Nega i higijena

Nega i higijena

Higijena bebinog pribora

Kako beba raste i razvija se, tako i njen imuni sistem postaje sve jači i snažniji, spreman da se brani od virusa i bakterija. Dok je beba mala njen pribor treba da bude besprekorno čist i po mogućstvu sterilan. Sterilizacija se vrši jedan put dnevno. Pribor koji se koristi treba isprati u vrućoj vodi sa deterdžentom za sudove (na tržištu postoje bebi deterdženti ), a flašice i poklopce očistiti četkom za pranje flašica, potom dobro isprati i staviti na sterilisanje. Kod silikonskih i gumenih cucli treba otkloniti ostatke mleka i izvrnuti ih dok se sterilišu. Sterilišu se cucle, flašice, laže, pumpice za izmlazanje i čuvanje mleka, po uputstvu proizvođača.

Postoje tri glavna načina sterilizacije:

  1. Sterilizacija hladnom vodom i hemikalijama (tablete, tečnost).
  2. Sterilizatori na paru, napravljeni specijalno za bebine flašice, električni ili sterilizator koji se stavlja u mikrotalasnu.
  3. Flašice možete sterilisati tako što ćete ih upakovati kao zavežljaj u tetra pelenu (zbog kamenca) i kuvati ih u posebnoj posudi (šerpa ili lonac) oko 10 minuta od momenta ključanja, cucle je dovoljno kuvati 3 – 4 minuta.

Kada beba počne samostalno da sedi, i krene se sa uvođenjem čvrste hrane, a to je oko 6 meseca života, pribor iz kog beba jede i pije (tanjirići, činijice, šoljice, čaše), ne treba sterilisati, dovoljno je oprati toplom vodom i nekim blagim bebi deterdžentom. Na tržištu se mogu naći maramice za sterilizaciju, potpuno su bezbedne, bez mirisa i ukusa i mogu se koristititi od prvog dana rođenja bebe. Koriste se u slučaju prljanja bebinog pribora (pribor za jelo, laže, cucle, omiljena igračka), kada niste u mogućnosti  da operete pod mlazom vode. Komforne su i pogodne za putovanja sa bebom. Održavanje higijene podjednako je važno da se nastavi kada dete prohoda, počne samostalno da jede i pije.