Stanja koja brinu

Stanja koja brinu

Problemi sa očima – Konjuktivitis
Šta je konjuktivitis i kako nastaje?

Konjuktivitis, ili «crvenilo očiju» je zapaljenje providne membrane oka koja pokriva beonjaču i unutrašnju površinu očnih kapaka. Mogu ga uzrokovati različiti virusi, bakterije, ali može biti i alergijske prirode (alergija na polen i sl.) ili nastati iritacijom pri dodiru sa nekom materijom (npr. hlor u bazenima).

Kod beba i male dece često se javlja jer su oni skloni da prljavim rukama dodiruju oči i na taj način u njih unesu različite mikroorganizme ili ih iziritiraju prašinom i sl.

Kako se prepoznaje?

Na zahvaćenom oku se uočava crvenilo, otok kapaka, pojačano suzenje i sekrecija iz oka (koja je kod virusnih konjuktivitisa obično providna i vodnjikava, a kod bakterijskih gušća, žućkasta ili zelenkasta). Ujutru su detetovi kapci često spojeni sasušenim sekretom i ono bez pomoći ne može da otvori oči. Oči ga svrbe ili peku, pa je često razdražljivo, smeta mu svetlost i nekontrolisano trlja oči rukama, čime samo pogoršava situaciju. Vrlo često ima loš san i apetit mu je slabiji nego inače.

Da li se konjuktivitis prenosi?

Upala se može preneti sa jednog na drugo, kao i sa jedne osobe na drugu.

Bakterijski i virusni konjuktivitisi se mogu preneti direktnim kontaktom, kada dete koje ima konjuktivitis dodirne svoje oči, a zatim dodirne drugo dete, indirektno – preko zaraženog predmeta (maramice, peškira i sl.), ali i kapljičnim putem – kijanjem, kašljanjem. Zato je veoma važno detetu održavati redovnu higijenu ruku i izbegavati kontakt sa drugom decom, naročito u toku prvih 48 sati od početka terapije, koliko je sekret iz oka zarazan.

Infekcija oka kod novorođenčeta

Konjuktivitis je kod tek rođenih beba relativno česta pojava. Uzrok može biti infekcija, iritacija ili zastoj u oticanju suza zbog nedovoljno razvijenih suznih kanalića.

Beba se može inficirati i u toku porođaja, ukoliko prolaskom kroz porođajni kanal dođe u kontakt sa bakterijama (najčešće hlamidijom ili gonokokom) iz majčine vagine ili grlića materice, kod žena koje imaju ovu infekciju.

Mnogo češći razlog crvenila i vlaženja oka kod tek rođenih beba su nerazvijeni suzni kanali koji ne mogu odvodili suze iz oka, tako da se u suzama koje se zadržavaju u oku mogu razmnožavati bakterije.

Jedan od razloga može biti i zapušen nos, jer tada suze i pored prohodnog suznog kanala nemaju gde da oteknu.

Da li se konjuktivitis može sprečiti?

Problem infekcije oka je čest kod beba i male dece ali se pravilnom negom rizik od njih može svesti na minimum.

  • Kao i kod svake infekcije održavanje adekvatne higijene, naročito ruku, je imperativ – i Vaše i detetove ruke treba pažljivo oprati pre i nakon svakog kontakta sa očima.
  • Svi ukućani treba da imaju poseban pribor za ličnu higijenu – pre svega zasebne peškire.
  • Trebalo bi izbegavati kupanje bebe na javnim bazenima, zagađenim rekama, jezerima i dr.
  • Kako bi zaštitile svoju bebu na rođenju majke bi pre porođaja na vreme trebalo da urade bris, i u dogovoru sa ginekologom sprovedu adekvatnu terapiju kako bi uklonile uzročnike infekcije ukoliko je ima.

Kako postupiti kada se bebi pojavi pojačana sekrecija u oku?

Sterilna gaza se natopi fiziološkim rastvorom i oko se njome čisti jednim pokretom ruke, od spoljašnjeg ugla oka ka unutra. Ne vraća se istom gazom nazad preko oka. Postupak se ponovi još jednom. Isti postupak se ponavlja i na drugom oku uz upotrebu nove sterilne gaze.

Postupak se primenjuje tri puta dnevno, ali ako se sekrecija pojačava, pojavljuje crvenilo ili otok očnog kapka, odnosno stanje pogoršava, potrebno je javiti se lekaru.

U većini slučajeva on ne predstavlja ozbiljan zdravstveni problem i leči se u roku od nekoliko dana.

Preporuka je da se dete odvede lekaru koji će utvrditi o kojoj vrsti konjuktivitisa se radi i prepisati odgovarajuću terapiju kako bi se izbeglo oštećenje oka, koje je retko ali se može desiti.

Oko se najčešće ispira fiziološkim rastvorom, a po potrebi se prepisuju antibiotske kapi i masti, idealno na osnovu uzetog brisa i u skladu sa preporukom lekara, nikako samostalno, kako se infekcija ne bi pogoršala.

Terapija obično traje 5-7 dana, a o njenom prekidu će na kontrolnom pregledu odlučiti lekar.

Uvek se leče oba oka, bez obzira što su ponekad simptomi i znaci upale prisutni samo na jednom.

Uvek tražite da Vam se objasni kako se propisani lek pravilno primenjuje (Kapi se obično kapaju u spoljašnji ugao zahvaćenog oka, kako bi tokom slivanja pokrile veću površinu oka, a masti se cede duž lako povučenog donjeg kapka, odnosno u kesicu koja nastaje njegovim povlačenjem.)

Kako je kod beba ova infekcija obično udružena sa sekrecijom iz nosa, bebi paralelno sa ispira njem očiju treba čistiti i nosić fiziološkim rastvorom.

Čaj od kamilice, majčino mleko i druga pomoćna sredstva…

Iako su mišljenja podeljena, imajte u vidu da mleko predstavlja odličnu hranljivu podlogu za razmnožavanje bakterija tako da je u cilju bebinog i Vašeg zdravlja najbolje izbegavati ovakve i slične dobronamerne savete okoline.

Iako ima mnogobrojna blagotvorna dejstva, čaj od kamilice ne može da pomogne u slučaju infekcije, mada može pomoći u uklanjanju krmelja i skorelog sekreta, ali i za to postoje prikladnija sredstva, kao što je fiziološki rastvor.

U svakom slučaju, uvek pitajte i poslušajte savet stručnjaka koji će vam dati najbolji moguću terapiju i odgovore na sva pitanja!