Nega i higijena

Nega i higijena

Beba na moru

Kada ste prvi put na moru sa bebom na moru, morate se pripremiti na posebne okolnosti i postarati se da se beba postepeno privikava na pesak, vodu, nošenje pelena za kupanje i slično.

Tokom svog prvog boravka na moru, beba će se možda uplašiti od buke, gužve, talasa pa će odbijati da uđe sa vama u vodu. Poželjno je postepeno kvašenje i prilagođavanje na vodu, najbolje u bazenčiću pokraj mora (bebu nikada ne ostavljati bez nadzora roditelja bez obzira što je voda u bazenu plitka). Bebu jednom rukom pridržavati dok je u bazenčiću, a drugom rukom blago polivati vodom iz bazena. Nemojte raditi ništa na silu.

Osoba koja drži dete, ulazi u more samo dok stoji črvsto na nogama, dete ne ispušta iz ruke, drugom rukom blago ga poliva, kada se dete malo navikne na vodu i njenu temperaturu, vidite da mu ona prija, stavite ga u kolut (šlauf). Za bebe i malu decu postoje šlaufi sa prorezima za noge. U njima su najbezbedniji i imaju osećaj kao da sede u fotelji. Nije poželjno da beba uzrasta od 6 meseci boravi u moru duže od 10 minuta. Nakon kupanja, treba isprati morsku so sa kože slatkom vodom, a ukoliko je more puno planktona, mutno, upotrebiti i bebi sapun. Nije preporučljivo kupanje u moru sa bebom mlađom od 6 meseci.

Plivanje spada u jednu od najboljih sportsko rekreativnih aktivnosti za bebe i decu, utiče na njihov razvoj, a kupanje za njih predstavlja pravo uživanje, bilo da su na bazenu, moru ili reci. S obzirom da bebe ne mogu da kontrolišu još uvek odlazak u toalet, na tržištu se pojavljuju jednokratne pelene za kupanje. Napravljene su od elastičnih su materijala, lagano se navlače, imaju veoma malu moć propuštanja vode, za jednokratnu su upotrebu. Uglavnom su šarenog dezena, pa ih bebe i mala deca lako prihvataju.