Nega bolesnog deteta

Zbog svoje višestruke funkcije sluznica nosa ima veoma bogatu mrežu arterijskih i venskih kapilara, odakle najčešće i dolazi do krvarenja. Ima mnogo uzroka koji dovode do krvarenja iz nosa: povrede nosa (spoljašnje i unutrašnje), infekcije, urođena slabost krvnih sudova, neka obolenja krvi…

 

Krvarenje nastaje iznenada, često noću u toku sna, izazivajući paniku. Bez obzira na uzrok, potrebno je da roditelji na pravi način zaustave ovo krvarenje.

 

Prva pomoć bi bila: staviti dete u sedeći položaj, blago glavu nagnuti napred, pritisnuti nozdrvu iz koje curi krv i tako držati desetak minuta, staviti hladnu oblogu u predelu korena nosa.

Postoje preparati kojima se zaustavlja krvarenje iz nosa (hemostatska mast), koji se primenjuju prema uputstvu proizvođača i preporuci pedijatra, a moguće je i uraditi tamponadu nosa sa sterilom gazom (napravi se čvrst zamotuljak od sterilne gaze koji se postavi u nozdravu i pritisne nozdrva).

 

Ukoliko se krvarenje iz nosa često ponavlja, obilno je ili dete se loše oseća, svakako treba zatražiti pomoć pedijatra ili specijaliste za uho, grlo i nos.

Kad dete neutešno plače više od sat vremena, kada nijedna tehnika kojom ste probali da umirite dete nije delovala, ako niste uspeli da prepoznate uzroke plače i da smirite dete, dete treba odvesti lekaru.

Poznato je da bebe upijaju svet oko sebe, uče od trenutka kada se rode. Nasleđe od pamtiveka im omogućava da plačem »govore« – pokazuju da nisu zadovoljene neke njihove potrebe (hrana, suve pelene, san, dodir…).

Ako dete plače, najmanje što se može učiniti je zagrljaj, poljubac, dodir, nošenje, nežne umirujuće reči… Bebe, odnosno deca koja sisaju brzo se umire ako im se ponudi dojka. Veća deca se umire ako im ponudimo neku igru, zanimaciju, nešto što je njima interesantno, što im skreće pažnju. Zapravo, treba isprobati sve kako bi se umirilo dete i plač prestao.

Postupci zavise od uzrasta deteta.

Skinite dete, pregledajte da li ga nešto žulja, da li ima neki osip, ojed, da li ima neke promene na koži. Razmislite da li je dete imalo stolicu, da li ga muči stomačić, da li rastu zubići, da li ga boli uvo, da li ste mu davali neku novu hranu tog dana, da li ste menjali sredinu, putovali, dolazili vam gosti…?

Uzroci plača mogu biti mnogobrojni!

Najgore što se može uraditi je pustiti dete da plače i tako ga »vaspitavati«. A šta ako je dete bolesno? Plačem traži pomoć!

Šta god da je u pitanju dete treba umiriti, pa onda analizirati razloge plača, da li su izraz nezadovoljene neke potrebe ili dete isprobava granice i moć nad roditeljima.

Da, kod beba i dece koja su prehlađena, a nos je pun sekreta obavezno je redovno čišćenje nosa.

Bebe dišu preko nosa, pa je neophodno zapušen nosić učiniti prohodnim, jer sekret u nosu otežava sisanje. Nos treba ispirati sa preparatima fiziološkog rastvora ili prečišćene morske vode, nakvašen sekret izvlačiti, onoliko puta koliko je potrebno da se obezbedi protok vazduha odnosno disanje, osim kod beba uzrasta do 3 meseca kada je potrebno biti posebno oprezan. Izuzetno su zgodni, jednostavni i laki za upotrebu preparati u vidu spreja kao i bebi aspiratori (pumpice), koji pomažu roditeljima da očistite sekret brzo i efikasno, te učine da njihovo čedo prehladu lakše pregura.

Nos se čisti obavezno pre jela, ako čistite nos posle jela, možete izazvati nadražaj za povraćanjem.

Neutešan plač deteta, po nepisanom pravilu noću, roditelje baca u očaj. Dete se hvata za uvo, vidi se da ga boli. Odbija da sisa/pije mleko ili vodu na flašicu. Dramatična situacija. Šta uraditi?

Potrebno je očistiti nosić od sekreta nekim preparatom na bazi fiziološkog rastvora ili prečišćene morske vode, vodeći računa o uzrastu deteta.

Ako dete sedi držati ga u krilu dok se nosić ispira, a ako ne sedi, uzglavlje malo više uzdignuti. Sekret izvući aspiratorom za nos, veće dete treba da “izduva” ceo sekret.

Čisteći nos smanji se pritisak sekreta iz eustahijeve tube na srednje uvo i tako se smanji i bol, dete posle toga najčešće zaspi.

Pored čišćenja nosa može se dati sirup za smanjenje bolova (na bazi paracetamola ili ibuprofena) u zavisnosti od uzrasta deteta, prema njegovoj telesnoj težini, a po uputstvu proizvođača.

Ako se bol ponovo vrati ili se uz to poveća temperatura, obratiti se pedijatru.

Ako je beba mlađa od tri meseca, ne treba čekati već se treba odmah obratiti lekaru.

Najbolja prevencija upale uva je čist i prohodan nosić.

Postupak za sniženje temperature se primenjuje kada dete ima temperaturu iznad 38,5°C mereno ispod ruke u podpazušnoj jami.

 

Potrebno je detetu dati sirup za sniženje temperature na bazi paracetamola ili ibuprofena (u zavisnosti od uzrasta i prema telesnoj težini deteta).

Rashladiti dete kupanjem u mlakoj vodi do 10 minuta. Voda ne sme biti hladna. Dete ne treba da oseća jezu i drhtavicu. Staviti neku igračku u vodu i pokušati zabaviti dete.

Rashladiti prostoriju ako je temperatura u prostoriji preko 22°C.

Detetu obući tanju pamučnu garderobu. Ne pretopljavati dete.

Pojiti dete tečnošću, ako sisa ponuditi ga češće da sisa. Pratiti stanje deteta, kontrolisati visinu temperature i ukoliko se temperatura vraća, visoka je, dete loše izgleda treba ga odvesti lekaru.

 

Dete obavezno i bez odlaganja odvesti lekaru ako se radi o detetu mlađem od 3 meseca, ako je temperatura viša od 40°C, postoji ukočenost  vrata,glavobolja i povraćanje, postoji osip, otežano disanje, gutanje, dete neutešno plače, osetljivo je na dodir, neobično pospano, odaje utisak „veoma bolesnog“, odbija da jede i pije, dehidrirano je (znaci dehidratacije su: upale oči, plakanje bez suza, suva usta, uvučena fontanela, suve pelene, obložen jezik).

Ako postoji hipotermija (niska telesna temperatura ispod normalne) potrebno je pre svega proveriti tačnost izmerene temperature (različiti toplomeri mogu usled nepravilne tehnike merenja da pokažu različite vrednosti temperature).

Nakon toga ako je temperatura niska, potrebno je utopliti dete pazeći da ne počne da se znoji (tada temperatura pada), pojiti toplim napicima, češće meriti temperaturu (na 15 min – 30 min), pratiti opšte stanje deteta.

Ukoliko je loše opšte stanje deteta (jako pospano, odbija da unosi tečnost, malaksalo, bledo ili sa modrim rukama i nogama), temperatura niža od 35°C potrebno je javiti se lekaru.

Dete koje ima napad febrilnih konvulzija treba položiti na bok kako ne bi došlo do zapadanja jezika. Nije potrebno detetu nasilno otvarati usta, niti je potrebno udarati dete. Hladiti dete i dati lek za sniženje temperature u obliku čepića kao i Diazepam ako ga je lekar prepisao. Plasirati ga rektalno.

 

Kad napad prođe odvesti dete u bolnicu.

Ukoliko je dete mlađe od šest meseci, ili ukoliko napadi traju duže od 5 minuta minuta, zovite hitnu pomoć (194).

Da, dete koje ima varičelu (ovčje boginje) može da se kupa, tuširanjem, mlakom vodom. Kupanje je veoma važno zato što se na taj način sprečava nastanak infekcije. Preporučuje se antiseptički gel za kupanje. Nakon kupanja kožu treba posušiti tapkanjem nežnim, mekanim fotirom, pazeći da se plikovi na koži ne pokidaju. Po sušenju promene na koži treba namazati krečnim mlekom, talkom ili sprejem za tu namenu po preporuci pedijatra.

Jedan od najvećih strahova kod roditelja je davanje leka detetu. Zabrinuti su da li ispravno daju lek, da li će ga dete/beba popiti u celosti i šta uraditi ukoliko dete lek prospe, pljune ili ga povrati.

Prvo treba proveriti pakovanje, rok trajanja i pročitati uputstvo leka. Dati propisanu dozu od strane lekara u naznačenom vremenskom razmaku između dve doze. Pridržavati se predviđenog trajanja terapije i uputstva tokom uzimanja/pre, za vreme, posle jela, itd. Davati lek detetu u izvornom obliku prema uzrastu deteta i težini koju ordinira pedijatar. Najbolje je detetu objasniti (ako to uzrast deteta dozvoljava) zašto je potrebno da popije lek. Za merenje doze  koristi se plastični špric, graduisana kašičica ili kapaljka za lekove. Oralni lekovi (sirupi) se relativno lako primenjuju kod odojčadi zbog njihovog prirodnog refleksa sisanja i kod odojčadi ispod 4 meseca starosti zbog nerazvijenog osećaja za ukus.

Davanje sirupa špricem metodom „džep u obrazu“

 • Staviti sirup nadohvat ruke, promućkati sadržaj bočice.
 • Proveriti naziv sirupa/leka, rok trajanja utisnut na pakovanju i dozu koja je prepisana od strane pedijatra.
 • Promućkati sirup u originalnoj bočici.
 • Navući u špric ordiniranu dozu sirupa.
 • Bebu/dete staviti u naručje i podignuti mu glavu i ramena ili okrenuti glavu na stranu zbog bezbednog davanja leka i sprečavanja da dođe do zagrcnjavanja. Dete držati blizu svog tela da bi moglo da se opruži.
 • O mogućiti aktivnom odojčetu da zauzme položaj koji mu je komforan.
 • Položiti glavu bebe na unutrašnju stranu lakta svoje leve ruke.
 • Dlanom iste ruke kažiprstom i srednjim prstom lagano povući ugao usta. Tako pravimo tzv. džep u obrazu.
 • Desnom rukom vrhom šprica kapljati/istiskivati lek u manjim količinama. U ovom položaju beba će lakše progutati tečnost, a glava joj se neće pomerati.

Davanje sirupa graduisanom kapaljkom

 • Graduisanom kapaljkom i špricem je sirup najednostavnije i najpouzdanije dati, jer se tačno zna koliko mililitara je dato bebi odnosno detetu.
 • Promućkati sirup u originalnoj bočici.
 • Sipati u kapaljku prepisanu dozu sirupa.
 • Bebu/dete postaviti u položaj opisan kod davanja sirupa špicem.
 • Postaviti kapaljku između unutrašnje strane obraza i desni prema zadnjem delu usne šupljine kako bi se izbegli receptori na vrhu jezika zbog čega postoji mogućnost da dete ispljune lek.
 • Polako ukapavati po nekoliko kapi sirupa dok ga beba/dete ne proguta.

Davanje sirupa iz graduisane čašice

 • Sirup se može dati i graduisanom kašičicom koja se dobija u originalnom pakovanju. Ne treba koristiti kafenu kašičicu jer nisu pouzdane, različite su zapremine, tako da ne odgovaraju doznim standardima!
 • Promućkati sirup u originalnoj bočici.
 • Prepisanu dozu sirupa sipati u graduisanu kašičicu.
 • Položiti bebu na unutrašnju stranu leve podlaktice blago odignutu od podloge ili u sedeći odnosno stojeći položaj zavisno od uzrasta deteta.
 • Prisloniti kašičicu na donju usnu deteta, blago je povući na dole (ukoliko dete samo ne otvori usta) i polako uliti sadržaj u usnu duplju.
 • Blago povući kašičicu uz gornju usnu deteta dok se izvlači iz usana zbog sigurnosti da je dete uzelo celu dozu sirupa (u graduisanoj kašičici nema zaostalog sadržaja).

Davanje sirupa iz čašice

 • Davanje sirupa iz čašice je pogodno za dete starije od dve godine koje reaguje plačem ukoliko vidi špric ili kapaljku. U tom slučaju treba kapaljkom ili špricem odmeriti pravu dozu i presuti je u čašicu za lek. Ako dete ume da govori pitati ga da li može da drži samo čašicu da bismo ustanovili njegovu saradnju.
 • Držati čašicu na usnama deteta i omogućiti mu da popije lek u malim gutljajima. Ako je to dozvoljeno nakon leka dati malu količinu (svega nekoliko gutljaja) vode, čaja ili soka.

Davanje leka uz tečnost

 • Mnogi lekovi i sirupi se daju pre ili posle jela. Ne smeju da se mešaju sa drugim tečnostima ili hranom. Uz konsultaciju sa pedijatrom ili farmaceutom određeni lekovi u vidu praškova mogu sa razmutiti u maloj količini određene tečnosti (voda,sok,čaj,kompoti) dati bebi/detetu a da im se sastav i dejstvo ne promene.

PAŽNjA! Prilikom davanja sirupa poželjno je izbeći osetljive delove usne duplje odnosno receptore za ukus koji se nalaze na početku i sredini jezika. Nadražaj nepca i zadnjeg dela jezika može da izazove nadražaj za povraćanjem. Veći deo sirupa koji beba/dete proguta ulazi u resorpciju nakon 30-45 minuta od davanja. Ukoliko dete povrati celu količinu sirupa u roku od 5-10 minuta od davanja istog, treba napraviti pauzu od 30 minuta da se smiri vagusni nadražaj u želucu i ponoviti celu dozu sirupa. Ako dete povrati i drugu dozu, ne ponavljati je opet već se javiti pedijatru!

Rektalna supozitorija  je mala kompaktna lekovita masa najčešće u obliku kupe. Obično sadrži lekove za sniženje temperature (poznatije pod nazivom čepić-lekove) koji dovode do opuštanja, ili one koji slabo reaguju sa digestivnim enzimima ili imaju neugodan ukus da bi se primenjivali oralno. Rektalne supozitorije se čuvaju u frižideru da bi se sprečilo njihovo razmekšavanje i moguća smanjenost efikasnosti leka. Kada se razmekša njom se teško rukuje. Da bi ponovo postala čvrsta treba je staviti u foliji pod mlaz hladne vode. Tope se na telesnoj temperaturi i polako se apsorbuju. Često se primenjuju kod beba/dece ukoliko dete povraća, odbija da uzme lek (najčešće za obaranje temperature).

PAŽNjA – supozitorije se čuvaju u originalnom pakovanju, tamnom i hladnom mestu, van domašaja dece, na temperaturi do 12 ᴼC, u frižideru.

Način plasiranja supozitorije

 • Izvaditi supozitoriju iz frižidera.
 • Proveriti propisanu dozu leka kao i rok važenja utisnut na originalnom pakovanju.
 • Oprati ruke toplom vodom i sapunom.
 • Postaviti bebu/dete/ na levi bok.
 • Osloboditi bebu od pelena, odnosno dete od odeće i na taj načim otkriti samo glutealni deo.
 • Levom rukom podići gornji deo gluteusa na gore
 • Kažiprstom desne ruke staviti supozitoriju, prvo zaobljeni vrh, dok ne osetimo da je prošla analni sfinkter i zatim je lagano utisnuti u rektum.
 • Pritisnuti gluteuse prstima jedne ruke 5-10 minuta nakon plasiranja supozitorije da bi se lek pravilno rastopio pod temperaturom tela i sprečilo istiskivanje nagonom za defekaciju.
 • Za to vreme tešiti bebu, odnosno umiriti rečima dete da bi odagnali strah i dali osećaj podrške i sigurnosti.

Mikroklizme se obično primenjuju da stimulišu peristaltiku ili defekaciju (kod zatvora tj. opstipacije isključivo po preporuci pedijatra). Obično sadrže pomoćna sredstva iz grupe osmotskih laksansa koji deluju tako što povlače vodu iz okolnih tkiva u lumen creva, time sadržaj creva postaje mekši i pražnjenje je olakšano. Čuvaju se van domašaja dece, na temperaturama ispod 25°C.

Način plasiranja mikroklizme

 • Pripremiti mikroklizmu nadohvat ruke.
 • Proveriti naziv, prepisanu dozu i rok važenja utisnut na originalnom pakovanju.
 • Oprati ruke sapunom i toplom vodom.
 • Bebu/dete staviti na levi bok.
 • Nedominantnom rukom, podignuti polovinu bebine/detetove/glutealne regije nagore da bi se lakše prišlo anusu.
 • Da bismo odmerili koliki pritisak treba da primenimo u toku aplikacije, treba dominantnom rukom uzeti mikroklizmu i pritisnuti lagano da izađe mala količina sadržaja iz tube na vrh aplikatora.
 • Skinuti poklopac sa vrha mikroklizme odnosno aplikatora.
 • Ubaciti desnom rukom aplikator u potpunosti lagano u rektum.
 • Istisnuti ceo sadržaj mikroklizme laganim pritiskom na tubu.
 • Izvući aplikator lagano, držeći tubu čvrsto stegnutu sa dva prsta da se sadržaj pod pritiskom ne bi vratio u istu.
 • Staviti presavijeni tupfer gaze na anus ili spojiti rukom gluteuse par minuta da bi se sprečilo prerano izbacivanje mikroklizme.
 • Unošenje hrane i tečnosti stimuliše peristaltiku. Iz tog razloga mikroklizme protiv zatvora (opstipacije) treba stavljati oko 30 minuta pre obroka da bi se stolica u rektumu razmekšala i tako olakšala pražnjenje.
 • Svaka mikroklizma je za jednokratnu upotrebu! Ne sme da se koristi ponovo kako bi se sprečio rizik od prenosa infekcije! Ovo važi kod mikroklizmi koje se daju za uzrast dece i odraslih, s tim što je doza za decu npr polovina mikroklizme.

Kapi za oči se koriste u terapijske svrhe kod beba i dece. Pre upotrebe leka koju je prepisao lekar, treba proveriti dozu odnosno broj kapi koje treba ukapati, da li u oba ili jedno oko, koliko puta u toku dana,rok važenja utisnut na originalnom pakovanju. Obratiti pažnju da li je rastvor nakon nekoliko primena zamućen a da je predhodno bio bistar, promenio boju ili ima taloga. Ako je na vrhu tube sa mašću za oči mast stvrdnuta, ukloniti taj deo sterilnim tupferom gaze.

Način primene

 • Uzeti bočicu sa kapima,otvoriti je i napisati datum otvaranja na istoj.
 • Oprati ruke sapunom i toplom vodom.
 • Ako je bebi/detetu oko pokriveno, pažljivo skinuti gazu ili flaster povlačenjem od čela nadole.
 • Tupferima sterilne gaze natopljene fiziološkim rastvorom ukloniti sve nečistoće oka od spoljašnjeg dela oka ka unutrašnjem, odnosno ka korenu nosa,koristeći za svaki pokret novi tupfer gaze. Ukoliko ima sasušenog sekreta ponoviti postupak sa vlažnom sterilnom gazom onoliko puta koliko je potrebno da sasušeni sekret postane dovoljno mek da može da se ukloni bez oštećenja sluznice oka.
 • Bebu/dete staviti u ležeći položaj ili sedeći sa blago zabačenom glavom unazad ako to uzrast deteta dozvoljava.
 • Prilikom ukapavanja kapi u oko, treba povući donji kapak nadole, da se bolje vidi a i oslobodi konjuktivalna kesa (unutrašnji prostor donjeg kapka).
 • Ako je dete starije zamoliti ga da gleda nagore i prema spolja.
 • Ukapati propisan broj kapi u oko.
 • Starijem detetu reći da trepne, mala beba će refleksno trepnuti i na taj način će se lek rasporediti po oku.
 • Izvršiti blag pritisak na tzv. suzno jezerce oka,odnosno unutrašnji ugao oka, ka korenu nosa od nekoliko sekundi da se kapi ne bi izlile iz oka.
 • Kod nanošenja masti, nežno istisnuti tanak sloj masti duž konjuktivalne kese (unutrašnjnost donjeg kapka), od unutrašnjeg prema spoljašnjem uglu oka.
 • Paziti da se vrhom tube ne dotakne oko zbog moguće kontaminacije leka.
 • Nakon nanošenja iza zatvorenih kapaka lek će se rasporediti ravnomerno.

PAŽNjA! – da bi se održala sterilnost bočice, ne treba dodirivati očnu jabučicu, kapke ili trepavice vrhom bočice, tube ili kapaljke. Ukoliko u kapaljci ostane nekoliko kapi bacite preostali rastvor pre nego što kapaljku vratite u bičicu.

Beba je topla na dodir! Nema mesta panici. Treba izmeriti temperaturu i utvrditi da li je beba/dete pregrejano ili je reč o febrilnosti odnosno povišenoj temperaturi usled neke infekcije. Beba može biti pregrejana u slučaju pretopljenosti uzrokovane viškom odeće ili usled visoke spoljne teperature, vazduha u prostoriji,neposredno nakon kupanja, posle buđenja.Kod pregrejanosti dete treba raskomotiti, ako je oznojeno presvući ga i napojiti ili podojiti. Dnevne varijacije temperature iznose do 1°C. Najniže vrednostu su od 5-6 sati ujutru, a najviše u periodu od 16-20 časova uveče.

Jedan od načina merenja temperature je aksilarno merenje odnosno merenje temperature u pazuhu. Normalne vrednosti izmerene temperature u pazušnoj jami su od 36°C do 37,3°C. Aksilarnoj temperaturi je potrebno duže da se registruje nego rektalnoj jer toplomer nije postavljen u telesnu duplju.

Postupak tokom merenja temperature aksilarno

 • Prvo raskomotiti i napojiti dete.
 • Obrisati odnosno nežno posušiti pazušnu jamu jer vlaga doprinosi toploti. Izbegavati grubo trljanje koje povećava toplotu.
 • Digitalni toplomer uključiti (pritisnuti dugme on/off). Svi podaci toplomera pojaviće se na displeju za 2 sekunde, praćeni kratkim beep zvukom. Toplomer je spreman za upotrebu kada se pokaže L ili trepćuće C. Kada se temperatura ne menja najmanje 15 sekundi zvučni signal ukazuje na završeno merenje.
 • Staviti dete u krilo, položeno u naručje ili u sedeći položaj dete starijeg uzrasta.
 • Vrh tj. vrat toplomera staviti u bebin pazuh (centralni deo aksile tj pazuha), ruku nasloniti na grudi deteta i pridržavati je svojom rukom.
 • Starijem detetu objasniti da samo stavi ruku preko grudi dodirujući suprotno rame i podižući lakat. Na taj način se omogućava kontakt toplomera i kože.
 • Sačekati zvučni signal (2-3 minuta u zavisnosti od digitalnog toplomera), kako bi dobili pravo očitavanje.
 • Nakon merenja uzeti tollomer za zadnji kraj i skloniti ga iz pazuha.
 • Toplomer dezinfikovati tupferom vate natopljenom alkoholom i odložiti u originalno pakovanje za sledeću upotrebu.
 • Živini toplomeri su izbačeni iz upotrebe od jula 2012.godine, posebno kod beba i male dece zbog rizika od lomljenja i toksičnosti žive. Preporučuje se upotreba digitalnih toplomera ili onih sa galijumom koji imaju zvučni i vizuelni indikator temperature.

Merenje temperature rektalno se smatra najpreciznijim merenjem. Normalne vrednosti temperature merene u rektumu su od 36,6°C do 38°C.

Postupak tokom merenja temperature rektalno

 • Pripremiti digitalni toplomer. Digitalni toplomer uključiti (pritisnuti dugme on/off). Svi podaci toplomera pojaviće se na displeju za 2 sekunde,praćeni kratkim beep zvukom. Toplomer je spreman za upotrebu kada se pokaže L ili trepćuće C. Kada se temperatura ne menja najmanje 15 sekundi zvučni signal ukazuje na završeno merenje.
 • Osloboditi gluteuse bebe i staviti je na stomak.
 • Jednom rukom razmaknuti gluteuse a drugom rukom polako uvući vrh odnosno vrat toplomera u rektum (0,5cm-1cm kod beba, 2-2,5cm kod starije dece u zavisnosti od vrste toplomera,pročitati u uputstvu proizvođača!).
 • Drugi način je kada beba leži na leđima,  levom rukom podići obe noge blago savijene u kolenima a desnom rukom lagano uvući vrh toplomera u rektum.
 • Sačekati 1-2 minuta držeći toplomer između kažiprsta i srednjeg prsta.
 • Ostalim prstima skupiti gluteuse da toplomer ne ispadne i i da se dete ne pomera.
 • Ukoliko se beba/dete buni i aktivno brani odmah izvući toplomer i odustati od rektalnog merenja temperature.
 • Toplomer dezinfikovati tupferom vate natopljenom alkoholom i odložiti u originalno pakovanje za sledeću upotrebu.

Strano telo u oku kod dece može izazvati iritaciju, osećaj peckanja i žuljanja u oku, preterano treptanje, crvenilo beonjače, suzenje oka. Kako postupiti zavisi od stranog tela i uzrasta deteta. To mogu biti čestice prašine, insekti, komadići predmeta iz okruženja deteta. Strana tela u oku po pravilu treba da vidi oftalmolog zbog detaljnog pregleda površine celog oka.

Međutim ukoliko se u oku deteta nađe trun, češtica prašine, trepavica, vlas kose ili mušica, roditelji mogu pomoći detetu u kućnom uslovima. Ako se strano telo ne vidi, ne možemo ga odstraniti iz oka ili je prisutno crvenilo i iritacija i nakon vađenja stranog tela treba se odmah javiti lekaru!

Postupak vađenja stranog tela

 • Oprati ruke sapunom i toplom vodom.
 • Staviti bebu/dete u prostor gde ima najviše svetlosti da se jasno vidi gde se strano telo nalazi u oku.
 • Levom rukom (sa dva prsta) povući kapak prema dole a desnom rukom u unutrašnji deo kapka ukapati nekoliko kapi fiziološkog rastvora ili sterilnog 3% rastvora acidi borici za oči (Acidi borici pro okuli).
 • Ako je dete starije povući donji kapak na dole a reći mu da pogleda gore i obrnuto kada pogleda prema dole gornji kapak lagano povući na gore.
 • Pripremiti fiziološki rastvor ili sterilan 3% rastvor borne kiseline za oči (Acidi borici pro okuli).
 • Bebu staviti da leži na leđima, starije dete da sedi sa blago zabačenom glavom unazad.
 • Laganim ukapavanjem fiziološkog rastvora spira se strano telo iz oka.
 • Ukoliko je vidljivo strano telu u samom unutrašnjem uglu oka kod korena nosa vrhom sterilne gaze natopljene fiziološkim rastvorom ukloniti ga iz oka.
 • Ne vaditi strano telo prstima da bi se sprečila infekcija oka.
 • Ne dozvoliti detetu da trlja oko da ne bi došlo do erozije (iritacije) ili povrede rožnjače.
 • Nikada ne vaditi strano telo nekim pomagalom pincetom,štapić za uši!
 • Nakon vađenja stranog tela prebrisati oko fiziološkim rastvorom i sterilnom gazom od spoljašnjeg ugla oka ka unutršnjem odnosno ka korenu nosa.
 • Ukoliko je i nakon vađenja stranog tela prisutno crvenilo i iritacija oka, javiti se lekaru.