Nega i higijena

Nega i higijena

Nega bebinih čula

Bebino lice je nežno i osetljivo i najizloženije je spoljašnjim uticajima. Na njemu se nalazi većina čulnih organa kojima svakodnevno otkriva svet oko sebe. Oči kod bebe su najosetljivije, suzna tečnost se ne sastoji samo od vode, već i od soli i od uljaste sluzi. Normalno je da se ponekad u bebinim očima nađe malo  beličastom sekreta. Zato je potrebno da se toaleta oka radi svakodnevno posle kupanja ili prebrisavanja.

Oprati ruke, bebu postaviti da leži na leđima. Sterilnu gazu (5×5 cm) natopiti fiziološkim rastvorom. Oko prebrisati od spoljašnjeg ugla prema unutrašnjem, jednim potezom i gazu baciti. Ne dodirivati svojim prstima stranu gaze kojom se briše oko. Isti postupak ponoviti više puta i svaki put menjati sterilnu gazu natopljenu fiziološkim rastvorom, dok se oko dobro ne očisti. Sve ponoviti i na drugom oku.

Ukoliko dođe do pojave crvenila, otoka očiju, sekreta koji posle 2 do 3 dana ne prolazi ili je pak sekret promenio boju, veoma je važno obratiti se pedijatru.

Kod novorođenih beba u spoljašnjem ušnom kanulu uvek postoji manja količina stranog sadržaja (sadržaj iz plodove vode), koji ne treba odstranjivati. Ušna mast je žućkaste boje, nju ne treba čistiti, ona ima svoje funkcije (vlaži kožu uha i istovremeno vezuje za sebe prljavštinu i prašinu), sadrži i nezamenljive materije koje deluju protiv bakterija. Toaleta uha se sprovodi uvek posle kupanja nežnim brisanjem, tj.  vrhom pamučnog peškira u predelu ušne školjke, koliko može da se dohvati. Izbegavati štapiće za uho, jer njima možemo povrediti bebu ili uneti infekciju. Pogledati obavezno nabore iza ušne školjke, ponekad se može javiti crvenilo ili osip. Prebrisati tupferom sa toplom vodom.

Kod novorođenčeta nega se sprovodi  prebrisavanjem usne duplje gazom namotanom na prst i ovlaženom fiziološkim rastvorom.  Kod odojčadi takođe , posebno kada niču zubići, prebrisavanje ima i funkciju masaža desni koja prija bebi.

Česta promena koja se javlja na sluzokoži usta i jezika kod beba u vidu beličastih naslaga (izgleda  kao zgrušano mleko) naziva se soor ili mlečac. Bebe mogu zbog toga da slabije jedu, pa čak i odbijaju hranu.  Infekcija može da nastane: prilikom izlaska bebe kroz porođajni kanal,  za vreme hranjenja i pojenja nedovoljno čistim priborom,  prilikom pada imuniteta usled neke bolesti, kod  beba koje su na antibiotiku. Potrebno je otkloniti uzrok nastanka i onda krenuti sa lečenjem. U kućnim uslovima nega se sprovodi rastvorom sode bikarbone (zaravnjena kašičica sode bikarbone na 100 ml prokuvane i ohlađene vode). Operu se ruke, prst se obavije sterilnom gazom, navlaži rastvorom sode bikarbone, a potom se pažnjivo skidaju naslage. Jednim kružnim pokretom prsta po celoj usnoj duplji bebe. Kada je infekcija uznapredovala naslage se teže skidaju te postupak treba ponoviti . Voditi računa da se beba ne naguta rastvora jer može povraćati.  Najbolje je započeti sa negom  sat vremena pre ili posle hranjenja.  Ukoliko se za dva do tri dana ne povuče obratiti se lekaru.

Temenjača je rezultat prekomernog rada lojnih žlezda, koje počinju da proizvode suviše masti .Ponekad temenjača nastaje usled preosetljivost kože glave na preparate za higijenu koji se koriste, a ne isperu se dobro , posebno kada beba ima gustu kosu ili roditelji previše nežno peru bebinu kosicu, plašeći se bebine fontane.Dva do tri sata pre kupanja potrebno je  utrljati bebi ulje na deo glave gde se nalaze naslage. .Kad naslage omekšaju pokušajte da  ih odstranite četkom ili češljićem pažljivo.  Posle kupanja, pranja i dovoljnog ispiranja kose potrebno je bebi dobro istrljati  glavicu peškirom. Nakon toga, kada je kosa suva, bebi češljem očešljati kosu .Češlja se suprotno od rasta dlake , dugo i strpljivo, skidajući deo po deo naslaga. Postupak ponoviti pri sledećem  kupanju dok se temenjača potpuno ne povuče.  Danas su dostupni  šamponi i pene koje su namenjene za negu bebine glavice kada ima temenjaču.

Bebin nosić se sam čisti, tako što sekret za sebe vezuje prljavštinu i izbacuje je. Dodatna nega nosića je potrebna samo ako nosić luči previše sekreta, a to se dešava kada se beba prehladi . Za ispiranje nosa koristi se fiziološki rastvor. Beba leži na boku,  u gornju nozdrvu se ukapa nekoliko kapi fiziološkog rastvora , beba  se blago podigne preko ruke glavicom na dole i blago lupka po leđima kako bi taj sekret ukoliko postoji sam iscureo ili postao vidljiv. Ako se sekret čuje, a nije vidljiv, ponovo se sipa fiziološki rastvor , beba naginje na dole i kada sekret  postane vidljiv onda se uvrnutim krajem pelene ili suvim štapićem izvuče napolje . Štapić za uši se nikad ne gura u nosni otvor.Nakon par minuta postupak se ponavlja na drugoj strani u drugoj nozdrvi. Ukoliko postoji potreba, nega nosa  se može koristiti pred svaki podoj.Za čišćenje nosa zdravog deteta ne koristiti pumpice i aspiratore, samo kada je beba bolesna i ima dosta sekreta.Ako se  beba muči prilikom podoja ili pak odbija dojku  zbog zapušenog nosića, uputiti  kod pedijatra.

Pupčanik se na rođenju podvezuje trakom , koji se za kratko vreme sasuši  i otpadne.

Za negu pupčanog patrljka  potrebno je pripremiti sterilnu gazu, antiseptički rastvor i perforirani hipoalergijski flaster.  Oprati ruke, naprskati antiseptični rastvor oko pupčanog patrljka , onda sterilnom gazom  (5×5 cm) očistiti pupak, zatim drugom gazom ponoviti postupak dok rana ne bude potpuno suva. Na kraju ponovo naneti antiseptik, staviti sterilnu gazu i zaštititi odgovarajućim hipoalergijskim flasterom.  Dok se ne sasuši i otpadne, neophodno je jednom dnevno  sprovoditi negu pupčanog patrljka. Kada pupčani patrljak otpadne, ostaje rana koja se neguje i previja na isti način kao i predhodno, u narednih par dana. Podrazumeva se i dalje samo kupanje preko ruke.  Kada pupčana rana  zaraste trebalo bi da se jednom u sedam do deset dana očisti gazom, koja je natopljena sa  antiseptičnim sredstvom. Time se  otklanjaju sitne čestice pamučne prašine iz pupka, koje se tu nakupe od benkica i pelena. Povremeno čišćenje pupka na ovaj način je važno da ne bi došlo do infekcije kože. Pupak obično otpada od 5 – 7  dana po rođenju. Nemojte se plašiti ukoliko se u toku prvog meseca bebinog života  u pupčanoj jamici pojavi krastica od krvi. To je trag zgrušane krvi iz sasušenih kapilara pupčanika koja se izbacuje, u pitanju su promili krvi, ali mogu da iznenade i uplaše mamu. Otklanjaju se tupferom vate i antiseptikom.

Nakon bebinog rođenja bebini nokti su dosta meki, krti i lomljivi, uglavnom ne seku se dok beba ne napuni mesec dana. Nakon mesec dana kada su nokti malo očvrsnuli možete početi sa njihovim skraćivanjem. Koriste se makazice sa zaobljenim vrhom, pre i nakon upotrebe makazice očistiti sa malo vate namočene u alkohol.

Nokte je najbolje seći nakon kupanja, jer će tada omekšati  pa će te ih lakše skratiti.  Pre nego što  se skrati nokat, jagodice pritisnite prema dole tako se sprečava zarezivanje kožice ispod nokta. Nokte uvek sečete u pravoj liniji, bez uglova, bebin dlan i prst pridržavate jednom rukom, a nokat secite drugom rukom.  Najbolje je da beba sedi u krilu ili da je neko drugi pridržava dok vi sečete nokte.  Ako je beba nemirna noktiće iseći dok spava. Nokti na nogama dosta sporije rastu,  pa  ih nije potrebno redovno seći. Ipak povremeno proverite njihove rubove, mogu biti oštri.  Kao posledica polukružnog rezanja i pravljenja uglova prilikom rezanja, može doći  do urastanja ruba nokta u mekano meso, ili pak do povređivanja i laganog krvarenja. Tada je najbolje uzeti sterilnu gazu natopljenu nekim antiseptikom , lagano pritisnuti povređeno mesto i sačekati da krvarenje prestane.Ako primetite da se, na mestu gde je bila zanoktica, crveni ili otiče poprskajte antiseptik. Ali ako ne prestaje pa još boli bebu na dodir i gnoji obavezno se javite lekaru.

KOD DEVOJČICA   Genitalije nikada ne treba prati penom za kupanje, sapunom ili kupkom, može se iritirati sluzokoža.  Kod devojčica se dešava da se iz vagine pojavi oskudan beli sekret i ovo je normalna pojava.  Pri brisanju genitalne regije  voditi računa da se briše tupferom od vate obilno natopljeno toplom vodom, od spreda ka pozadi (jedan potez  jedan tupfer). Nikada obrnuto ili trljati  gore dole jer time bi se bakterije sa analnog otvora prenele u vaginu.Na isti način obrisati i nabore vulve u kojima može zaostati sirasti maz.Te bele naslage se nekada teško skidaju i mogu biti  dobra  podloga za razvoj mokraćne infekcije, ali se nikad ne trebaju grubo skidati.Potrebno je  raširiti velike usne  i obrisati tupferom sa toplom vodom , koliko se može. Tako raditi  redovno posle kupanja, dok se potpuno ne očisti.Nekada se odmah po rođenju, i kod devojčica i kod dečaka mogu javiti uvećane bradavice na grudima. To je normalna pojava i spontano nestaje. Ali ako se otok bradavice povećava ,crveni, boli ili se javlja iscedak potrebno je obratiti se lekaru.

KOD DEČAKA   Koža koja pokriva glavić  penisa povlači se nežno unazad ,koliko može  da bi se izbrisale bele naslage. Za brisanje se koristi tupfer vate natopljen toplom vodom . Bele naslage su normalna pojava, nema razloga za brigu.To su proizvodi lojnih žlezda . Dečaci do tri godine imaju fiziološku fimozu, odnosno suženje i kožica se ne može prevući do kraja.Kožica se povlači unazad  samo do granice pokretljivosti,onoliko koliko može, a da ne boli. Zatim se ispere toplom vodom i kožica vrati nazad. Kod presvlačenja, ako je beba imala stolicu, najbolje je dobro oprati toplom vodom i bebi sapunom zaprljane delove.