Bezbednost

Bezbednost

Deca i biljke

Biljke su svojim zelenilom i raznobojnim cvetovima pravi mamac za decu koja vole da ih dodiruju, čupkaju, grickaju, što može ozbiljno ugroziti zdravlje, pa i život deteta. Imajte na umu da je svaki drugi prijavljen slučaj trovanja dece upravo trovanje biljkama, a mala deca, do 5 godina starosti, su u najvećem riziku, zbog svoje znatiželje i odsustva straha karakterističnog za onoga ko tek otkriva ovaj svet.

Pojedine biljke sadrže određene supstance koje kada se unesu u organizam dovode do ospe, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje ali i alergijskih reakcija i poremećaja rada srca koji mogu ugroziti život deteta.

Nastale reakcije mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, zavisno od načina unošenja i količine biljke koju je dete unelo. Dete ih može uneti gutanjem, udisanjem ili preko kože, direktnim kontaktom sa biljkom.

FIKUS

Kod fikusa je otrovan list i od njega čestom mogu da suze oči. Ukoliko dete dotakne biljku fikusa, može da dobije iritaciju na koži, i da oseti peckanje i svrab. Međutim, ako proguta deo lista fikusa, osetiće peckanje u grlu i disanje će mu biti otežano.

FILADENDRON I DIFENBAHIJA

Kod difenbahija i filadendrona, čestih u našim domovima, cela biljka je otrovna, naročito stabljika i list, i ukoliko dospe do usta može izazvati oticanje jezika i smetnje u govoru. Kod unosa veće količine mogući su problemi sa disanjem i stomačne tegobe (mučnina, povraćanje, proliv).

CIKLAMA

Ciklama je zbog svojih boja i lepih cvetova u kući rado viđen ukras. Međutim, ukoliko dete proguta koren ciklame, može doći do jake mučnine, bolova u stomaku i povraćanja.

RODODENDRON (AZALEJA)

Rododendron sa svojim cvetovima bele, plave ili crvene boje je deci izuzetno privlačan. Međutim, kod ove biljke svaki je deo otrovan, a naročito listovi. U slučaju trovanja, dete će osetiti peckanje u grlu, mučninu i bolove u stomaku.

OLEANDER

Oleander je zbog lepote svojih cvetova rado viđen u mnogim baštama. Međutim, ova biljka je izuzetno otrovna i može izazvati veoma teško trovanje. Sadrži toksine koji izazivaju poremećaje u srčanom ritmu i cirkulaciji krvi. Otrovni su mu koren i listovi. Gutanje samo jednog lista može biti smrtonosno!

RICINUS

Ricinus takođe spada u izuzetno otrovne biljke. Najveća koncentracija otrova nalazi se u njegovom semenu. Može izazvati crvenilo, plikove i svab po koži, a gutanje, pored stomačnih tegoba, može izazvati i jaku žeđ, povišenu temperaturu, ali i disajne tegobe (kašalj, zviždanje u grudima, otežano disanje). U najtežim slučajevima dovodi do zastoja u radu srca.

KLIVIJA

Klivija je, takođe, izuzetno otrovna biljka. Jak otrov iz lista i stabljike nadražuje sluzokožu, pa ako je dete proguta, dolazi do oticanja u grlu, otežanog disanja, mučnine i povraćanja. Otrov je toliko jak da u mnogim slučajevima izaziva trajna oštećenja jetre. U većim dozama može izazivati i paralizu mišića.

FLAMINGOV CVET

Ovo je tropska biljka, ali se često gaji i kod nas u kućnim uslovima. Cela biljka je otrovna, a gutanje njenih delova može dovesti do bolnih otoka i opekotina organa za varenje. U težim slučajevima otok sluznice može dovesti do gušenja.

LjUTIĆ

Kad nas se može naći u mnogim dvorištima i baštama, ali morate biti oprezni i nemojte dati detetu da ga dodiruje jer, ako se prelomi, ulje iz njegove stabljike može izazvati plikove na nežnoj dečijoj koži. Ukoliko se unese u organizam može oštetiti organe za varenje.

ĐURĐEVAK

Đurđevak raste u šumama ali se često sadi i u bašti kao ukrasna biljka jer lepo izgleda i prijatno miriše. Međutim, cela biljka je otrovna, i vašeg mališana treba da držite dalje od njega. Ukoliko dete proguta i najmanji delić ove biljke može osetiti mučninu, vrtoglavicu, bolove u stomaku, dobiti proliv i grčeve. Shodno tome treba mu odmah oprati ruke u koliko dođe u dodir sa ovom biljkom, naročito sa njenim cvetom.

NARCIS (ZELENKADA)

Kod Vašeg mališana može izazvati stomačne tegobe (grčeve, povraćanje, proliv), a samo mirisanje ove biljke može dovesti do glavobolje i mučnine.

GLICINIJA

Cveta u proleće i često se mogu videti čitave zgrade obrasle u ovu biljku. Karakteristična je po svojim grozdastim mirisnim cvetovima, bele, ljubičaste ili roze boje. Cela biljka je otrovna i može uzrokovati vrtoglavicu i jake stomačne tegobe.

BRŠLjAN

Bršljan raste svuda oko nas, ima ga u parkovima, oko zgrada. On je biljka puzavica i penje se uz drveće, kamen, zidove, tako da su stabla i kuće obrasle bršljenom čest prizor u našoj okolini. Ceo je otrovan i, ukoliko se proguta neki njegov delić, izaziva stomačne tegobe (mučninu, povraćanje, proliv, grčeve).

DIGITALIS (naprstak ili pustikara)

Biljka iz porodice zevalica, ima zvonaste bele, ljubičaste ili ružičaste cvetove i zbog svoje lepote čest je ukras vrtova i bašta. Koristi se u medicini za pravljenje lekova za srce. Međutim, vrlo je opasan, jer ukoliko se pojede bilo koji deo biljke, on u blažim slučajevima izaziva mučninu, povraćanje, nesvesticu, a kod težih trovanja može dovesti do poremećaja u radu srca, pa čak i srčanog udara.

HORTENZIJA

Često se uzgaja na terasama i u baštama. Cveta od ranog proleća do kasne jeseni a cvetovi su joj veliki, loptasti, živih boja. Cvet je otrovan i ukoliko se unese u organizam uzrokuje znojenje, malaksalost i stomačne tegobe.

  • Kako biste izbegli kontakt Vašeg deteta sa potencijalno otrovnim biljkama, najbolje bi bilo da ukrasne biljke ne držite u kući u kojoj boravi malo dete.
  • Ukoliko ne želite da se odreknete zelenila iz kuće, potrudite se da biljke sklonite van domašaja dece i kućnih ljubimaca.
  • Prilikom kupovine biljke raspitajte se kod prodavca da li je neki njen deo potencijalno otrovan.
  • Pogledajte nalepnicu ili etiketu na biljci kada je kupujete – na njoj je često napisano upozorenje o toksičnosti i neženjenim efektima kontakta sa njom.
  • Prilikom obavljanja baštenskih poslova uvek nosite rukavice, kako biste izbegli direktan kontakt delova biljke sa kožom.
  • Sadnice ili sasečene delove biljke skolonite van domašaja dece i ljubimaca.
  • Kada ste u prirodi jedite samo poznate biljke – ne konzumirate nešto ako niste sigurni, jer mnoge otrovne bobice liče na poslastice koje volimo, poput borovnica i sl.
  • Nemojte eksperimentisati i piti čajeve od nepoznatih biljaka.
  • Naučite decu da se sa biljkama ne igraju, ne stavljaju ih u usta ili trljaju oči rukama kojima su dotakli biljku.
  • Posle kontakta sa biljkama uvek detaljno operite ruke i sebi i detetu.

Ponekad je dovoljno samo ispiranje hladnom vodom onog dela tela koji je došao u kontakt sa biljkom ili davanje aktivnog uglja, ukoliko je došlo do unosa biljke u organizam.

Međutim, s obzirom da često ne možete biti sigurni koliku je količinu biljke dete unelo ili udahnulo, najbolje je da ga odvedete kod lekara ili pozovete hitnu medicinsku pomoć (194) ukoliko su se simptomi već pojavili. Veoma je važno da lekaru kažete što više informacija, koja je biljka u pitanju, koliku količinu je dete pojelo i kakvo mu je trenutno stanje.

(Molimo da pogledate proceduru na strani Najčešće povrede u kući i na igralištu / Dete se otrovalo – šta da radite)