Nega i higijena

Nega i higijena

Kupanje bebe

Bebe koje su tek rođene ne treba kupati za vreme boravka u porodilištu. Dovoljno je samo prebrisavanje kože toplom vodom i pranje vodom u predelu genitalija i guze.

Upotreba sapuna dozvoljena je samo ako se porođaj obavi u kućnim i nehigijenskim uslovima.

U prvih 14 dana po rođenju preporučuje se kupanje 2 – 3 puta nedeljno po 5 minuta, isključivo čistom toplom vodom bez korišćenja sapuna i kupki. Sušenje kože uraditi tapkanjem, a ne grubim brisanjem ili trljanjem.

Kod promene pelena kada se beba upiški, dovoljno je kožu prebrisati blaznicama vate natopljene toplom vodom. Kada beba ima stolicu odstraniti sadržaj blaznicama vate i dobro isprati toplom vodom, naročito prevoje. Treba imati na umu da se u naborima genitalne regije može zavući nečistoća i to može biti razlog kožnih i mokraćnih infekcija (kod devojčica raširiti velike usne i oprati vodom, a kod dečaka pomeriti kožicu glansa penisa do granice pokretljivosti  i oprati). Kada beba ima stolicu, nije poželjno brisati stolicu toalet papirom ili suvom tetra pelenom, grubo brisanje može povrediti bebinu kožu.

Svako veče, najbolje pred spavanje, brišu se toplom vodom prevoji ispod brade, na vratu, iza ušiju, ispod pazuha, između nogica, na kraju se brišu genitalije i guza uvek od napred  ka pozadi,u jednom potezu, ponavljati koliko treba dok se dobro ne očisti. Kada se  koža dobro osuši nanese se tanak sloj neutralne kreme i dobro utrlja.

U periodu odojčeta pa do godinu dana starosti bebe nastavlja se prebrisavanje svako veče, a kupanje 2-3 puta nedeljno do 10 minuta (igre u vodi, prskanje ,brčkanje), i polako se uvode male količine proizvoda za kupanje bebe (kupke, šamponi, sapuni). Proizvode za kupanje dece ne treba koristiti više od 2 – 3 puta nedeljno.

Prilikom pojavljivanja crvenila u pregibnim delovima, preporučuje se samo brisanje toplom vodom, ili kratko kupanje i posle sušenja, mazanje kože kremama na bazi cink oksida. Cink oksid upija vlagu, suši i smanjuje crvenilo kože. Ova preporuka se sprovodi sve dok se crvenilo sa kože ne povuče.

Razni proizvodi za kupanje koji lepo mirišu i mnogo pene u sebi sadrže hemijske materije (mineralna ulja,sintetski mirisi, konzervansi) koje skidaju zaštitni hidrolipidni sloj kože. Mirisi takođe mogu biti nadražujući za kožu i mogu izazivati alergijske reakcije.Zato, ako je potrebno koristiti kupke i sapune treba birati one koji su Ph neutralni ( oko 5.5 ), tj. čija kiselost liči na prirodnu kiselost kože.Ukoliko je kiselost kože ispod 4,5 ili preko 6 gubi se zaštitna kože,dolazi do većeg gubitka vode iz kože,ona se isušuje,sklona je različitim iritacijama. Kreme treba da budu na vodenoj bazi (lat. emolliens – koji omekšava) bez alergena , koje omekšavaju i čuvaju vlagu u koži. Za kupanje se umesto kupki i sapuna preporučuju specijalni proizvodi – sindeti tvrdi sapun koji ne iritiraju bebinu kožu i ne odstranjuju zaštitni hidrolipidni sloj.

A za prebrisavanje se mogu koristiti i micelarna voda za bebe.

Sindet – je sapun „bez sapuna“. On predstavlja sintetički deterdžent i dosta je blaži u odnosu na sapun. PH je neutralan, nežan, podjednako dobro čisti kožu kao sapuni, ne dovode do alkalnog efekta, ne dovode do formiranja nerastvorivih jedinjenja kalcijuma. Sindeti mogu biti u čvrstom stanju (za pranje ruku i lica) ili tečnom stanju (za pranje tela). Oni čuvaju prirodni kiselkast omotač kože koji preventivno deluje na razmnožavanje bakterija. Nežni su prema koži, ne zatvaraju pore i ne nadražuju kožu.

Micelarna voda –  nežno čisti osetljivu kožu bebe i dece, lice, oči, ruke, pregibe kože i pelenske regije. Omekšava kožu novorođenčadi i dece. Ima dobru dermatološku i oftalmološku podnošljivost. Bez parabena, ftalata i fenoksietanola, sapuna i boja . Nanosi se na kožu uz pomoć tupfera, nije potrebno ispiranje. Svi sastojci micelarne vode su preko 98 % prirodnog porekla.

Proizvode za kupanje bebe ne treba koristiti više od 2-3 puta nedeljno.

Važno je shvatiti da se bez obzira na preporuke da se bebe ne kupaju prvih dana po rođenju higijena kože mora održavati.

Kupanje ne treba da traje dugo jer  može dodatno da isuši bebinu kožu. Suva koža se peruta , svrbi i sklona je iritaciji, a onda je propustljiva za zarazne supstance i alergene.  Kupanje treba da bude porodični ritual koji se izvodi u isto doba večeri, što je za bebu znak da je vreme za spavanje.Odojče i malo dete,  naročito za vreme vrelih dana,  bolje je češće kratko istuširati nego držati u kadi po pola sata.Ako se koriste kupke bolje je da budu bez penušavih sredstava,u vodu je dobro dodati nekoliko kapi bebi ulja jer se kroz vlažnu kožu bolje upije ulje .

Pre kupanja prostoriju u koju će se beba kupati, provetriti pa  zagrejati na 24-26 stepeni, zatim oprati kadicu i ruke pre kupanja bebe.Temperatura vode treba da bude od 35 do 37 stepeni, proverava se toplomerom za vodu.

Pre kupanja treba pripremiti,kadicu, peškir sa kapuljačom,  rukavicu za kupanje, sapun ili kupku, bokal za polivanje, garderobica za oblačenje bebe, hidrantna krema za pelensku regiju, set za noktiće, četka i češalj, sterilne komprese, fiziološki rastvor, losion ili kremu za telo.Beba se može kupati na dva načina, preko ruke, obično u prvih mesec dana ili tako što leži u kadici.

Kupanje  bebe preko ruke – Dok  pupak ne otpadne i beba ne napuni mesec dana najbolje je kupanje preko ruke. Ruka se stavlja ispod bebinih grudi.  Na mestu gde je pupčani patrljak staviti tetra pelenu kako ga ne bi pokvasili. Nežnim pokretima operite  prvo glavu, potom trup i ruke, a na kraju guzu i noge. Završno ispiranje treba da bude iz bokala koji  jedan od roditelja posipa preko bebinih leđa. Pokreti moraju biti lagani i bez trzaja, kako ne bi uplašili bebu. Veoma  je važno dobro isprati kožu glave zbog sprečavanja nastanaka naslaga u predelu temena – temenjače.

Kupanje bebe u kadici –  Pre korišćenja kadica se opere, napuni se vodom da prekrije bebino telo. Beba leži na leđima sa glavicom podignutom i oslonjenom na majčinu podlakticu, visina glave treba da bude oko 5 cm iznad vode. Bebu prvo spuštate nogama u vodu, pa tek onda oslanjate na maminu ruku ili na „kupko“. Nežnim pokretima perete, lice, glavu, ruke, pa se spuštate na dole, genitalije su zadnje. Nakon toga ide ispiranje vodom koju ste pripremili u bokalu i to radi drugi roditelj, polivanjem od glave, tela i na kraju noge.

Po završenom kupanju, bebu umotati u pamučni frotir koji dobro upija vodu, nežnim tapkanjem, ne trljanjem  , kožu dobro osušiti, a kožu glave dobro protrljati ,kružnim pokretima, dok se kosa potpuno ne osuši.  Najbolje vreme da nanesete hidrantni proizvod na bebinu kožu je odmah posle kupanja jer tada slojevi kože mogu da upiju najviše vlage.   Ne treba mazati celu površinu bebine kože, sem ako nije suva. Na kraju kosu još jednom istrljati suvim frotirom i češljati četkom ili češljem koji je samo bebin.