Nega i higijena

Nega i higijena

Kolica za bebu, kako izabrati

Pri izboru kolica, roditelji su često u velikoj dilemi. Ponuda je velika, teško je odabrati. Odabir kolica mora pratiti i sagledati vaše okruženje (da li živite u zgradi ili kući, da li imate lift), stil života (uslove po kojima planirate da ih koristite, asfalt, trava, kaldrma, pesak), uslove u kojima živite (lift u zgradi mali, vi živite na 4 spratu, stan jednosoban i nemate ih gde odložiti). Godišnje doba u kojem kupujete, da li planirate da koristite ta ista kolica, ili imate u planu kupovinu kišobran kolica kada beba krene da sedi. Važna je težina kolica, obično se kreće od 6 do 20 kilograma za blizanačka kolica. Plastični točkovi su lakši, ali najneudobniji za bebu (na svaku rupu bebe odskaču), po snegu, kiši, mokrom asfaltu se klizaju, njihova prednost je jedino u tome što su kolica dosta lakša u odnosu na druga. Točkovi od gume su najsigurniji, ali vrlo često i teški. Mali točkovi će zapadati u rupe, dok je sa velikim udobnija vožnja.  Proveriti gepek od automobila i da li kolica mogu da stanu. Sistemi sklapanja mogu biti u vidu kišobrana, kao i u vidu kockastog oblika, što birate u odnosu na vaš automobil. Videti kako se sklapaju, rasklapaju, lakše ili teže, jednom rukom (najpraktičnija, bebu držite u jednu ruku, drugom rasklopite ili sklopite kolica), znajte da nećete uvek imati pomoć pri ruci.

KOLICA UVEK VIŠE PUTA PROBAJTE U RADNjI, KAKO BI IMALI LAKŠU SLIKU PRI ODABIRU!

Danas su najpopularnija kolica trio sistemi sa autosedištem  jer je cena u setu često povoljnija od pojedinačne kupovine. Pored toga, kada kupujete ovakav paket, gratis obično dobijate većinu dodatne opreme (torbu, muf – zaštita od hladnoće, zaštitu od kiše,suncobran, mrežica za komarce, držač za čašu, korpa – šoping bag), ukoliko ne u zavisnosti od vaših potreba potrebno je dokupiti. Naslon treba da bude podesiv od horizontalng do uspravnog (sedećeg) položaja.

Do 6 meseci beba mora da je okrenuta ka roditeljima, da prate bebu i sa njom ostvaruju kontakt očima što bebi daje dodatnu sigurnost i zaštićenost. Drške ili ručke na kolicima mogu biti rastavljene ili izjedna. Izjedna ili spojene drške kako ih zovemo, imaju prednost što bebu možete da vozite jednom rukom, dok vam je druga slobodna za neku drugu aktivnost. Razdvojene drške, mnogi se odlučuju jer mogu na njih da kače kese, što je opasno, velika težina može prevrnuti kolica. Kišobran kolica se koriste kada beba samostalno sedi, isključivo samo preko leta jer su lagana, tanka i bebi bi bilo hladno u njima tokom zime. Kolica ne smeju da imaju otvore gde mogu da zaglave prstiće, treba da budu čvrsta i stabilna, krov na kolicima je veoma bitan, ne samo što štiti dete od sunca, kiše i vetra, dobro je da krov ima prozor kroz koji možete da vidite dete. Kada je hladno, bebu pored opreme koju imate na kolicima uvek morate dodatno pokriti jer se ona nekreće, i njoj je mnogo hladnije nego roditeljima, koji se kreću i guraju kolica. Proverite koliko su materijali kolica kvalitetni i koliko su dobri za održavanje. Da li su materijali prošli ateste i bezbedosne provere. Navlake na kolicima bi trebale da se skidaju, da se peru u mašini i da se nakon sušenja lako postave na kolica. Najčešći propust koji roditelji prave je nevezivanje deteta u kolicima. Postoje kolica koja imaju 5 tačaka zaključavanja. Imaju klasičan kaiš za zakopčavanje, između nogu i preko ramena. Ovo je najbezbedniji način vezivanja za vaše dete u svim uzrastima. Većina roditelja greši, vezuju samo klasičan kaiš, usled prevrtanja kolica može doći do ispadanja bebe. Boja, dizajn, modni detalji su izbor roditelja, ali nikako ne smeju da budu kriterijum za odabir kolica u kojima će se voziti beba. Nepravilan položaj, neadekvatna veličina i način korišćenja kolica negativno utiču na psiho – motorni razvoj bebe.