Nega i higijena

Nega i higijena

Zaštita bebe od sunca

Dolaskom proleća dani postaju duži, topliji što bebe i njihove roditelji mami na duže šetnje. Sunce nekada u proleće može biti varljivo, duže izlaganje suncu nezaštićene kože može imate velike posledice. Što je dete mlađe koža je osetljivija na sve negativne i preterane uticaje iz okoline.

Bebi uzrasta do 6 meseci nikada ne stavljamo kremu sa zaštitnim faktorom. Štitimo je na druge načine, na glavu šeširić sa velikim obodom, na oči naočare koje štite od UV zračenja, na kolica zakačiti suncobran tako da beba sve vreme bude u hladu, na ruke i obraze nanosi se masnija krema .

Odojčad stariju od 6 meseci potrebno je mazati kremom sa najvišim zaštitnim faktorom. Kremu nanosimo 20 minuta pre izlaska u šetnju i ponovo nanosimo svaka dva sata. Izbegavati izlaganje suncu u periodu od 11- 17 časova. Pri kupovini krema obratiti pažnju da krema ne sadrži PABA jer su mnoge bebe osetljive na taj sastojak. Kada koristite novu kremu prvo je morate testirati, namažite malu površinu detetove kože u predelu podlaktice i pratite da se ne pojavi osip, crvenilo ili svrab u narednih 24 sata. Ako nema promena na koži, dete se može namazati ovom zaštitnom kremom. Odeća mora biti pamučna,  a materijali sa gustim tkanjem, prilagođena tako da štiti od sunca, što svetlijih boja .