj položaj omogućava dobar protok krvi do posteljice i podstiče izlučivanje nepotrebnih materija preko bubrega iz organizma trudnice.
Treba imati na umu da svako u toku spavanja promeni nekoliko puta položaj, a pogotovo trudnica, tako da glavna preporuka za spavanje je dobar odmor ma koji to položaj bio.

Jedan od tretmana koji nisu preporučljivi u trudnoći je tetoviranje, pre svega zbog moguće infekcije koja bi mogla naškoditi bebinom zdravlju. Tetovaže se tokom trudnoće zbog istezanja kože obično deformišu.
Ako trudnica želi da se tetovira preporuka je sačekati dok se ne završi dojenje, a i tada treba voditi računa o sterilnosti pribora u salonima za tetovažu.

Losioni, kreme ili sprejevi za samopotamnjivanje sadrže supstance koje se vezuju za površinski deo kože kako bi postigli preplanuli izgled. Nema dokaza da mogu štetiti bebi u stomaku.
Ali, ono o čemu treba voditi računa svakako je alergijska reakcija na preparat, kao i mogućnost nastanka pigmentnih promena na koži (fleka) zbog hormonskih promena u trudnoći, tako da treba biti veoma oprezan u korišćenju bilo kakvih preparata.
Alergija se može proveriti tako što ćete na podlakticu naneti supstancu i sačekati dvadesetčetiri sata. Ukoliko se ne pojavi iritacija (crvenilo, fleke, pege ili ospa) može se naneti željena supstanca.

Osnovne preporuke za pravilnu ishranu trudnica u prva tri meseca važe kao i za opštu populaciju. Preporučuju se 3 obroka i dve užine. Osnovni cilj je postizanje pravilnog varenja, kako bi svi hranjivi sastojci bili iskorišćeni na najbolji mogući način. Izbalansirana ishrana podrazumeva ravnomeran unos svih vrsta namirnica.
Energetski unos treba povećati (za normalno uhranjene trudnice) samo u poslednjem trimestru trudnoće oko 200 kcal/dan, a mogu biti nešto veće kad se radi o pothranjenim trudnicama, višestrukim trudnoćama, a manje kod trudnica koje moraju da miruju jer održavaju trudnoću ili kod gojaznih trudnica.
Izvor ugljenih hidrata (šećera) su žitarice i proizvodi od brašna, mahunarke i krompir. Izvor belančevina su posna mesa, riba, jaja, mlečni proizvodi, pasulj, grašak, soja, sočivo, koštunjavi plodovi. Masti su važne za rast i ravoj ploda, kognitivne (saznajne) funkcije, funkciju retine (za vid) i kardiovaskularnog sistema, posebno polinezasićene masne kiseline (omega – 6 i omega – 3). Izvor masnih kiselina je povrće, krompir, meso, riba, jaja, masni namazi, soja, kukuruzno i suncokretovo ulje.
Najviše kalcijuma ima u jogurtu, mleku, sirevima (kačkavalju), gvožđa u telećoj džigerici i jajima, vitamina i minerala u voću i povrću.

Folna kiselina je veoma bitna za razvoj ploda jer sprečava nastanak poremećaja u razvoju nervnog sistema.
Idealno bi bilo dva do tri meseca pre začeća jesti hranu koja je bogata folnom kiselinom. Namirnice bogate folnom kiselinom su: hleb, peciva od celog zrna, spanać, karfiol, špargle, mahunarke, koštunjavi plodovi i jaja.
Preporuka je da se 2 do 3 meseca pre začeća i do 12 nedelje trudnoće u konsultaciji sa ginekologom uzimaju preparati folne kiseline. Preporučena dnevna doza folne kiseline je oko 400 mikrograma.

Namirnice koje treba izbegavati, naročito u toku trudnoće jer mogu štetno delovati na plod i na trudnicu su:
• nepasterizovani mlečni proizvodi – mekani sirevi, bri, plavi sir, kamember, koziji sir. Ovi proizvodi mogu sadržati bakteriju listeriju a ona može izazvati infekciju.
• sirovo meso i mesne prerađevine – takođe mogu izazvati infekciju listerijom. Dobro termički obrađeno meso ne treba izbegavati ali mesne prerađevine (viršle, kobasice, paštete, šunku) treba.
• suši – može sadržati bakterije koje mogu izazvati trovanje.
• morska hrana – nije sigurna zbog mogućnosti trovanja živom, i drugim opasnim hemikalijama.
• živa jaja, rovita – mogu biti zaražena bakterijom salmonelom, dobro termički obrađena su itekako korisna.
• biljni čajevi – oprez! Nisu sve biljke korisne a neke nisu ni bezazlene!
• kofein – kafa nije štetna u razumnim količinama (1 šolja dnevno).
• alkoholna pića prolaze kroz placentu, štetno utiču na zdravlje trudnice i ploda.
• gazirana pića – sadrže previše šećera, veštačkih boja i aroma.

Nutricionisti preporučuju hranu bogatu dijetetskim vlaknima u ishrani. Vlakna podstiču i održavaju pravilnu probavu i sprečavaju opstipaciju. Namirnice poznate kao prirodni laksativi koje mogu da se konzumiraju su: suve šljive, smokve, kajsije, pasulj, lan. Najzdravije piće – voda – je obavezna, piti u manjim količinama češće. Preporučuje se i voda bogata magnezijumom, šetnje i lagane vežbe. Moguće je uzimati blage laksative po preporuci ginekologa.

Dijetu isključivo može propisati i kontrolisati lekar, ako je potrebno u konsultaciji sa nutricionistom.

Ne preporučuje se držanje dijete “na svoju ruku“. Pravilna ishrana je važna  tokom cele trudnoće jer utiče na razvoj ploda i tok trudnoće. Nepravilna ishrana može dovesti do razvoja gojaznosti, šećerne bolesti, kardiovaskularnih oboljenja, a nepravilno držanje dijete do anemije, nedostatka proteina, nekih minerala i vitamina, kao i pogoršanja gorušice, zatvora, mučnine i povraćanja.

Postoje stanja kada je poseban način ishrane neophodan i tada će vam dijetu propisati lekar (ako bolujete od šećerne bolesti, oboljenja bubrega, srca ili nekih drugih hroničnih oboljenja).

Istraživanja su pokazala da u toku trudnoće najčešće nedostaju vitamini: folna kiselina, B6, D i E i minerali: kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink. Balansiranom ishranom veoma uspešno, mogu se svi dobiti iz namirnica osim gvožđa. Unos ovih vitamina i minerala zavisi od načina ishrane trudnice pa se na individualnoj osnovi prepisuju kao dopuna. Nije dobro na svoju ruku uzimati ove preparate, jer neki od njih u velikim dozama mogu delovati štetno, te je zato neophodna kontrola i preporuka ginekologa koji vodi trudnoću.

Redovni vitaminski dodaci prepisuju se trudnicama vegetarijankama, onima koje nose dvojke, trojke, trudnicama pušačima, ili onima koje puše pasivno, naravno sve na osnovu procene ginekologa.

Zahvaljujući nauci mnogo toga se zna o trudnoći i razvoju deteta u toku trudnoće kao i o potencijalnim rizicima po zdravlje deteta ali i majke. Današnja široko rasprostranjena svest o rizicima ukoliko se konzumira duvan, alkohol ili psihoaktivne supstance stvara duboku zabrinutost među trudnicama i budućim očevima.

Alkohol, koji trudnica uzima, preko organa za varenje i njihove sluzokože dospeva u krvotok, a odatle u sve organe i u sva tkiva organizma. Alkohol preko krvotoka majke dolazi i u krvne sudove materice u kojoj se razvija plod. Moglo bi se reći da sve što jede trudnica jede i njena beba, sve što popije, popije i njena beba.

Zapaženo je da su majke koje su konzumirale alkohol rađale bebe sa manjom telesnom težinom, i malih proporcija. Kod ovih beba uočen je sporiji fizički rast i mentalni razvoj, zatim različiti deformiteti kostiju ekstremiteta i kičme, manji obim glave, kratkovidost, problemi sa radom srca i mnogim drugim ozbiljnim problemima.

Imajući sve to u vidu upotreba alkohola nije dozvoljena u trudnoći!

Ako trudnoća nije rizična seks se može upražnjavati tokom trudnoće, uz predhodnu konsltaciju sa ginekologom. Samo u određenim situacijama kada bi moglo doći do preranog porođaja, kod krvarenja, curenja plodove vode, kada je otvoren grlić materice ne bi se trebalo “igrati” sa rizikom.
Inače, seks ali i svaka bliskost među partnerima je veoma poželjna. Trudnici treba pažnja, maženje, podrška, razumevanje više nego ikada u životu i s pravom ga očekuje.

Koža je najveći, te i najvidljiviji organ našeg tela, a strije se javljaju kao posledica pucanja elastičnih vlakana kože. Najčešće se nalaze na bokovima, stražnjici, nadlakticama, grudima i trbuhu. Uzrok je naglo povećanje mišićne mase, nagle promene težine kao i hormonski poremećaji.
Na pojavu strija utiče i nasledni faktor elastičnosti kože, a kako one nikad u potpunosti ne nestaju, moguće je samo ublažiti njihov intenzitet.
Da bi se to postiglo, koža mora biti stalno tonizirana, kako bi imala dovoljan stepen elastičnosti, a za to se pre svega treba baviti ishranom. Treba piti dosta vode, jesti voća i namirnica koje sadrže vitamine E i C, ali i proteine.
Iako se strije nikada ne mogu u potpunosti otkloniti različitim preparatima, masažom, hranjivim kremama i uljima te načinom ishrane mogu da se ublaže.
Pri izboru preparata za negu kože u trudnoći i posle porođaja prednost se daje sredstvima koja sadrže prirodnu podlogu, etarska ulja i biljne ekstrakte. Dobri su neven, kamilica, aloja, zatim maslina, bademovo ulje, avokado i prirodni voskovi, ši i kakao buter i pčelinji vosak.

Nije opasno. Vakcinacija kućnih ljubimaca, kontrola kod veterinara i pridržavanje osnovnih higijenskih pravila su neophodni preduslovi prevencije bolesti koje bi mogle preneti kućni ljubimci.
Ako imate mačku i planirate trudnoću, onda bi bilo neophodno da uradite imunološke testove na toksoplazmozu. Testovi se rade iz uzorka krvi. Oko 10-15 % žena je steklo imunitet na toksoplazmozu (posebno ako su duže vreme držale mačku u kući), što znači da su prethodno bile zaražene i da su se stvorila antitela protiv ovog parazita, pa se može reći da je trudnica imuna na toksoplazmozu i nema opasnosti za bebu. Imunitet je, praktično, doživotan.
U protivnom, dobar savet je da u toku trudnoće ili neposredno pre nje ne dovodite novu mačku u kuću.
Ukoliko sređujete vrt ili baštu, obavezno koristite zaštitne rukavice. Promenu prostirke i sređivanje mačjeg legla prepustite nekom od ukućana.
Pažnja!!! Kada se porodite, ne ostavljajte kućnog ljubimca samog sa bebom bez nadzora odrasle osobe!

Poznato je da plod sve što mu je potrebno za rast i razvoj dobija preko pupčane vrpce iz krvi majke tj iz hrane koju trudnica jede i pije, ali i iz postojećih rezervi.
Kada je u pitanju blizanačka ili trudnoća sa više beba, ishrana kao i kod jednoplodne trudnoće treba da bude svaki dan raznovrsna, uravnotežena, podeljena u 5 obroka. Kod višeplodnih trudnoća u početku se može očekivati izraženija mučnina i povraćanje, dobar je individualni pristup smanjenju ovih tegoba. Kasnije, od 6 meseca povećati ishranu za oko 200 – 300 kalorija dnevno. Umor je evidentan pratilac trudnoće, naročito kod višeplodnih trudnica pa je neophodno obezbediti odmor u toku dana u više navrata.
Svakoj trudnici je potrebna pažnja, pomoć, podrška jer ne kaže se uzalud da je u “drugom stanju”, pa je treba u potpunosti razumeti.

Glavobolja u trudnoći, naročito u prva 2-3 meseca trudnoće, posledica je promenjenog hormonskog statusa. Nije baš česta pojava ali je ne treba zanemariti, pogotovo ako se pojave otoci na nogama i rukama, smanjeno mokrenje, nesvestice ili vrtoglavice, obavezno treba konsultovati lekara, koji će preduzeti sve mere kontrole krvnog pritiska, krvne slike i urina kako bi se sprečile moguće komplikacije u trudnoći.
Ako se glavobolja povremeno javi bez drugih pratećih tegoba, može se “na svoju ruku” popiti paracetamol. Preporučuje se tuširanje mlakom vodom, naročito rameni deo, opuštanje, masaža ramenog i vratnog dela. Ako vam ovaj postupak ne pomogne, potrebno je prekontrolisati krvni pritisak i konsultovati lekara.

Veoma je važno održavati zdravlje usta i zuba u trudnoći. Najbezbedniji period za stomatološke intervencije je drugi trimestar trudnoće uz konsultaciju ginekologa.
Preporuka je da se stomatološki pregled obavi odmah po utvrđivanju trudnoće, a nakon toga u periodu od 16. – 18 . nedelje trudnoće, odnosno po preporuci stomatologa.
Higijenu treba održavati u skladu sa preporukama stomatologa, međuzubne prostore čistiti zubnim koncem ili interdentalnim četicama. Nakon pranja zuba, potrebno je detaljno čišćenje jezika. Ako trudnica povraća, nakon svakog povraćanja bitno je isprati usta, oprati zube i dezinfikovati usnu duplju sa rastvorima za higijenu usne duplje koji sadrže fluor. Potrebno je popraviti sve zube sa zubnim kvarom (karijesom) uz redovno čišćenje zubnog plaka (zubnih naslaga) kod stomatologa.

Mučnina i povraćanje su česti simptomi, posebno u prva tri meseca trudnoće. Uzroci su mnogobrojni od hormonskih promena, psihičkih činilaca, nedostatka vitamina, promena u metabolizmu ugljenih hidrata, terapija gvožđem.
Savetuje se češće uzimanje obroka, na dva sata, bez jakih mirisa i začina, barena hrana, mlada mesa, kompoti, a između obroka kao užina po neki kreker, keks, krompir u ljuci, sušeno voće, mlečni napici.
Po preporuci ginekologa mogu se koristiti i antihistaminici, vitamin B6 ili preparati protiv mučnine koji sadrže đumbir.
Trudnice kod kojih postoji učestalo i preterano povraćanje (Hyperemesis gravidarum) se leče medikamentozno u bolničkim uslovima.

Gorušica se može javiti u početku trudnoće, ali je najizraženija u poslednjem trimestru trudnoće. Ne preporučuje se upotreba lekova (antacida) jer oni mogu da spreče iskorištavanje gvožđa iz hrane, osim kada lekar proceni da je neophodno.
Preporuka je da se uzimaju manji, a češći obroci, jogurt, grickati bademe, dvopek. Jesti polako, odmarati se na uzdignutom uzglavlju.

Rendgenska snimanja treba izbegavati u trudnoći. Ako je to neophodno obavezno upozorite rendgenologa da ste u drugom stanju koji će onda primeniti posebne mere zaštite. Rendgenska snimanja zuba su moguća uz adekvatne mere zaštite, ako je to neohodno, u drugom trimestru trudnoće. Rendgenski aparati u stomatologiji novih generacija imaju mogućnost malog zračenja, jasno usmerenog snopa samo na zub koji se snima, pa je tako moguće uz mere zaštite da budu bezbedna za tok trudnoće i zdravlje bebe.

Ne, nije potrebno, novija istraživanja su pokazala da je lokalna upotreba fluora dovoljna kao zaštitna mera od karijesa (fluorisane paste za zube, fluorisani rastvori za ispiranje usne duplje, lokalna aplikacija fluora u stomatološkim ordinacijama) uz adekvatnu oralnu higijenu.